Latvijā C hepatīta jaunatklāto gadījumu skaits deviņreiz augstāks nekā vidēji ES

Lai gan kopumā Latvijā jaunatklāto B un C hepatīta gadījumu skaits samazinās, tas joprojām ir ievērojami augstāks nekā citās Eiropas Savienības valstīs. Latvijā visbiežāk vīrushepatītu atklāj jau hroniskā stadijā. Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra dati rāda, ka vidējais saslimstības ar C hepatītu rādītājs ES dalībvalstīs ir 4,1 saslimušais uz 100 000 iedzīvotāju. Salīdzinājumam – Latvijā tie ir 36,2 diagnosticētie hepatīta gadījumi.
©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

“Lai Latvija līdz 2030. gadam varētu izskaust C hepatītu kā nopietnu draudu iedzīvotāju veselībai, mums ik gadu būtu jāārstē vismaz 3000 pacientu, bet mums ir jāatklāj šie gadījumi,” “Neatkarīgajai” norāda Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace.

B hepatītu palīdz samazināt vakcīna

Neatkarīgā

Kopumā Latvijā jaunatklāto vīrushepatīta B un vīrushepatīta C gadījumu skaits pēdējo piecu gadu laikā ir samazinājies. B hepatīta saslimšanas samazināšanās lielākoties ir saistīta ar vakcināciju pret šo infekciju, kura Latvijā uzsākta 1997. gadā, vakcinējot visus jaundzimušos (vakcinācijas aptvere bērnu vidū pārsniedz 97 procentus), līdz ar to lielākā daļa bērnu un jauniešu vecumā līdz 24 gadiem pašlaik ir imūni pret B hepatītu. Eksperti arī norāda, ka papildus situāciju pozitīvi ietekmē arī ārstniecības iestāžu darbinieku vakcinācija kā rutīnas aroda infekcijas profilakses pasākums.

Slimību profilakses un kontroles centra dati rāda, ka laikā no 2017. līdz 2021. gadam diagnosticēto akūtu B hepatīta gadījumu skaits samazinājies no 2,7 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju līdz 0,7 (tie ir 13 pacienti), savukārt hronisks B hepatīts atklāts 210 pacientiem. Tomēr, neraugoties uz izteiktu B hepatīta saslimstības samazinājuma tendenci, Latvijas rādītāji salīdzinājumā ar citu Eiropas Savienības valstu datiem joprojām ir vieni no visaugstākajiem.

Ar bīstamo C hepatītu vairāk slimo jauni cilvēki

C hepatīts Latvijā biežāk tiek atklāts hroniskā stadijā. Pēdējo piecu gadu laikā vidēji reģistrēts 1351 hroniska C hepatīta gadījums gadā. Kopumā šajā laikā novērojams reģistrēto gadījumu skaita pakāpenisks samazinājums no 1803 reģistrētiem gadījumiem 2017. gadā līdz 995 gadījumiem 2021. gadā (samazinājums par 45 procentiem). Savukārt pēdējo piecu gadu laikā reģistrēti vidēji 43 akūta C hepatīta gadījumi gadā. Visvairāk C hepatīts diagnosticēts jauniešiem un darbaspējīgiem cilvēkiem no 25 līdz 44 gadiem. C hepatīta saslimstības līmenis ir augstāks vīriešu vidū.

Jaunākie dati par C hepatīta izplatību liecina, ka pērn salīdzinājumā ar 2021. gadu, jaunatklāto gadījumu skaits atkal pieaudzis - vairāk diagnosticēts gan akūtu, gan hronisku C hepatīta gadījumu. Ne vienmēr lielāks atklāto gadījumu skaits liecina par sliktu tendenci - Latvijas gadījumā tas saistīts arī ar veselības aprūpes pieejamību un cilvēku informētību par testēšanos, kā arī iespējām saņemt valsts apmaksātu ārstēšanos. Jo vairāk cilvēki zina par savu veselību, jo vairāk veic testēšanos.

Eiropas Savienības valstīs 2020. gadā vidējais saslimstības līmenis bija 3,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, bet 2021. gadā nedaudz augstāks - 4,1, liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra dati. Jebkurā gadījumā tas ir izteikti mazāks rādītājs nekā Latvijā. Joprojām Latvijā ir viens no augstākajiem C hepatīta saslimstības rādītājiem Eiropas valstīs. Latvijā reģistrēti 36 C hepatīta inficēšanās gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, visās pārējās valstīs šis rādītājs ir zem desmit.

Dati nepilnīgi atspoguļo to, kā ar hepatītu cilvēki ir saslimuši, bet no iepriekšējiem pētījumiem ir zināms, ka ir trīs galvenie ceļi, kā tas notiek. Viens no visbiežākajiem veidiem ir seksuālas attiecības, kam seko intravenozo narkotiku lietošana un ar veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu saistīta transmisija.

Pasaules veselības organizācija ir nospraudusi mērķi - līdz 2030. gadam izskaust C hepatītu kā nopietnu draudu iedzīvotāju veselībai. Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace uzskata, ka Latvijai ir visas iespējas sasniegt šo mērķi, bet ik gadu tad būtu jāārstē vismaz 3000 pacientu. Savukārt, lai pacientus savlaicīgi ārstētu, ir nepieciešams atklāt slimību. Baltijas HIV asociācija vēlas veicināt visas sabiedrības interesi par skrīningu, iesakot katram iedzīvotājam pārbaudīties uz C hepatītu vismaz reizi mūžā. Pasaules hepatīta dienas ietvaros līdz 28. jūlijam ikviens Latvijas iedzīvotājs tiek aicināts veikt bezmaksas C hepatīta testu jebkurā Centrālajā laboratorijā Latvijā.

“Pret C hepatīta vīrusu neeksistē vakcīnas, to grūti pamanīt, jo nav raksturīgu simptomu, nekas nesāp, bet neārstēta C hepatīta izraisīta aknu ciroze jau ir neatgriezenisks process,” saka Inga Upmace. “B un C hepatīta ārstēšana Latvijā ir valsts apmaksāta, un mūsdienās 95 procentos gadījumu C hepatītu ir iespējams pilnībā izārstēt, jau vairākus gadus pacientiem Latvijā ir pieejama efektīva terapija, kuru apmaksā valsts, taču ārstēt iespējams tikai tos pacientus, kuri zina savu diagnozi.” Inga Upmace uzsver, ka veiksmīgākai slimības ārstēšanai un izplatības mazināšanai ļoti nozīmīga ir agrīna diagnostika.  

Kur var pārbaudīties uz C hepatītu?

Latvijas Infektoloģijas centra Ambulatorajā daļā Rīgā līdz 28. jūlijam var veikt bezmaksas aknu blīvuma mērīšanu (Fibroscan) un asins testēšanu uz C hepatītu (anti-HCV). Pieteikties pa tālruni 67014738

Nododot asinis kā donoram - visi donori tiek testēti uz B un C hepatītu un HIV infekciju

HIV profilakses punktos - anonīmi un bez maksas eksprestesti visā Latvijā (spkc.gov.lv), tostarp Baltijas HIV asociācijas testpunktos Rīgā (balthiv.com)

Pie sava ģimenes ārsta

Par maksu jebkurā laboratorijā veikt C hepatīta antivielu testu (anti-HCV)

Avots: Baltijas HIV asociācija

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā