ID karšu pieteikšanās rinda Rīgā izstiepusies aptuveni mēneša garumā

Lai pieteiktos personas apliecības (eID) saņemšanai Rīgā, rindā ir jāgaida aptuveni mēnesis. Taču jau pēc gada, tas ir, no 2023. gada 1. janvāra, personas apliecība (eID karte) būs obligāts personu apliecinošs dokuments Latvijas pilsonim vai nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu.
©Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Lai saņemtu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pakalpojumu klātienē, tajā skaitā arī pakalpojumus, kas ir saistīti ar personas apliecību (eID), ir jāveic obligāts pieraksts. Rīgas 1. nodaļā (Čiekurkalnā) 24. janvārī varēja pierakstīties, agrākais, uz 2. martu, Rīgas 2. nodaļā (K. Valdemāra ielā) - uz 23. februāri, Rīgas 3. nodaļā (E. Smiļģa ielā) - uz 4. martu, Rīgas 4. nodaļā (Daugavpils ielā) un Jelgavā - uz 23. februāri, Cēsīs - uz 7. februāri. Savukārt Daugavpilī bija pāris brīvi laiki pat tajā pašā dienā, Ventspilī un Alūksnē - nākamajā dienā. Tas nozīmē, ka gadījumos, ja ID karte vajadzīgi steidzami, jādodas uz kādu citu pilsētu. Dažiem izdodas noķert kādu pēkšņi atbrīvojušos laiku, kad kāds ir atteicis pierakstu, bet uz to paļauties nevar.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe Neatkarīgajai skaidroja, ka šobrīd ilgākais gaidīšanas laiks ir tikai uz pārvaldes Rīgas nodaļām un atsevišķām reģionālajām nodaļām, kuru pilsētās ir liels iedzīvotāju skaits, pārējās pārvaldes teritoriālajās nodaļās pieraksts iespējams daudz agrāk. Gaidīšanas laiku šajās nodaļās šobrīd ietekmē gan personāla saslimstības pieaugums, gan arī lielais klientu neatceltais pierakstu skaits. Proti, mēnesī aptuveni 5000 klientu neierodas un neatceļ savus pierakstus, tā nedodot iespēju citiem klientiem noformēt personu apliecinošos dokumentus.

Ekrānuzņēmums no PMLP

“Lai mazinātu rindas, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde no šī gada 3. janvāra pagarinājusi nodaļu klientu pieņemšanas laiku, slēgusi Līvānu un Siguldas filiāles, lai novirzītu nepieciešamos personāla resursus Rīgas un Jēkabpils nodaļu klientu apkalpošanas kapacitātes stiprināšanai. Pārvalde šobrīd strādā pie vēl vairākiem risinājumiem, lai pēc iespējas ātrāk mazinātu rindas un nodrošinātu klientiem visaugstāko klientu apkalpošanas servisu,” sacīja M. Puķe.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati liecina, ka šā gada 24. janvārī derīgas eID kartes Latvijā kopumā bija 808 526 pilsoņiem un nepilsoņiem. Līdz ar to personu apliecību saņemšanu nevajadzētu atstāt uz pēdējo brīdi. Turklāt jārēķinās, ka personas apliecību gan bērniem, gan pieaugušajiem izsniedz standarta termiņā - 10 darba dienu laikā - vai paātrinātā kārtībā - divu darba dienu laikā (neieskaitot dokumentu iesniegšanas dienu).

Uzziņai

Valsts nodeva par personas apliecības izsniegšanu

10 darba dienu laikā - 15 eiro

2 darba dienu laikā - 30 eiro

Valsts nodevas atvieglojumi

10 darba dienu laikā - 5 eiro

2 darba dienu laikā - 15 eiro

bērnam vai jaunietim, kurš nav sasniedzis 20 gadu vecumu;

pensijas vecumu sasniegušai personai;

personai, kura uzrāda pensionāra apliecību;

personai ar I vai II grupas invaliditāti (uzrādot invaliditāti apliecinošu dokumentu).

Personas apliecību derīguma termiņš

Vecums Personas apliecību izsniedz uz
bērniem līdz 5 gadiem 2 gadiem vai uz ceļojuma laiku
personām no 5 gadu vecuma 5 gadiem
personām no 20 gadiem 10 gadiem

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā