Latvijas iedzīvotājus satrauc ārstu pieejamība

Latvijas iedzīvotājus uztrauc, ka visu šo gadu būs ierobežota ārstu konsultāciju un izmeklējumu pieejamība. Lielākā daļa pētījumā aptaujāto cilvēku atzinuši, ka visvairāk viņus uztrauc tieši ar personīgo veselību saistīti jautājumi.
PIEEJAMĪBA. Viens no šā gada iedzīvotāju lielākajiem uztraukumiem ir saistīts ar veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, ko pēdējos divos gados būtiski ietekmējusi Covid-19 pandēmija ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Vai Latvijas iedzīvotāji uztraucas par veselības aprūpes pieejamību Covid-19 pandēmijas dēļ, vai tam ir kādi citi iemesli, piemēram, naudas trūkums pakalpojumu apmaksai?

Piektdaļa nespēs samaksāt par veselību

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka viņus māc bažas, ka arī šogad būs ierobežota ārstu konsultāciju un izmeklējumu pieejamība. Lielākā daļa aptaujāto (79 procenti) atklāj, ka viņus uztrauc dažādi ar personīgo veselību saistīti jautājumi, liecina aptieku tīkla “Euroaptieka” veiktā aptauja. Veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība satrauc lielāko daļu aptaujāto, tomēr šis satraukums ne vienmēr ir saistīts ar pandēmijas ierobežojumiem (jāatgādina, ka medicīnā joprojām ir ārkārtas situācija, kas ļauj slimnīcām ierobežot dažādus plānveida pasākumus, kas nav saistīti ar neatliekamām situācijām un Covid-19 ārstēšanu). Iemesli, kāpēc iedzīvotāji ir uztraukti, meklējami arī personīgās dzīves organizācijā un ģimenes finanšu situācijā.

Katrs ceturtais iedzīvotājs paudis uztraukumu, ka ikdienas aizņemtības dēļ nepietiks laika apmeklēt ārstu un veikt veselībai nepieciešamās procedūras. Tomēr pietiekami lielu sabiedrības daļu uztrauc arī personīgās finansiālās iespējas apmaksāt nepieciešamo veselības aprūpi -

21 procents iedzīvotāju uzskata, ka nevarēs atļauties apmaksāt visus nepieciešamos veselības izmeklējumus,

katrs piektais iedzīvotājs atzīst, ka būtiski būs jāierobežo ikdienas tēriņi, lai parūpētos par savu un tuvinieku veselību, kā arī būs grūtības samaksāt par dažādām fizioterapijas un rehabilitācijas procedūrām. Par nespēju finansiāli atļauties nepieciešamos medikamentus un vitamīnus norūpējušies ir desmitā daļa iedzīvotāju.

Nelietojot medikamentus, slimības tiks ielaistas

“Skatoties uz aptaujas datiem, mūs satrauc situācija, ka ļoti daudziem iedzīvotājiem šogad var būt grūtības apmaksāt veselībai nepieciešamos pakalpojumus, medikamentus un vitamīnus. No vienas puses, tas ir saprotams, jo jaunais gads ir sācies ar cenu kāpumu dažādās jomās un iedzīvotājiem vairāk uzmanības jāpievērš ikdienas tēriņiem un maksājumiem. Taču ilgtermiņā, taupot uz dažādiem ar veselību saistītiem jautājumiem, var tikt ielaistas laikus neārstētas slimības un tāpēc var palielināties ārstēšanas izdevumi nākotnē,” aptaujas datus komentē “Euroaptieka” valdes priekšsēdētāja Nataļja Zaharova.

“Iedzīvotāju satraukums par iespējamo ierobežoto ārstu un izmeklējumu pieejamību, visticamāk, ir saistīts ar Covid-19 apstākļiem un ierobežojumiem. Visu pandēmijas laiku izjūtam, ka iedzīvotājiem aptiekas ir kļuvušas par svarīgiem veselības punktiem, kuros saņemt farmaceitu konsultācijas un nepieciešamos medikamentus,” norāda Nataļja Zaharova. Mazinoties pieejamībai stacionārajā un ambulatorajā aprūpē, kad ir grūtības pašlaik nokļūt pat pie ģimenes ārsta, tieši aptiekas ir tās, kas var sniegt cilvēkiem konsultācijas, kamēr nav pieejama ārsta konsultācija.

Seniorus uztrauc maksas medicīna

Aptauja rāda, ka gados vecākiem iedzīvotājiem ir lielākas bažas par dažādiem ar veselību saistītiem jautājumiem nekā jaunākiem cilvēkiem.

Seniorus vecumā virs 60 gadiem vairāk nekā citas vecuma grupas uztrauc tas, ka nebūs iespējams apmaksāt visus ar ārstu apmeklējumiem un izmeklējumiem saistītos izdevumus.

Jauniešus vecumā no 18 līdz 29 gadiem būtiski mazāk nekā citas vecuma grupas satrauc ierobežota ārstu un konsultāciju izmeklējumu pieejamība, taču viņiem visvairāk rūp pašu aizņemtība, kas tiek minēts kā galvenais ierobežojums, lai pietiekami rūpētos par savu veselību šogad. Par to satraukumu pauduši 40 procenti jauniešu.

Parasti lielāks uztraukums par finanšu jautājumiem mēdz būt iedzīvotājiem reģionos, taču aptaujas rezultāti uzrāda pretējo. Tieši Rīgā dzīvojošie iedzīvotāji atzīst, ka viņiem, lai parūpētos par savu un tuvinieku veselību, būs nozīmīgi jāierobežo citi ģimenes tēriņi, lai gan ierasti, saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, galvaspilsētā ir vislielākā vidējā darba samaksa valstī. Vēl par spēju apmaksāt nepieciešamos veselības izmeklējumus un medikamentus vairāk satraukti iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem. Savukārt, ja skatās aptaujas datus pēc dzimumiem, tad vairāk par veselību ir norūpējušās sievietes.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā