Sirds veselība: trešdaļai iedzīvotāju augsti riski saslimt

Paaugstināts arteriālais asinsspiediens ir vairāk nekā trešdaļai Latvijas iedzīvotāju, un vairāk nekā pusei iedzīvotāju ir arī paaugstināts “sliktais” holesterīna līmenis. Tie ir skaidri riska faktori sirds un asinsvadu slimībām.
RISKA faktori jānoskaidro ikvienam iedzīvotājam, lai pārliecinātos, vai ar sirds un asinsvadu veselību viss ir kārtībā ©Lauris Aizupietis/F64

Pasaules sirds dienā ikviens varēs bez maksas veikt sirds veselības mērījumus, noskaidrojot sirds veselības riskus, kā arī uzzināt speciālistu ieteikumus veselības stiprināšanai.

Sirds veselība streiko vismaz trešdaļai iedzīvotāju

Vairāki Latvijā veikti pētījumi parāda, kādi ir Latvijas iedzīvotāju veselības paradumi un izplatītākie riska faktori. Paaugstināts arteriālais asinsspiediens virs 140/90 mmHg ir 36 procentiem Latvijas iedzīvotāju, bet paaugstināts “sliktais” jeb zema blīvuma holesterīna līmenis virs 3 mmol/l ir 62 procentiem iedzīvotāju. Savukārt paaugstināts cukura jeb glikozes līmenis asinīs virs 5,6 mmol/l ir trešdaļai Latvijas iedzīvotāju. Tie visi ir riska faktori sirds veselībai un sarkanais brīdinājuma signāls katram iedzīvotājam par sirds un asinsvadu slimībām.

“Sirds un asinsvadu slimības daudzos gadījumos varam novērst mēs paši - gan ar veselīgu dzīvesveidu, gan savlaicīgām veselības pārbaudēm un riska faktoru mērījumiem, regulāri pārbaudot asinsspiedienu, holesterīna līmeni, glikozes līmeni asinīs,” norāda Latvijas Kardiologu biedrības prezidents profesors Andrejs Ērglis.

“Ja šie rādītāji ir paaugstināti, ir svarīgi kopā ar ārstiem meklēt risinājumus - veikt izmaiņas dzīvesveidā un uzsākt ārstēšanu, ja tāda ir nepieciešama.

Tas, cik daudz mēs kustamies, kā ēdam, kā rūpējamies par savu garīgo veselību, ietekmē mūsu sirdi visa mūža garumā. Ir slimības, pret kurām efektīvākā profilakse ir vakcinēšanās.”

Sirds dienas festivālā - mērījumi un padomi

Sirds dienas festivālu Pasaules Sirds dienā, 29. septembrī, organizē pacientu biedrība “ParSirdi.lv” sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību, Latvijas Hipertensijas un aterosklerozes biedrību un Rīgas domes Labklājības departamentu. “Pasākuma mērķis ir pievērst iedzīvotāju uzmanību sirds veselībai un sniegt iespēju bez maksas pārbaudīt sirds un asinsvadu slimību riska faktorus, saņemt speciālistu ieteikumus, smelties idejas aktīvai un veselīgai dzīvei jebkurā vecumā,” Neatkarīgajai stāsta biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja Inese Mauriņa.

Pasaules Sirds dienā no pulksten trijiem dienā līdz septiņiem vakarā Rīgā, Vidzemes tirgus teritorijā, norisināsies “Sirds dienas festivāls” - izglītojošs un sportisks sirds un asinsvadu veselībai veltīts pasākums. “Pandēmija ir parādījusi, cik trausla patiesībā ir mūsu veselība, tāpēc svarīgi par to rūpēties ne tikai tad, kad slimība jau klauvē pie durvīm, bet darīt to arī ikdienā, regulāri veicot veselības pārbaudes, ievērojot veselīgu dzīvesveidu un klausot ārstu ieteikumiem,” saka Inese Mauriņa.

Pasākuma laikā būs iespēja bez maksas veikt kopējā holesterīna, asinsspiediena un glikozes mērījumus. Īpaši izveidotā Holesterīna stacijā varēs veikt sliktā jeb zema blīvuma holesterīna mērījumus un konsultēties ar speciālistiem par iegūtajiem rezultātiem. Vienlaikus notiks arī uztura meistarklase, nūjošanas, līnijdeju, cigun un vingrošanas nodarbības.

Pasākuma organizatori gan atgādina, ka, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības noteikumus, pasākuma dalībniekiem būs jāuzrāda derīgs Covid-19 vakcinācijas vai izslimošanas sertifikāts un personu apliecinošs dokuments.

UZZIŅA

Sirds veselības skaitļi, kuriem jāpievērš uzmanība

Asinsspiedienam pieaugušā vecumā ir jābūt 120/80 mmHg Par paaugstinātu tiek uzskatīts asinsspiediens virs 140/90 mmHg

Pulsam miera stāvoklī ir jābūt līdz 70 sitieniem minūtē Par paātrinātu sirdsdarbības frekvenci miera stāvoklī tiek uzskatīts pulss virs 75 sitieniem minūtē

Kopējā holesterīna līmenim ir jābūt zem 5,0 mmol/l

Triglicerīdu līmenim (tautas valodā - parastie tauki) ir jābūt zem 1,7 mmol/l

ZBLH (tautas valodā - sliktais holesterīns) līmenim ir jābūt zem 3 mmol/l

Cilvēkam ar kādu no sirds un asinsvadu slimībām ZBLH līmenim ir jābūt zem 1,8 mmol/l

Ķermeņa masas indeksam ir jābūt 18,5-24,9 Formula: Indekss = svars (kg) : augums (m)² Lieka ķermeņa masa, ja indekss ir 25-29,9 Aptaukošanās, ja indekss ³ 30

Cukura līmenim asinīs (tukšā dūšā) ir jābūt 3,3-6 mmol/l Cilvēkam ar diagnosticētu cukura diabētu, saņemot terapiju, normāls cukura līmenis asinīs ir 6,1-6,9 mmol/l

Avots: biedrība ”ParSirdi.lv”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā