Būtiski palielināta maksa par auto novietošanu divās vietās Daugavmalā

No šodienas par automašīnas novietošanu uz divām stundām 11. novembra krastmalā posmā no Jaunielas līdz Poļu gātei (bruģētajā daļā) jāmaksā 13 eiro. Vēl vakar par šo pašu pakalpojumu rīdzinieka kartes īpašniekiem bija jāsamaksā 3,60 eiro, pārējiem – 4,50 eiro.
©Publicitātes

11. novembra krastmalā (bruģētajos ielas posmos) no Jaunielas līdz Bīskapa gātei un no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei no 2020. gada 1. oktobra tiek mainīta maksas autostāvvietu tarifu zona no B zonas uz R zonu. Tas nozīmē, ka par automašīnas novietošanu šajā vietā ir jāmaksā 5 eiro, bet par katru nākamo stundu ‒ 8 eiro. Ja auto tiek novietots uz īsāku laiku nekā stunda, tad kā minimums jārēķinās ar 1,30 eiro.

UZMANĪBU. Izmaiņas skar dzelteni/zaļi iekrāsoto teritoriju / Publicitātes

Līdz vakardienai šī teritorija bija iekļauta B zonā, kas nozīmē, ka par automašīnas novietošanu tajā bija jāmaksā 2 eiro (rīdzinieka kartes īpašniekiem ‒ 1,60 eiro), bet katra nākamā stunda maksāja 2,50 eiro (rīdzinieka kartes īpašniekiem - 2 eiro). Minimālā maksa par autostāvvietu bija 0,50 eiro.

Šīm abām zonām atšķiras arī darba laiks. Par automašīnas novietošanu B zonā ir jāmaksā tikai darbdienās no pulksten 8 līdz 20 un sestdienās no pulksten 9 līdz 17. R zonas darba laiks ir no pulksten 6 līdz 24 katru dienu, ieskaitot arī svētdienas.

Rīgas dome skaidro, ka šīs izmaiņas apstiprināja Rīgas domes pagaidu administrācija 21. augusta sēdē, tas ir, nedēļu pirms Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām. Tik būtiska maksas paaugstināšana autostāvvietā 11. novembra krastmalā no Jaunielas līdz Bīskapa gātei un no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei (bruģētajā daļā) bijusi nepieciešama, jo tas “veicinās transporta plūsmas samazināšanu Rīgas vēsturiskajā centrā A un R zonā, motivējot Rīgas iedzīvotājus savus transportlīdzekļus novietot B un C zonās”.

Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis savā Facebook kontā ierakstījis, ka Rīgas domes koalīcijā esam vienisprātis par to, ka jāaptur un jāpārvērtē noteikumu izmaiņas, kas no 1. oktobra ievērojami palielina maksu par “Rīgas satiksmes” apsaimniekotajām stāvvietām 11. novembra krastmalā. R zonas noteikšana šajā posmā šķiet nesamērīga.

"Ir gadījumi, kad stāvvietu maksas palielināšana ir pamatota, bet šoreiz lēmums jāpārvērtē, jo no tā ciestu Covid-19 krīzes novājinātie Vecrīgas ēdināšanas uzņēmumi, un iedzīvotāji (to skaitā mediju pārstāvji), kuriem jāapmeklē Vecrīgā esošās valsts un pašvaldību iestādes," raksta M. Staķis.
Jaunā Rīgas dome rīt sanāks uz savu pirmo sēdi.

Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” 2019. gada pārskats liecina, ka 2019. gadā uzņēmums apkalpoja 6575 autostāvvietas. Uzņēmuma ieņēmumi no autostāvvietu pakalpojumiem pērn bija 13,9 miljoni eiro, kas, salīdzinot ar 2018. gadu, palielinājušies par 0,3 miljoniem eiro jeb 2,2 procentiem. 2017. gadā Rīga satiksme par šo pakalpojumu ieņēma 12,5 miljonus eiro.

Līdz ar maksas palielināšanu divās autostāvvietās vienlaikus veiktas arī citas izmaiņas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumos. Piemēram, noteikts, ka autostāvvietu bezmaksas lietošana tiek paredzēta ne tikai citu svētku, bet arī tradicionālo Rīgas pilsētas svētku laikā. Tāpat saistošajos noteikumos noteikts, ja svētku diena - 4. maijs, Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku noslēguma diena un 18. novembris - iekrīt sestdienā vai svētdienā, tad nākamajā darba dienā, kas saskaņā ar likumu noteikta par brīvdienu, par maksas autostāvvietas lietošanu nav jāmaksā. Bet, ja darbadiena tiks pārcelta uz brīvdienu, tad būs jāmaksā.

Noteikumos arī paredzēts, ka samazināto maksas autostāvvietas pēcapmaksas apmēru varēs maksāt, izvēloties jebkuru norēķinu kanālu, t. i., samazinātā pēcapmaksa tiks piemērota arī gadījumos, ja samaksa tiek veikta ar kredītiestādes starpniecību. Šī norma stājas spēkā 2020. gada 1. oktobrī.

Tāpat svītrota prasība, ka, veicot samaksu ar SMS, autostāvvietas lietotāja transportlīdzeklim jābūt aprīkotam ar SMS apmaksas sistēmas lietotāja atpazīšanas uzlīmi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā