Izcīna tiesības saņemt dzīvībai svarīgo skābekļa terapiju

Skābekļa terapija mājās Latvijā ir nepieciešama aptuveni tūkstotim hronisku slimību pacientu. Pēc ilgstošām diskusijām Veselības ministrija, Labklājības ministrija un Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atrisinājusi šo jautājumu un Nacionālais Veselības dienests no pirmā jūlija sāks apmaksāt no valsts budžeta līdzekļiem skābekļa terapijas pakalpojumus.
DZĪVĪBA. Pacientiem ar retām slimībām vai hroniskiem plaušu slimniekiem skābekļa terapija ir dzīvībai nozīmīga, un, ja vēl pagaidām pacientiem pašiem jādomā, kur dabūt skābekļa koncentratoru, jūlijā, augustā valsts sāks apmaksāt un nodrošināt pacientiem šo palīdzību mājās ©Ģirts Ozoliņš/F64

Tiesa, ņemot vērā sarežģīto birokrātisko ceļu, lai valsts iestādes ikvienam pacientam varētu šo skābekļa terapiju nodrošināt, realitātē skābekļa koncentratorus pacienti saņems augustā. Pašlaik pacienti šos skābekļa aparātus īrē, ik mēnesi faktiski maksājot par tiesībām elpot.

Tiesības elpot jāizcīna

Par valsts apmaksātas skābekļa terapijas nepieciešamību diskutēts ļoti sen. Pirmie, kas aktualizēja šo problēmu, bija pacientu biedrības, jo pacientiem ar hroniskām elpceļu vai retajām slimībām nebija pieejama valsts apmaksāta skābekļa terapija. Pacienti šos skābekļa koncentratorus īrēja, maksājot no saviem līdzekļiem, vai arī izdevumus par iespēju cilvēkiem elpot sedza pacientu biedrības no ziedojumiem. Veidojās arī tāda nepieņemama situācija, ka pacientiem bija jāgaida rindā uz šiem aparātiem.

Covid-19 pandēmijas laikā pacientu skaits, kam nepieciešama skābekļa terapija, būtiski pieauga, un, iespējams, tas bija arī viens no priekšnoteikumiem, lai šī diskusija par valsts apmaksātu skābekļa terapiju neapstātos tikai pie sarunām. Skābekļa koncentrātu lieto pacienti ar hroniskām slimībām, un kopumā Latvijā šāds pakalpojums ir nepieciešams aptuveni 1000 cilvēkiem. Rīgas Austrumu slimnīcas pneimonoloģijas galvenais speciālists profesors Alvils Krams atzina, ka Latvijā ir aptuveni 600 šādu aparātu, bet tie vajadzīgi daudz lielākam skaitam cilvēku. Pēc ārsta aplēsēm, nākotnē tie būs nepieciešami vismaz 2000 cilvēkiem. Koncentratora īre mēnesī izmaksā līdz 50 eiro, ko nākas segt pašam pacientam, bet aparāta kopējās izmaksas ir aptuveni 900 līdz 1000 eiro. Neatkarīgā rakstīja par vairākiem pacientiem, kuriem nākas ekonomēt uz visu citu pamatvajadzību rēķina, lai varētu atļauties izīrēt skābekļa terapijas aparātu.

Līdzšinējās sarunas par valsts apmaksātu skābekļa terapiju vienmēr apstājās pie diviem argumentiem: kur ņemt finansējumu, lai to apmaksātu, un kurai no divām nozaru ministrijām - Labklājības (kas nodrošina tehniskos palīglīdzekļus cilvēkiem ar invaliditāti) vai Veselības (kas atbild par veselības aprūpes pieejamību) - šis jautājums ir jāatrisina un no kura budžeta jāfinansē. Iesaistoties Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, kas ministrijām pieprasīja sagatavot rīcības plānu, lai nonāktu pie reāla rezultāta, pašlaik ir izdevies šo jautājumu sakārtot. Vismaz tiktāl, ka šis veselības aprūpes pakalpojums ir valsts apmaksāts.

Skābekļa terapiju nodrošinās 600 cilvēkiem

Nacionālais veselības dienests nācis klajā ar ziņu, ka no 2021. gada 1. jūlija par valsts budžeta līdzekļiem tiks nodrošināti skābekļa terapijas pakalpojumi mājās pacientiem ar hronisku elpošanas nepietiekamību, lai uzlabotu pakalpojuma pieejamību hroniskajiem pacientiem, kuriem veselības stāvokļa dēļ nepieciešams saņemt skābekļa terapiju mājas apstākļos - nereti visa mūža garumā. Nacionālā veselības dienesta speciāliste Ginta Ozoliņa pastāstīja, ka

pakalpojuma saņemšanai pacientam būs jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kurš izsniegs nosūtījumu pie ārsta speciālista ilgstošas skābekļa terapijas nepieciešamības izvērtēšanai.

Izvērtēšanu veiks pneimonologs vai kardiologs atbilstoši pacienta veselības stāvoklim un diagnozei, tajā skaitā pacientam veiks speciālus izmeklējumus, piemēram, asins analīzes gāzu noteikšanai. Pēc ārsta speciālista atzinuma saņemšanas pacientiem jāvēršas Nacionālā rehabilitācijas centra “Vaivari” Tehnisko palīglīdzekļu centrā, kas koordinēs skābekļa koncentratoru nodrošināšanu.

Mediķi un pacientu biedrības jau paudušas bažas, ka sākotnēji nepieciešamos izmeklējumus būs iespējams veikt tikai noteiktās ārstniecības iestādēs. Turklāt ne visiem ģimenes ārstiem un citiem speciālistiem pietiek zināšanu un informācijas šajā jautājumā. Pacientu organizācijas arī bažījas, vai visiem pacientiem būs pieejami šie veselības pakalpojumi, īpaši cilvēkiem lauku reģionos. Nacionālais veselības dienests norāda, ka pacientu ilgstošu novērošanu uzņemas ģimenes ārsts, vienlaikus pacientam reizi gadā jāvēršas pie ārstējošā speciālista, kurš izvērtē skābekļa terapijas efektivitāti. Plānots, ka

2021. gadā valsts atbalstu skābekļa terapijas nodrošināšanai saņems aptuveni 600 pacienti.

Cita kārtība būs subakūtiem pacientiem, kuru vidū ir Covid-19 izslimojušie pacienti, pacienti ar hronisku obstruktīvu plaušu slimību un onkoloģijas pacienti paliatīvās aprūpes ietvaros: šiem pacientiem skābekļa terapija nav nepieciešama visa mūža garumā, bet skābekļa koncentrators ir jāsaņem uzreiz pēc izrakstīšanās no slimnīcas. Lai arī šiem pacientiem nodrošinātu skābekļa terapiju mājās, atbildīgās valsts iestādes veic sagatavošanās darbus, tajā skaitā turpinās pakalpojuma sniedzēju atlase nepieciešamā skābekļa koncentratoru skaita nodrošināšanai. Plānots, ka šiem pacientiem šis pakalpojums tiks nodrošināts no šī gada 1. augusta.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā