Latvijas valsts joprojām netiek klāt t.s. Lemberga lietā arestētajai mantai. Tikšot informēta valdība

Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA) pagājušajā gadā ne tikai nav varējusi pārņemt tā dēvētajā Lemberga lietā arestēto mantu, bet nav varējusi arī piesaistīt konsultantu, kurš, izmantojot starptautisku pieredzi, varētu NVA palīdzēt pārņemt dažādu valstu jurisdikcijās reģistrētos aktīvus – šāds secinājums izriet no atbildēm uz konkrētiem Neatkarīgās jautājumiem NVA direktorei Ramonai Innusai.
GLABĀTAIS IZKŪP GAISĀ. Nodrošinājuma valsts aģentūra var demonstrēt efektīgus kadrus, kā gaisā tiek izkūpināti miljoni konfiscēto kontrabandas cigarešu, bet nevar pateikt, kur izkūpējuši t.s. Lemberga lietā arestētās mantas miljoni ©Foto no Nodrošinājuma valsts aģentūras mājaslapas

Tādējādi jau 17 mēnešus netiek pildīts Rīgas apgabaltiesas 2020. gada 17. augusta lēmums, ar kuru iepriekšējam mantas glabātājam Rudolfam Meroni tika uzdots nodot arestēto mantu NVA. Attiecīgi arī NVA 17 mēnešus nav spējusi izpildīt tiesas lēmumu un šo arestēto mantu pārņemt.

Tāpat ilgāk nekā gadu NVA nav spējusi noteikt uzvarētāju iepirkumā, ar kuru bija paredzēts piesaistīt konsultantu minētās mantas novērtēšanā, pārņemšanā un glabāšanā.

Neatkarīgā šonedēļ vaicāja NVA direktorei Ramonai Innusai, kādas problēmas izkristalizējušās arestētās mantas glabāšanas procesā; kurš pretendents uzvarēja Nodrošinājuma valsts aģentūras pirms vairāk nekā gada izsludinātajā iepirkumā “Par finanšu instrumentu un tiesību pārvaldību, novērtēšanu, mantas nodošanu glabāšanā un glabāšanu”; vai ir izdevies novērtēt glabāšanā nodoto mantu un vai nav konstatēta mantas izšķērdēšana?

No NVA sabiedrisko attiecību speciālistes Vendijas Pikšes-Kučmas tika saņemta šāda atbilde: “Dotajā brīdī uz saņemtajiem jautājumiem Nodrošinājuma valsts aģentūras vārdā varu atbildēt, ka Iekšlietu ministrija saistībā ar Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas 2020. gada 17. augusta lēmuma ar lietvedības Nr. K04-0001-20/18, krimināllietās Nr. 12812001408, Nr. 12812001608 izpildi, ir sagatavojusi un nosūtījusi informatīvo ziņojumu (ierobežota pieejamība) izskatīšanai Ministru kabinetā.

Ņemot vērā, ka Ministru kabineta lēmumam par sagatavoto informatīvo ziņojumu var būt ietekme uz konkursa dialogu “Par finanšu instrumentu un tiesību pārvaldību, novērtēšanu, mantas nodošanu glabāšanā un glabāšanu” (id. Nr. IEM NVA 2020/119), iepirkuma komisija ir lēmusi turpināt konkursa dialoga veikšanu pēc informatīvā ziņojuma izskatīšanas Ministru kabinetā.

Plašāku komentāru par šo šobrīd nebūs, varam atgriezties pie šī jautājuma pēc inform. ziņojuma izskatīšanas.”

Jāatgādina, ka jau pagājušā gada augustā Neatkarīgā vaicāja iekšlietu ministrei Marijai Golubevai, vai viņa ir apmierināta, kā viņas pakļautībā esošā NVA pilda Rīgas apgabaltiesas lēmumu par mantas pārņemšanu. Tika saņemta atbilde, ka ministre ir apmierināta (skat.).

Savukārt uz jautājumu, cik ilgā laikā būtu jāizpilda tiesas lēmums par arestētās mantas pārņemšanu no R. Meroni, ministre atbildēja šādi:

“Atbilde: Nodrošinājuma Valsts Aģentūra ir izsludinājusi iepirkumu, šobrīd notiek iepirkuma procedūra, lai piesaistītu būtisku juridisko atbalstu tiesas sprieduma izpildei. Tiesas lēmums tiks pildīts iespējami ātrākajā termiņā.”

Tātad tagad izrādās, ka problēmas tiesas lēmuma izpildē tomēr ir, ja jau iekšlietu ministres vadītajai Iekšlietu ministrijai par kaut ko, slēpjami no plašākas sabiedrības, ir jāvēršas pēc palīdzības valdībā.

Jāatgādina, ka ministres minētais iepirkums, uz kuru tika liktas lielas cerības, tika izsludināts jau 2020. gada 30. decembrī un tas tika pasludināts par steidzamu. Piedāvājumu atvēršana notika 2021. gada 18. februārī, t.i., pagājis jau gandrīz gads, kopš pretendenti ir zināmi, bet uzvarētājs nav noteikts.

Neatkarīgā jau pagājušajā vasarā uzdeva visiem pretendentiem - “KPMG Baltic”, “Ernst&Young Baltic” “BDO Latvia” un zvērinātu advokātu birojam “Vilgerts” - jautājumu, kāpēc, viņuprāt, ir tik nopietna kavēšanās iepirkuma pabeigšanā. Tika saņemtas pieklājīgas atbildes, ka pretendentiem šo komentēt pagaidām nebūtu pareizi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā