Sākas bērnu vakcinācija pret Covid-19

Bērniem ar hroniskām slimībām līdzīgi kā pieaugušajiem ir augstāks risks nopietnāk saslimt ar Covid-19, tāpēc tieši šos bērnus speciālisti aicina vakcinēt pret Covid-19.
BĒRNU vakcinācija notiks ģimenes ārstu praksēs un poliklīnikās, bet ne tirdzniecības centros vai autobusos – tas tāpēc, lai tas notiktu bērnam un vecākiem zināmā vidē, vislabāk pie sev zināma ārsta ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Šonedēļ sākas bērnu vecumā no pieciem līdz 11 gadiem vakcinācija visā Latvijā. Tomēr, pēc Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas datiem, vecāki ir pietiekami skeptiski pret bērnu vakcināciju un skaidru “jā” bērnu vakcinācijai teikusi tikai trešā daļa vecāku.

Pieejama visiem, iesaka bērniem riska grupā

Veselības ministrija

No 16. decembra vakcīnu pret Covid-19 var saņemt ikviens bērns no piecu gadu vecuma, taču vakcinācija īpaši ieteicama ir bērniem ar dažādām hroniskām slimībām, piemēram, ar palielinātu svaru, cukura diabētu, smagiem imūnsistēmas traucējumiem, hroniskām sirds-asinsvadu un nieru, kā arī onkoloģiskām slimībām, pastāstīja Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska. Viņa skaidroja, ka bērniem ar hroniskām slimībām līdzīgi kā pieaugušajiem ir augstāks risks nopietnāk saslimt ar Covid-19.

“Tomēr riskus, saslimstot ar Covid-19, bērniem rada ne tikai blakus slimības. Latvijā novēroti arī gadījumi, kad bērniem dažās nedēļās pēc Covid-19 izslimošanas attīstījies pediatriskais multisistēmu iekaisuma sindroms ar ilgstoši paaugstinātu temperatūru, acu apsārtumu, kuņģa, sirds un asinsvadu sistēmas traucējumiem un citām izpausmēm,” stāsta Dace Zavadska.

Bērnu vecumā no pieciem līdz 11 gadiem vakcinācija notiek pie ģimenes ārstiem un ārstniecības iestādēs - poliklīnikās, veselības centros un slimnīcās. Pieteikt bērnu vakcīnai var vecāki vai likumiskie pārstāvji pie sava ģimenes ārsta, ārstniecības iestādē, kā arī zvanot 8989. Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļa gan aicina pirms tam pārliecināties, vai ģimenes ārsta praksē vai ārstniecības iestādē ir pieejama tieši “Pfizer-BioNTech” bērnu vakcīna “Comirnaty”, jo bērniem paredzētā vakcīna nav vis mazāka deva pieaugušā vakcīnas, bet speciāla bērnu vakcīna. Vakcinācija pie ģimenes ārsta ir labākais veids, kā vakcinēt mazākus bērnus, jo vecākiem tā ir ierasta vide, kurā regulāri notiek gan bērnu apskate, gan veiktas vakcinācijas kalendāra manipulācijas. “Arī ģimenes ārsti labāk pārzina savu mazo pacientu veselību, un vecāki varēs uzdot visus interesējošos jautājumus,” norāda Eva Juhņēviča, Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja.

Vecākiem jāpieņem lēmums

Vakcinācija notiek vecāka vai cita likumiskā pārstāvja klātbūtnē, un mazo bērnu vakcinācijā tiek ņemts vērā vecāku viedoklis atšķirībā no pusaudžu vakcinācijas, kur bērni, sākot no 14 gadiem, paši var pieņemt lēmumu vakcinēties. Vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa atzina, ka riska grupās esošo bērnu vecāki ir vieni no tiem, kuri vakcīnu papildu drošībai cīņā ar Covid-19 ir gaidījuši visvairāk. Par bērnu vakcināciju aktīvi interesējas tās mammas un tēti, kuru bērni ir vecuma grupā no deviņiem līdz 11 gadiem un kuri šo nodrošinājumu jeb aizsardzību vēlas, lai mazinātu ierobežojumus ierastajam dzīves ritmam.

Vecāki gan ir skeptiski, ģimenes ārsti vēl vairāk

Nacionālajā veselības dienestā stāsta, ka ir veiktas vairākas aptaujas, lai noskaidrotu vecāku viedokli pret bērnu vakcināciju - vai vecāki plāno vakcinēt savus bērnus pret Covid-19, un rezultāti rāda, ka to gatavi darīt salīdzinoši neliels īpatsvars vecāku. Kopumā veiktas trīs aptaujas, no kurām divās apzināta vecāku nostāja, savukārt vienā - ģimenes ārstu. Sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju veiktajā aptaujā

26 procenti no aptaujātajiem vecākiem, kuriem ir bērni vecumā no pieciem līdz 11 gadiem, teica, ka piekristu vakcinēt savus bērnus pret Covid-19, tomēr 70 procenti bija noskaņoti skeptiski.

Pētījumu centra SKDS aptaujā 33 procenti aptaujāto vecāku norādīja, ka piekristu vai drīzāk piekristu vakcinēt savus bērnus. Kopumā 42 procenti aptaujāto vecāku, kuriem ir bērni šajā vecumā, norādīja, ka noteikti nepiekristu vakcinēt bērnus pret Covid-19. Ģimenes ārsti ir vēl skeptiskāki. Vairāk nekā trešdaļa ģimenes ārstu uzskata, ka tikai desmitā daļa no praksē reģistrētajiem bērniem varētu tikt vakcinēti, savukārt 25 procenti aptaujāto ārstu atzinuši, ka viņu praksēs varētu tikt vakcinēti līdz 20 procenti bērnu vecumā no pieciem līdz 11 gadiem.

Vakcinācijas projekta nodaļas dati liecina, ka Latvijā ir 141 000 bērnu vecuma grupā no pieciem līdz 11 gadiem, no viņiem grupā, kam īpaši iesakāma vakcinācija, ir 13 200 bērnu, proti, bērni ar hroniskām slimībām.

Bērni saņems sertifikātu

Speciālisti norāda, ka bērniem, atšķirībā no pieaugušajiem, tiek rekomendēts ilgāks starplaiks starp pirmās un otrās vakcīnas devas saņemšanu - bērniem tie ir trīs mēneši. Ja bērnam kādu iemeslu dēļ ir nepieciešams saņemt otro devu agrāk par noteikto laiku, tas ir pieļaujams, saskaņā ar vakcīnas reģistrācijas dokumentāciju tas ir 21 diena.

Vakcinācijas sertifikāts bērniem vecumā no pieciem līdz 11 gadiem būs izmantojams 15. dienā pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas. To bērna vecāki vai likumiskais pārstāvis varēs lejupielādēt. Eksperti arī atgādina, ka Covid-19 vakcīna pirms izmantošanas Eiropas Savienībā ir pārbaudīta un tā atbilst stingrām kvalitātes, drošuma un efektivitātes pierādījumu prasībām.

Infografika avots Veselības ministrija

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā