Aizraujošākās un interesantākās vietas Gulbenē

Gulbene ir tipiska Latvijas pilsēta ‒ ar 1‒2 stāvu apbūvi, ar padomju tipveida dzīvojamo māju kvartāliem un pilsētas centru, taču neapšaubāmi ar savu īpatnējo noskaņu un skaistumu. Taču tās vēsture mērāma vairāku gadsimtu garumā. Gulbene pirmo reizi rakstos minēta 1224. gadā Tālavas zemju dalīšanas līgumā, kad to piešķīra Rīgas bīskapam. Gulbenes pirmsākumi meklējami Krustalīces ielokā, kur kādreiz atradies latgaļu pilskalns. 14.‒16. gs. šajā pašā vietā bijusi Rīgas virsbīskapa mūra pils.

3.lapa

Amora skulptūra pie Sarkanās pils

Dmitrijs Suļžics/F64

2020. gada vasarā pie Sarkanās pils Gulbenē atklāta Amora skulptūra, kas pēc vēsturiskas fotogrāfijas tapusi vēsturiskajā vietā.

Vecgulbenes parks bija bagāts ar dažādām arhitektūras un mākslas formām, parkā netrūka arī skulpturālu veidojumu. Senajā fotogrāfijā ir redzama skulptūru grupa, kas atradās iepretim Sarkanajai pilij. Sarkanā pils ir Johana Heinriha Gotlība fon Volfa dāvana savai skaistajai sievai Marisai dzimšanas dienā. Skulptūru grupas centrā ir Amors, Mīlas dievietes Veneras dēls, mīlestības simbols.

Amora skulptūru un dekoratīvos simbolus uz podestiem veidoja māksliniece Anda Poikāne. Tagad ikviens varēs baudīt ne vien skaisto ainavu, bet arī nofotografēties uz podestiem pie skulptūras.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā