GKR "Saskaņu" nomaina ar "Latvija pirmajā vietā"

Pērnā gada nogalē kļūstot par partijas “Gods kalpot Rīgai” priekšsēdētāju, Oļegs Burovs paziņoja, ka viens no svarīgākajiem viņa uzdevumiem būs atrast sabiedroto, ar kuru startēt 14. Saeimas vēlēšanās. Šis uzdevums nu ir paveikts – GKR pārstāvji bez savas partijas krāsām kandidēs no par Šlesera partiju dēvētās “Latvija pirmajā vietā” saraksta.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Neoficiāla informācija liecina, ka O. Burovs par kopīga saraksta izveidošanu sarunas vedis arī ar Latvijas Zemnieku savienību, bet tā iecerei pārvilkusi strīpu, paziņojot par Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas uzņemšanu zem Zaļo un zemnieku savienības karoga.

GKR, kas līdz šim Saeimas vēlēšanās, neafišējot savu identitāti, kandidēja no “Saskaņas” saraksta, izvēlējusies ne to daudzsološāko partneri. Saskaņā ar Latvijas Televīzijas pasūtīto un SKDS veikto aptauju, jūnijā par LPV bija gatavi balsot tikai 3% vēlētāju. Tas nozīmē, ka arī tad, ja vēlēšanu dienā pilsoņi balso kā aptaujā, LPV liktenīgo piecu procentu barjeru nepārsniedz.

Bijušais GKR priekšsēdētājs, eiroparlamentārietis Andris Ameriks uzskata, ka šāda izvēle ir izaicinājums, kas noteiks partijas nākotni.

“Tas ir izaicinājums. Šajā gadījumā partijai būs virzība uz priekšu vai arī partija ar to beigsies, ja tā un Burovs netiks ievēlētā Saeimā. Tad partijai būs jādomā, ko darīt tālāk,” saka A. Ameriks, kas no GKR lietām, pievērošoties darbam Eiropas Parlamentā, attālinājies.

Arī politologs Filips Rajevskis uzskata, ka šis GKR būs izaicinājums, jo Aināra Šlesera partijas naratīvs vairs neatbilst darba kārtībai. “Man nešķiet, ka šobrīd Šlesera veidotajai politiskajai organizācijai būtu lielas iespējas, ņemot vērā lielās dienaskārtības izmaiņas - sākoties karam un pazūdot no dienaskārtības kovidam. Šādā situācijā, es domāju, tas ir pietiekami riskants lēmums, ja gribas iekļūt Saeimā,” saka eksperts.

Savukārt politologs Ojārs Skudra uzskata, ka tieši GKR atpazīstamības Rīgā dēļ LPV var nopietni cerēt pārvarēt piecu procentu barjeru un kļūt par mazāko no Saeimas frakcijām.

“Tas ir politisks veikals, komerciāls darījums, Rīgā GKR acīmredzot ir savi atbalstītāji, kuri ir spējīgi palīdzēt kampaņu finansēt, un viņiem ir kaut kāda struktūra. Burova iekļaušanās Šleseram Rīgā sola vienu vai divus procentus vairāk. Tie var būt tieši tie nepieciešamie procentpunkti, lai valstī kopumā iegūtu 5%,”

saka O. Skudra, kurš uzskata, ka tieši LPV bija vienīgā partija, ar kuru GKR bija iespējams vienoties par sadarbību.

GKR un LPV parakstījušas vienošanos par to, ka GKR deleģē 14. Saeimas vēlēšanu sarakstos GKR izvirzītus deputātu kandidātus un abas partijas kopīgi piedalās 14. Saeimas vēlēšanās ar mērķi “pilnībā nomainīt esošo varu un kļūt par vadošo politisko spēku valstī”.

Pats O. Burovs startēs Rīgas vēlēšanu apgabalā ar otro numuru aiz A. Šlesera, bet GKR pārstāvji piedalīšoties vēlēšanās arī Vidzemes vēlēšanu apgabalā.

Parakstītā vienošanās balstās uzdevumos atjaunot tautsaimniecības izaugsmi un novērst valsts ārējā parāda palielināšanos, kā arī nostiprināt valsts ārējo un iekšējo drošību.

Partijas plāno apturēt sabiedrības šķelšanu, veicinot sabiedrības apvienošanu uz valstiskās neatkarības pamatiem, lai Latvijas iedzīvotāji daudz aktīvāk iesaistītos savas valsts nākotnes veidošanā un uzņemtos pilsonisku atbildību par savu valsti.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā