Pie ārsta tikai ar negatīvu testa rezultātu

Veselības ministrija, secinot, ka esošā epidemioloģiskā situācija rada būtisku risku ambulatoro veselības pakalpojumu nodrošinājumā, no nākamās nedēļas ievieš pienākumu visiem pacientiem pirms ārsta konsultācijas vai izmeklējuma apmeklējuma veikt ātro Covid-19 antigēnu testu.
VISUS TESTĒS. Poliklīnikās un ģimenes ārstu praksēs par ātrajiem testiem maksās valsts, savukārt privātajās iestādēs testu cena visticamāk tiks iekļauta pakalpojuma cenrādī ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Pacientiem jārēķinās, ka pozitīva testa gadījumā tiks veikts apstiprinošais tests un veselības aprūpes pakalpojumu viņš uzreiz saņemt nevarēs. Izņēmums būs akūta situācija, kad palīdzība tomēr tiks nodrošināta, ievērojot stingras epidemioloģiskās drošības prasības. Šādus testus veiks arī visiem pacientiem, kurus ar neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi vedīs uz slimnīcu. Tādā gadījumā testu veiks ceļā uz slimnīcu.

Poliklīnikas slēgt nevar, tāpēc visus testēs

Veselības ministrijā norāda, ka pašreizējā epidemioloģiskā situācija rada būtisku risku ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai, jo īpaši poliklīnikās, kurās pieejams plašs veselības aprūpes pakalpojumu klāsts. Tur koplietošanas telpās pulcējas liels pacientu skaits, tajā skaitā hronisko slimību pacienti. Bet vēl vairāk ierobežot veselības aprūpes pakalpojumus arī nevar, jo tad var palielināties iedzīvotāju mirstības un invaliditātes rādītāji. Pacienti, nonākot stacionārajās ārstniecības iestādēs jeb slimnīcās, jau tagad tiek izmeklēti uz Covid-19.

Lai iedzīvotāji varētu turpināt saņemt ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus drošā vidē, kā obligātu prasību nepieciešams noteikt testēšanu pie ieejas ārstniecības iestādē. Tam tiks izmantoti ātrie antigēnu testi. Ātrie antigēnu testi ir ērti izmantojami iedzīvotāju masveida testēšanā vai skrīningā, ļaujot identificēt personas, kuras ir visinfekciozākās un potenciāli varētu izplatīt vīrusu lielam skaitam citu cilvēku, skaidro Veselības ministrijā.

Šo izmeklējumu uz Covid-19 veiktu visās ambulatorajās ārstniecības iestādes, izņemot laboratorijas, un visiem iestādes apmeklētājiem pirms veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanas, lai līdzvērtīgas epidemioloģiskās drošības prasības tiktu noteiktas visās ārstniecības iestādēs. Veselības ministrijā skaidro, ka attiecībā uz ambulatorajām ārstniecības iestādēm, kas sniedz no valsts budžeta līdzekļiem neapmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, ieviestā pakalpojuma izmaksas tiks iekļautas pakalpojumu maksas cenrādī - līdzīgi kā citos gadījumos, ja valsts uzliek papildu pienākumus, kas ārstniecības iestādei jānodrošina.

Pilotprojektā “izķerti” inficētie

Neatkarīgā rakstīja, ka Veselības centru apvienības poliklīnikā Pļavniekos tika realizēts pilotprojekts “Jūties droši medicīnas iestādē”, lai noteiktu Covid-19 izplatību iestādes apmeklētāju vidū. Šī projekta ietvaros ārstniecības iestādes apmeklētājiem bez maksas tika veikti ātrie antigēnu testi. Piecās dienās tika testēti kopumā 827 apmeklētāji, no tiem 37 pacientiem laboratoriski tika apstiprināta saslimšana ar Covid-19. Kopumā 33 personas atzīmēja, ka tiek novēroti Covid-19 raksturīgie simptomi, bet pacienti visbiežāk simptomus nesaistīja ar minēto slimību. Četros gadījumos Covid-19 tika konstatēta asimptomātiskām personām. Savukārt sešos gadījumos Covid-19 tika konstatēta pret Covid-19 vakcinētām personām, bet diemžēl pilotprojekta ietvaros netika atzīmēts, vai vakcinācija pret Covid-19 ir pabeigta.

Pamatojoties uz šo projektu, no 1. novembra, tātad no nākamās nedēļas, testēs visus poliklīniku apmeklētājus, kā arī iedzīvotājus, kuri būs izsaukuši neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi. Testēšana saistībā ar brigādes izsaukšanu tiks organizēta tā, lai neietekmētu neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu pacientam. SARS-CoV-2 vīrusa antigēna tests netiks veikts pacientiem, kuriem veselības stāvokļa dēļ jebkura papildu kavēšanās var radīt draudus vai kaitēt pacienta dzīvībai vai veselībai.

Kā notiks testēšana?

Veselības ministrijas speciāliste Sintija Gulbe Neatkarīgajai pastāstīja, ka Covid-19 testēšana plānota pie ieejas ārstniecības iestādē, izmantojot ātros antigēna testus, kuru rezultāts pieejams jau 15 līdz 20 minūšu laikā. “Ņemot vērā šo kārtību, iedzīvotāji ārstniecības iestādē tiek aicināti ierasties aptuveni 20 minūtes pirms pieraksta pie ārsta vai uz izmeklējumu,” uzsver S. Gulbe. Ja būs izsaukta brigāde un cilvēks tiek nogādāts slimnīcā, tad tests tiek veikts pa ceļam uz slimnīcu. Kā testēšanas materiāls tiek izmantotas cilvēka siekalas.

“Ja ātrā testa rezultāts būs negatīvs, iedzīvotājs varēs doties un saņemt veselības aprūpes pakalpojumu, savukārt pozitīva testa gadījumā tiks veikts atkārtots - apstiprinošais Covid-19 tests, atliekot pakalpojuma saņemšanu vai arī nodrošinot iespēju saņemt to attālināti,” skaidro S. Gulbe. Ja pakalpojuma atlikšana nav iespējama, piemēram, akūtās situācijās, veselības aprūpe tiks nodrošināta, ievērojot stingras epidemioloģiskās drošības prasības. Ja cilvēks ir Covid-19 pozitīvs un ar neatliekamās palīdzības brigādi būs ceļā uz slimnīcu, tad, protams, viņš saņems pakalpojumu slimnīcā.

Ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju testēšana un novirzīšana (Veselības ministrija) / Infografika

Izmaksās miljonus

Nacionālais veselības dienests ir apkopojis informāciju par valsts apmaksāto apmeklējumu skaitu ārstniecības iestādēs. Sekundārās veselības aprūpes iestādēs, tas ir, veselības centros, poliklīnikās, mēnesī ir 554 774 apmeklējumi, savukārt ģimenes ārstu praksēs - 593 330. Testēs arī zobārstniecību apmeklētājus - vidēji mēnesī tās apmeklē 40 234 cilvēki.

Veselības ministrija plānojusi noteikt fiksētu ikmēneša maksājumu, ietverot apmaksā gan personāla darba samaksu par testa izsniegšanu un savākšanu, gan antigēna testa izmaksas. Viena testēšanas pakalpojuma vidējās izmaksas ir 4,43 eiro. Saskaņā ar aprēķiniem, novembrī nepieciešamais papildu finansējums ir 5,3 miljoni eiro, tikpat arī decembrī.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam testēšana tiks nodrošināta no Rīgas Austrumu slimnīcai ziedotajiem antigēnu testiem, izmantojot vidēji 400 antigēnu testu dienā, bet vēlāk tos saņems no Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra.

****

Pilotprojekta rezultāti

Pacientu skaits 827

Pozitīvie antigēna testi 41

Apstiprināti testi 37

Ar simptomiem 33

Bez simptomiem 4

Vakcinēti 6

Avots: Veselības ministrija

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā