Neatkarīgā skaidro: kādu slimību pacienti nedrīkst vakcinēties pret Covid-19

Pašlaik aizliegums potēties ar jebkādu no Covid-19 vakcīnām ir tikai tiem pacientiem, kuriem ir smaga alerģiska reakcija – anafilakse – pret kādu no vakcīnu sastāvdaļām, norāda Zāļu valsts aģentūrā, atbildot uz iedzīvotāju izteikto argumentu par nevakcinēšanos veselības stāvokļa dēļ.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Vienlaikus Eiropas Zāļu aģentūra konstatējusi vairākas smagas, bet ļoti retas slimības un sindromus, kuru gadījumā vakcinēties pret Covid-19 nedrīkst ar konkrētu vakcīnu. Gadījumi, kad pēc vakcinācijas konstatēti smagi veselības traucējumi, patiešām ir reti, piemēram, no vairākiem miljoniem iedzīvotāju, kuri vakcinēti ar “Janssen” vakcīnu, trim pacientiem radās smagas veselības problēmas, no kuriem divi pacienti nomira. Latvijā līdz šim nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram būtu cēloniska saistība ar vakcīnu, uzsver Zāļu valsts aģentūrā.

Dažus nāves gadījumus nevar izvērtēt, jo radinieki atteikuši autopsiju

Eiropas Zāļu aģentūras Drošuma komiteja nepārtraukti izvērtē vakcīnu blakusparādību ziņojumus, tas tiek darīts arī Latvijā, un tiklīdz parādās informācija par iespējamiem veselības traucējumiem pēc vakcinācijas, eksperti tos izvērtē. Līdz šim zināms par vairākiem sindromiem un slimībām, kuru gadījumā vakcinēties ar kādu no vakcīnām ir aizliegts: trombozes ar trombocitopēniju sindroms (“AstraZeneca” vakcīna) un pastiprinātas kapilāru caurlaidības sindroms (“AstraZeneca” un “Janssen”).

Zāļu valsts aģentūrā Neatkarīgā noskaidroja, ka līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram būtu noteikta cēloniska saistība ar Covid-19 vakcināciju. Tāpat aģentūra nav saņēmusi nevienu ziņojumu par trombozes un trombocitopēnijas sindromam raksturīgu gadījumu vai pastiprinātas kapilāru caurlaidības sindromu pēc vakcinācijas ar Covid-19 vakcīnām. “Līdz 12. jūlijam esam saņēmuši 22 ziņojumus, kuros sniegta informācija par letāliem gadījumiem, kas ir notikuši vairāku dienu (divas līdz 24 dienas) laikā pēc vakcinācijas. No 22 ziņojumiem 15 gadījumu vērtēšana ir noslēgta. Septiņos gadījumos vērtēšana turpinās, jo ir pieprasīti autopsijas rezultāti un cita informācija,” stāsta Zāļu valsts aģentūras speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece. Izvērtētie ziņojumi parāda, ka nevienā no tiem nāves iestāšanos nav iespējams ticami saistīt ar vakcināciju. Gadījumos, kur vēl sagaidāma papildu informācija, aģentūra veiks tās atkārtotu zinātnisku izvērtēšanu.

Līdz šim izvērtētos četros gadījumos trūka būtiskas informācijas par autopsiju, kas vienmēr nepieciešama, ja ziņotājs saista nāves iestāšanos ar vakcināciju. Informācija par autopsiju nebija pieejama, jo radinieki bija atteikušies no autopsijas veikšanas.

Pārējos gadījumos nāve iestājusies vairāku nopietnu hronisku slimību dēļ, jo ziņots par insultu, cerebrālu infarktu, miokarda infarktu.

Kopumā līdz šā gada jūlija vidum Zāļu valsts aģentūra saņēmusi 1800 Covid-19 vakcīnu blakusparādību ziņojumus. Vakcinācija šajā laikā veikta 1 238 086 reizes, ietverot vakcināciju gan ar pirmo, gan otro vakcīnas devu. Saņemti blakusparādību ziņojumi par pieciem miokardīta gadījumiem pēc vakcinācijas ar Covid-19 vakcīnām. Pacienti pēc saņemtās ārstēšanas ir izveseļojušies. Tāpat saņemti arī četri blakusparādību ziņojumi par anafilaktiskām reakcijām pēc vakcīnas saņemšanas. Pacientiem tika sniegta tūlītēja medicīniska palīdzība, un visi pašlaik ir izveseļojušies.

Kam neiesaka “AstraZeneca” un “Janssen” vakcīnu?

Saņemt “AstraZeneca” vakcīnu “Vaxzevria” nedrīkst personas, kurām pēc vakcinācijas bijis trombozes ar trombocitopēniju sindroms, kas ir ļoti reti novērota blakusparādība. Latvijā nav konstatēts neviens šāds gadījums pēc vakcinācijas ar Covid-19 vakcīnām. “AstraZeneca” vakcīnu nedrīkst saņemt arī personas, kurām iepriekš diagnosticēta ļoti reta slimība - pastiprinātas kapilāru caurlaidības sindroms. Šī paša retā sindroma dēļ nedrīkst izmantot arī “Janssen” vakcīnu.

Kas ir šis pastiprinātas kapilāru caurlaidības sindroms? Tā ir ļoti reta, smaga slimība, kuras gadījumā no maza izmēra asinsvadiem (kapilāriem) izplūst šķidrums, izraisot pietūkumu, galvenokārt rokās un kājās, zemu asinsspiedienu, asins sabiezēšanu un zemu albumīna (svarīga asins proteīna) līmeni. Eiropas Zāļu aģentūras Drošuma komiteja izvērtēja trīs pastiprinātas kapilāru caurlaidības sindroma gadījumus, kas attīstījās divu dienu laikā pēc vakcinācijas ar “Janssen”. Vienai personai bija pastiprinātas kapilāru caurlaidības sindroms anamnēzē un divas personas tā rezultātā nomira. Līdz šā gada 21. jūnijam visā pasaulē ievadīti vairāk nekā 18 miljoni “Janssen” devu.

Ja personai šāds sindroms jebkad ir bijis noteikts, vakcināciju ar kādu no šīm divām vakcīnām nedrīkst veikt. Savukārt ir iespējama situācija, ka cilvēkam šāds sindroms nekad nav diagnosticēts, tāpēc personām, kas saņēmušas vienu vai otru vakcīnu, nekavējoties jāvēršas pēc medicīniskas palīdzības, ja tiek novērota strauja roku un kāju tūskas attīstība vai straujš svara pieaugums dažu dienu laikā pēc vakcinācijas.

Var rasties sirds problēmas

Eiropas Zāļu aģentūras Drošuma komiteja ir secinājusi, ka ļoti retos gadījumos pēc vakcinācijas ar “Comirnaty” (”Pfizer/BioNTech” vakcīna) un “Spikevax” (“Moderna” vakcīna) var attīstīties miokardīts un perikardīts, tāpēc šīs sirds slimības iekļautas vakcīnu zāļu aprakstu blakņu sarakstā, kā arī izplatīts brīdinājums veselības aprūpes speciālistiem un iedzīvotājiem.

Miokardīts un perikardīts ir iekaisīgas sirds slimības. To simptomi var būt dažādi, taču bieži ietver elpas trūkumu, spēcīgus sirdspukstus, kas var būt neregulāri, un sāpes krūtīs. Kādus pierādījumus Drošuma komiteja ņēma vērā? Zāļu valsts aģentūras speciāliste T. Tamme-Zvejniece stāsta, ka tie ietvēra padziļinātu analīzi par 145 miokardīta gadījumiem Eiropā personām, kas saņēmušas “Comirnaty”, un par 19 gadījumiem personām, kas saņēmušas “Spikevax”. Latvijā identificēti četri miokardīta gadījumi pēc “Comirnaty” saņemšanas (no 660 790 vakcinācijas reizēm), bet viens pēc “Spikevax” (no 210 689 vakcinācijas devām), par kuriem iesniegti blakusparādību ziņojumi. Līdz šā gada 31. maijam Eiropā ievadīti aptuveni 177 miljoni “Comirnaty” devu un 20 miljoni “Spikevax” devu.

Drošuma komiteja izvērtēja arī ziņojumus par 138 perikardīta gadījumiem pēc “Comirnaty” saņemšanas un 19 gadījumiem pēc “Spikevax” saņemšanas. Zāļu valsts aģentūra Latvijā nav saņēmusi atsevišķus blakusparādību ziņojumus par perikardīta gadījumiem. Drošuma komiteja secināja, ka miokardīta un perikardīta gadījumi tika novēroti lielākoties 14 dienu laikā pēc vakcinācijas, biežāk pēc otrās devas saņemšanas un gados jaunākiem vīriešiem. Eiropā reģistrēti arī pieci letāli gadījumi, un šie ziņojumi saņemti par personām, kuras bija gados vecākas vai ar blakusslimībām.

UZZIŅA

Vakcīnas un brīdinājumi

Saņemt “Vaxzevria” (“AstraZeneca”) turpmāk nedrīkst personas, kurām pēc vakcinācijas ar šo vakcīnu bijis trombozes ar trombocitopēniju sindroms, kas ir ļoti reti novērota blakusparādība

Vakcināciju ar “Vaxzevria” un “Covid-19 Vaccine Janssen” vienas devas vakcīnu nedrīkst saņemt personas, kurām iepriekš diagnosticēta ļoti reta slimība - pastiprinātas kapilāru caurlaidības sindroms

Konstatēts, ka ļoti retos gadījumos pēc vakcinācijas ar “Pfizer/BioNTech” vakcīnu “Comirnaty” un “Spikevax” (iepriekš saukta par “Moderna”) var attīstīties miokardīts un perikardīts

Aizliegums potēties ar vakcīnām pret Covid-19 ir tikai tiem pacientiem, kuriem ir smaga alerģiska reakcija - anafilakse - pret kādu no vakcīnu sastāvdaļām

Vakcīnas un blakusparādību ziņojumi

Saņemti 1800 Covid-19 vakcīnu blakusparādību ziņojumi

Vakcinācija šajā laikā veikta 1 238 086 reizes, ietverot vakcināciju gan ar pirmo, gan otro vakcīnas devu

Saņemti blakusparādību ziņojumi par pieciem miokardīta gadījumiem pēc vakcinācijas ar Covid-19 vakcīnām. Pacienti pēc saņemtās ārstēšanas ir izveseļojušies

Saņemti arī četri blakusparādību ziņojumi par anafilaktiskām reakcijām pēc vakcīnas saņemšanas. Pacientiem tika sniegta tūlītēja medicīniska palīdzība, un visi ir izveseļojušies

Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram būtu noteikta cēloniska saistība ar Covid-19 vakcināciju

Nav saņemts neviens ziņojums par trombozes un trombocitopēnijas sindromam raksturīgu gadījumu vai pastiprinātas kapilāru caurlaidības sindromu pēc vakcinācijas ar Covid-19 vakcīnām

Avots: Zāļu valsts aģentūra

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā