Kāds laiks būs Jāņos? Laika ziņu vēstītāji sola gan sauli, gan lietu

Laika apstākļi Līgo vakarā un Jāņu dienā ir svarīgi visiem, kas Jāņus gatavojas svinēt svaigā gaisā. Un tāda ir absolūti lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju. Ilgtermiņa prognozes Līgo svētkiem pagaidām nav neko iepriecinošas – pēc sinoptiķu prognozēm gaisa temperatūra dienā varētu svārstīties no 16 līdz 19 grādiem, naktī – no 10 līdz 12 grādiem, un iespējams arī lietus vai pērkona negaiss. Jāņu dienu gan lielākoties sola saulainu.
©Rūta Kalmuka/F64

Gismeteo.com prognozes liecina, ka 23. jūnijā dienā Rīgā varētu būt +16 grādu silts, naktī - plus 12 grādu silts. 24. jūnijs varētu būt par vienu grādu siltāks un arī saulaināks. Accuweather.com savukārt Līgo dienā Rīgā prognozē pērkona negaisu, bet Jāņu dienā starp mākoņiem ik pa laikam pavīdam saulīti. Gaisa temperatūra dienā varētu būt +17 grādi, naktī - vien +10 grādi. Weather.com prognozes Jāņos Rīgā sola aptuveni +19 grādu siltu laiku pa dienu un aptuveni +12 grādus naktī. To, vai prognozes piepildīsies, redzēsim pēc 23 dienām.

LVĢMC

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija par laika apstākļiem iepriekšējos Jāņos liecina, ka 23. un 24. jūnijā tiešām bieži līst, ne velti ir pat paruna - “Līst kā pa Jāņiem”. Vismaz kādā Latvijas reģionā Jāņu naktī lietus ir bijis teju katru gadu, bet nokrišņu varbūtība dažādos Latvijas reģionos ir no 21% līdz 46%. Kopumā vidēji Latvijā iespējamība Jāņu naktī sagaidīt nokrišņus ir 31%. Aplūkojot datus par nokrišņiem kopš 1966. gada, var secināt, ka Jāņu dienā līst nedaudz biežāk nekā Jāņu naktī, jo nokrišņu iespējamība 24. jūnija dienā ir no 26% līdz 54%, bet valstī vidēji - 40%. Lietainākā Jāņu nakts bija 1997. gadā, kad vidēji nolija 12,2 mm nokrišņu, Rēzeknē nokrišņu daudzumam šai naktī sasniedzot pat 48,4 mm.

Gaisa temperatūra Līgo naktī mēdz variēt no dažiem grādiem virs nulles līdz +20 grādiem. Visaukstākā Jāņu nakts bija 1992. gadā, kad vidēji Latvijā minimālā gaisa temperatūra bija +3,1 grāds, Zosēnos pat tikai +0,7 grādi, kā arī daudzviet bija novērojama salna. Savukārt vissiltākā Jāņu nakts bija 2013. gadā ar vidējo minimālo gaisa temperatūru +16,9 grādi, Rīgā nepazeminoties zem +20,5 grādi. Kopumā 16 meteoroloģisko novērojumu stacijās tā bija siltākā Jāņu nakts pēdējo 58 gadu laikā.

Dienas gaitā gaisa temperatūra Jāņos parasti iesilst līdz vidēji +20,1 grādi. Viskarstākās Līgo un Jāņu dienas bija 2016. gadā, kad augstākā gaisa temperatūra vidēji Latvijā bija +26,8 grādi. Bet maksimālās gaisa temperatūras rekords šajās dienās ir +31,8 grādi, kas novēroti 1964. gada 23. jūnijā Daugavpilī. Savukārt visvēsākās Jāņu un Līgo dienas bija 1994. gadā, kad dienās gaiss iesila līdz vidēji +13,4 grādiem, Saldū gaisa temperatūrai sasniedzot vien 10,6 grādus. Vēl nepatīkamākus 1994. gada Jāņus padarīja ievērojamais nokrišņu daudzums un stiprais vējš, kas Latvijā brāzmās sasniedza 17-23 m/s.

Pērn Līgo svētkos nelija un Jāņu dienā vietām termometra stabiņš sasniedza +29 grādu atzīmi.



Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā