Rīgas Austrumu slimnīca realizē vērienīgu pārveidi, bet darbu neapturēs

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca uzsākusi vērienīgus attīstības un sakārtošanas projektus, lai radītu infrastruktūru darbam gan ikdienas, gan kritiskās situācijās.
PĀRBŪVĒ. Viena no klīnikām, kuru skar pārbūve, ir Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnika ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Pašlaik slimnīcā tiek īstenoti vairāki infrastruktūras projekti, piemēram, stacionāra “Gaiļezers” atjaunošana un Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas pieejamības uzlabošana.

Uz laiku pārceļas citviet, gatavojas arī ceturtajam vilnim

Slimnīcas pārkārtošanas procesā vairākas nodaļas un klīnikas atradīsies citās vietās, taču kopumā Rīgas Austrumu slimnīca neplāno kādas nodaļas vai stacionāra darbību apturēt vai kādu nodaļu slēgt, lai pacientiem pakalpojumi būtu pieejami nepārtraukti. Lai rekonstrukcijas darbu laikā nodrošinātu visu esošo pakalpojumu pieejamību, Rīgas Austrumu slimnīca neiroloģijas, kardioloģijas un iekšķīgo slimību nodaļas, kā arī Neiroloģijas dienas stacionāru, mazinoties ar Covid-19 inficēto pacientu skaitam, pārceļ uz izremontētajām un aprīkotajām novietnes “Jugla” (Juglas ielā 20, Rīgā) telpām. Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis apgalvo, ka lielākā daļa no visiem nepieciešamajiem sagatavošanas darbiem, lai plānoto vērienīgo rekonstrukcijas darbu laikā pacienti saņemtu visus esošos pakalpojumus, ko sniedz slimnīca, ir paveikti. Novietnes “Jugla” telpas tiks pielāgotas un sagatavotas, lai Gaiļezera 9. un 10. korpusa rekonstrukcijas darbu laikā tur varētu izvietot daļu no nodaļām. Tāpat novietnes “Jugla” telpas kalpos kā slimnīcas taktiskā rezerve, lai, strauja Covid-19 uzliesmojuma gadījumā vai sākoties ceturtajam vilnim, slimnīca varētu tūlītēji atvērt 200 ārstēšanas gultas, neietekmējot citu ārstniecības pakalpojumu sniegšanu.

Rīgas Austrumu slimnīcas Ārstniecības padomes priekšsēdētājs un Iekšķīgo slimību klīnikas vadītājs Aivars Lejnieks papildina, ka uz pārveidoto “Juglas” novietni pārcels Neiroloģijas nodaļu, Neiroloģijas dienas stacionāru, Kardioloģijas nodaļu, Endokrinoloģijas nodaļu, kā arī tur tiks nodrošināti diagnostiskie izmeklējumi. Gastroenteroloģijas un Hepatoloģijas nodaļas plānots pārcelt uz Latvijas Onkoloģijas centru, bet akūtās pneimonoloģijas nodaļa paliks stacionārā “Gaiļezers”, ko nepieciešamības gadījumā būs iespējams transformēt par Covid-19 nodaļu. Šajā nodaļā darbosies arī dežurējošā pneimonologa postenis. “Jārēķinās ar loģistikas grūtībām, bet ilgtermiņā tas būs ieguvums gan ārstniecības personālam, gan pacientiem,” secina A. Lejnieks.

PĀREJA. Virszemes pārejas savienos stacionāru “Latvijas Onkoloģijas centrs” un stacionāru “Gaiļezers” / Rīgas Austrumu slimnīca

Slimnīca: veidojam vidi, kas vajadzīga arī kritiskai situācijai

Rīgas Austrumu slimnīcas valdes loceklis Kaspars Plūme skaidro, ka infrastruktūras attīstības un sakārtošanas projekti tiek realizēti ar mērķi radīt infrastruktūru, kas būtu pamats, lai nodrošinātu medicīnas pakalpojumu nepārtrauktību. “Lai mediķi varētu ārstēt un aprūpēt pacientus, sniegt medicīnisko palīdzību ne tikai miera laikos, bet arī dažādās kritiskās situācijās, piemēram, pandēmijas apstākļos, visiem pacientiem, kuriem tā ir nepieciešama,” teica K. Plūme.

Būvē arī pazemes tuneli

Rīgas Austrumu slimnīcā pašlaik tiek īstenoti vairāki vērienīgi infrastruktūras projekti. Šobrīd tiek veikti projektēšanas darbi stacionāra “Gaiļezers” ēkas (Hipokrāta ielā 2) 9. un 10. korpusa ārstniecības nodaļu un koplietošanas telpu atjaunošanai, kā arī liftu nomaiņai un izbūvei. Tāpat pašlaik notiek Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas priekšpagalma, apkārtējās teritorijas iekšējo ceļu, laukumu izbūve un labiekārtošana. Noris arī tuneļa pārbūve, kas arī turpmāk kalpos kā pievadceļš šai klīnikai. Paredzams, ka darbi varētu būt pabeigti jau šī gada vasarā.

Vēl vienlaikus notiek projektēšanas darbi Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas Infekciju bloka izbūvei. Saskaņā ar šī projekta īstenošanas laika grafiku, Infekciju bloka izbūves darbu pabeigšana plānota jau šī gada nogalē, bet aprīkošana un ievākšanās - 2023. gada sākumā.

Slimnīca arī būvē Aptiekas loģistikas ēku ar atjaunoto pazemes tuneli. Tam sekos virszemes pārejas izbūve, kas savienos Latvijas Onkoloģijas centru un stacionāru “Gaiļezers”. Darbus varētu pabeigt jau šā gada vasaras sākumā, bet savienojošo gaiteni caur stacionāra “Gaiļezers” 1. korpusu plānots pabeigt šī gada rudenī. Pārbūves darbi notiek arī stacionārā “Biķernieki” - tur tiek veikti ēkas fasādes siltināšanas un apdares darbi, kā arī iekšdarbi energoefektivitātes paaugstināšanai.

INFEKCIJAS. Neatliekamās medicīniskās palīdzības un uzņemšanas klīnikā tiks izveidots atsevišķs Infekciju bloks / Rīgas Austrumu slimnīca

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā