Slimnīcās ārstējas rekordliels Covid-19 pacientu skaits

Valdības šīs nedēļas svarīgā lēmuma priekšvakarā par to, vai un kā mazināt epidemioloģiskos ierobežojumus pēc 15. novembra, saņemta neiepriecinoša ziņa no Nacionālā veselības dienesta. Pirmdien sasniegts jauns rekords – slimnīcās ārstējas vairāk nekā 1600 Covid-19 pacientu.
DIENNAKTS laikā slimnīcā nonāk vairāk nekā simt jaunu Covid-19 pacientu ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Lai arī diennakts laikā jauno konstatēto Covid-19 pozitīvo gadījumu skaits ir neliels, slimnīcas turpina pārpludināt saslimušie, turklāt gandrīz 15 procentiem šo pacientu slimības gaita ir smaga.

Inficējas mazāk, slimnīcās - vairāk

Aktuālā informācija par situāciju slimnīcās būs pieejama valdības sēdē otrdien, taču pirmdien, saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta datiem, slimnīcās Covid-19 pacientu skaits sasniedzis jaunu rekordu. Diennakts laikā slimnīcās nogādāts 101 slimnieks ar Covid-19, bet izrakstīti 15 cilvēki. Kopumā stacionāros ārstējas 1605 Covid-19 pacienti, no tiem 236 ar smagu slimības gaitu, kas ir 14,7 procenti no visiem pacientiem. Iepriekš lielākais šādu pacientu skaits bija 1. novembrī - 1592 slimnieki.

Avots: vmnvd.gov.lv

Slimnīcās nonākušo pacientu skaits aizēno ziņu no Slimību profilakses un kontroles centra par diennaktī reģistrētajiem jauniem Covid-19 inficēšanās gadījumiem, kuru skaits bija vien 423. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bija 7,8 procenti. Tiesa, diennakts laikā reģistrēta 16 Covid-19 pacientu nāve. Divu nedēļu kumulatīvās saslimstības rādītājs pagājušās diennakts laikā sarucis no 1545 līdz 1520,5 gadījumiem. Augstākais rādītājs līdz šim bija 30. oktobrī, kad tas sasniedz 1801 gadījumu uz 100 000 iedzīvotājiem. Pēdējās dienās šim rādītājam ir tendence samazināties, taču epidemiologi uzskata, ka ir pāragri secināt, ka infekcijas izplatības samazināšanās ir noturīgi. Kā jau prognozēts, iepriekšējo nedēļu augstie inficēšanās rādītāji ir pamatā tam, ka, pat samazinoties jauno Covid-19 gadījumu skaitam, slimnīcās nonāk arvien vairāk pacientu. Tie ir saslimušie, kuri inficējās pirms vairāk nekā nedēļas.

Slimnīcās nonākuši arī bērni

Slimnīcās lielākā daļa Covid-18 pacientu, tostarp smagi slimu, ir vecumā virs 50 gadiem, kā arī nevakcinēti. Tomēr slimnīcās ievietoti arī vairāki bērni ar Covid-19: deviņi bērni vecumā līdz deviņiem gadiem un trīs vecumā no desmit līdz 19 gadiem. Visiem bērniem, kuri ārstējas slimnīcā, slimības gaita ir vidēji smaga. Smagi slimojošo pacientu vidū jaunākie ir vecuma grupā no 20 līdz 29 gadiem. Visvairāk smagi slimo vecuma grupā no 60 līdz 69 gadiem.

Slimību profilakses un kontroles centra dati arī liecina, ka no visiem aizvadītajā diennaktī reģistrētajiem Covid-19 gadījumiem 263 saslimušie jeb 62,1 procents bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 160 bija vakcinējušies. No 16 mirušajiem Covid-19 slimniekiem 14 bija nevakcinēti, bet divi - vakcinēti. Jaunākais Covid-19 upuris bija vecumā no 40 līdz 49 gadiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā