Aizraujošākās un interesantākās vietas Gulbenē

Gulbene ir tipiska Latvijas pilsēta ‒ ar 1‒2 stāvu apbūvi, ar padomju tipveida dzīvojamo māju kvartāliem un pilsētas centru, taču neapšaubāmi ar savu īpatnējo noskaņu un skaistumu. Taču tās vēsture mērāma vairāku gadsimtu garumā. Gulbene pirmo reizi rakstos minēta 1224. gadā Tālavas zemju dalīšanas līgumā, kad to piešķīra Rīgas bīskapam. Gulbenes pirmsākumi meklējami Krustalīces ielokā, kur kādreiz atradies latgaļu pilskalns. 14.‒16. gs. šajā pašā vietā bijusi Rīgas virsbīskapa mūra pils.

4.lapa

Saules pulkstenis

F64

Saules pulkstenis - gulbis ir viens no akcijas “100 gulbji Latvijas simtgadei” vides objektiem.

Gulbenes saules pulkstenis atrodas starp Gulbenes novada valsts ģimnāzijas un Gulbenes sākumskolas ēkām. Tas pieder pie horizontālo pulksteņu klases - vissenāk zināmā saules pulksteņu veida, kuriem ir horizontāli novietota ciparnīca un slīps ēnas metējs (gnomons).

Tā kā Zemei ir slīpa rotācijas ass un orbīta ap Sauli nav ideāls aplis, gada ietvaros Saules diennakts garums periodiski nedaudz mainās - vasarā +/‒ 5 minūtes, bet ziemā +/‒ 15 minūtes attiecībā pret mūsu joslas laiku. Pulksteņa ciparnīca rāda vasaras laiku. Periodā no oktobra beigām līdz marta beigām pareiza laika iegūšanai jāatskaita viena stunda.

Avots: www.visitgulbene.lv

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā