Pacienti pārņem valsts uzdevumus – aicinās uz vēža skrīningu

Tikai trešā daļa uz krūts vēža skrīninga izmeklējumu – mamogrāfiju – aicināto sieviešu pagājušajā gadā ir atsaukušās uzaicinājumam un veikušas šo veselībai tik būtisko pārbaudi. Skrīninga rezultāti Latvijā klibo, un diemžēl pēc Covid-19 pandēmijas tie ir vēl bēdīgāki.
©Freepik

Valsts atbildīgajām iestādēm un pat ārstiem neizdodas sasaukt sievietes - ar vai bez uzaicinājuma vēstulēm, un tāpēc šogad ar īpašu akciju sievietes uzrunās Latvijas sieviešu volontieru biedrība “Vita”.

Uzrunās sievietes

“Mēs vēlamies, lai sievietes daudz labāk apzinātos krūts vēža profilakses un agrīnas diagnostikas nozīmi,” saka Irina Januma, biedrības “Vita” vadītāja. “Mēs vēlamies, lai sievietes saprastu, ka bailēm no mamogrāfijas vai citiem izmeklējumiem nav racionāla pamata. Nav labākas metodes par mamogrāfiju, kas mūs var pasargāt no krūts vēža vēlīnās stadijās, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai sievietes atsauktos skrīninga uzaicinājumiem arī tad, ja neviens viņām pagaidām vēl personiski nepiezvana un turp neuzaicina.”

Sešus mēnešus, sākot no šīs nedēļas, biedrība organizēs tiešsaistes seminārus par krūts vēzi. Tajos piedalīsies mediķi, pacienti un atbildīgo iestāžu pārstāvji, skaidrojot visu par krūts vēža diagnozi. Piemēram, pirmās tikšanās tēma būs agrīna krūts vēža diagnostika, tajā skaitā telefonuzaicinājumi uz mamogrāfiju no ģimenes ārstu praksēm.

Tikai trešdaļa sieviešu atsaukušās skrīningam

Pagājušā gada Nacionālā veselības dienesta dati par krūts vēža skrīningu nav iepriecinoši. Latvijā vidēji tikai 30 procenti sieviešu ir atsaukušās uzaicinājumam veikt krūts vēža pārbaudi. Zemgalē, Kurzemē, Latgalē tas ir vēl mazāks sieviešu īpatsvars nekā vidēji valstī. Vienīgi Rīgā mamogrāfiju veikušo sieviešu īpatsvars ir lielāks, taču arī nesasniedz pat pusi no visām aicinātajām sievietēm. Labākais skrīninga atsaucības rezultāts Latvijā bija 2017. gadā, kad šo pārbaudi veica vairāk nekā 40 procenti sieviešu, kopš tā laika rādītājs samazinās.

Dzemdes kakla skrīningam atsaucība ir nedaudz augstāka - vidēji Latvijā tam atsaukušās 47 procenti sieviešu, labākie rezultāti ir Vidzemē, kur pārbaudi veikušas 55 procenti sieviešu.

Vai aicināt ar telefonsarunu?

Viens no biedrības ierosinājumiem ir reformēt uzaicinājumu sistēmu un sievietes uzrunāt personiskāk - piezvanot viņām. Kā zināms, uzaicinājuma vēstule ir diezgan bezpersoniska, un par to daudz diskutēts.

Latvijā ir veikts pilotprojekts - medicīnas uzņēmumā “MFD Veselības grupa” sievietes uz skrīningu tika aicinātas ar pa tālruni, uzrunājot katru personiski, un rezultāts, kā stāsta pilotprojekta autore, pašreizējā

Saeimas deputāte Ingrīda Circene, bija ļoti labs, gandrīz visas sievietes, kuras tika sazvanītas, ieradās uz pārbaudi. Ginekologu kabinetos strādājošās vecmātes saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta izsūtīto mamogrāfijas uzaicinājumu sarakstu pa telefonu sazinājās ar adresātēm un personiski uzaicināja viņas veikt profilaktisko krūts mamogrāfiju. Sarunā ar ārstniecības personu sievietes varēja un var saņemt ne tikai atbildes un skaidrojumu par dažādiem medicīniskas dabas jautājumiem, bet arī iedrošinājumu veikt mamogrāfiju.

UZZIŅA

PIEDALIES UN UZZINI PAR KRŪTS VĒŽA DIAGNOSTIKU

Tiešsaistes semināri būs skatāmi vietnē “Facebook”, biedrības “Vita” lapā, katra mēneša trešajā trešdienā plkst. 15.00

- 19. aprīlī, 17. maijā, 21. jūnijā, 16. augustā, 20. septembrī un 18. oktobrī

Avots: biedrība “Vita”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā