Vai Latvijai strauji tuvojas draudi – jauna tipa ērces

Infektologi mierina, ka Latvijā tā saucamā vientuļās zvaigznes ērce pagaidām nav konstatēta, bet tās izplatība un radītās negatīvās sekas Eiropā pamazām pieaug. Šī ērce var izprovocēt jaunatklātu alerģijas formu.
©Depositphotos.com

Amerikas infekciju kontroles un profilakses centrs informē, ka šīs ērces pārnēsā arī ērlihiozes infekciju, kas ir atklāta pacientiem arī Latvijā. Tiesa, mūsu valstī joprojām visaktuālākā ērču pārnēsātā infekcija ir ērču encefalīts, jo šogad saslimuši jau 40 cilvēku, lai gan ir pieejama vakcinācija.

Vai biedē ar Amerikas ērcēm

Amerikas Savienotajās Valstīs plaši izplatījusies tā saucamā vientuļās zvaigznes ērce (The Lone Star Tick - angļu valodā, vai latīņu valodā Amblyomma americanum). Šīs ērces piesūkšanās rada bīstamu “Alpha-gal” sindromu, kas izpaužas kā alerģiska reakcija jeb anafilakse, cilvēkam uzturā lietojot sarkano gaļu. “Alpha-gal” antivielu daudzums ASV dažos štatos svārstās robežās no astoņiem līdz 46 procentiem, bet vairākums pozitīvo pacientu dzīvo šīs ērces ģeogrāfiskajā areālā, “Neatkarīgajai” stāsta Rīgas Austrumu slimnīcas infektoloģijas galvenā speciāliste, Rīgas Stradiņa universitātes profesore Ludmila Vīksna.

Infektoloģe uzsver: lai gan ērce un tās piesūkšanās sekas vērojamas ASV, līdz ar aktīviem ceļošanas paradumiem to izplatības areāls pamazām paplašinās arī Eiropā. “Jaunatklāta alerģijas forma, ko provocē vientuļās zvaigznes ērces kodiens, pagaidām Latvijā nav diagnosticēta, bet pret encefalītu vēlams vakcinēties,” saka L. Vīksna. “Alpha-gal” sindroms jeb alerģiskā reakcija var izpausties divējādi: trīs līdz sešas stundas pēc ērces kodiena cilvēkam izveidojas “Alpha-gal” IgE antivielas un nav alerģijas simptomu, bet var būt anafilakse uz biomedikamentiem vai bioimplantiem, kas iegūti no zīdītājiem.

Karte

Alerģija pret sarkano gaļu ASV ir aprakstīta jau 2004. gadā, bet savulaik tā netika sasaistīta ar ērces kodiena izraisītām sekām. Savukārt par šo “Alpha-gal” radītu alerģiju ir zināms kopš 2008. gada. ASV vientuļās zvaigznes ērces izplatības areālā tika veikti 357 119 testi un izmeklēti 294 000 cilvēku. Šajā pētījumā pozitīvs “Alpha-gal” sindroms tika atklāts 90 018 cilvēkiem, kas veido 30-35 procentos no kopējā izmeklēto cilvēku skaita.

Latvijā nepiedodami daudz inficējas ar encefalītu

Tikmēr Latvijā Rīgas Austrumu klīniskajā slimnīcā 2023. gadā ārstējušies 40 ar ērču encefalītu inficēti pacienti, desmit pacienti ar Laimas slimību un viens - ar ērlihiozes infekciju.

No 2023. gada janvāra līdz 15. augustam Rīgas Austrumu slimnīcas Neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikas diennakts uzņemšanas punktos stacionāros “Gaiļezers”, “Biķernieki” un “Latvijas Infektoloģijas centrs” (LIC), kā arī LIC poliklīnikā noņemtas 830 ērces. Savukārt 412 izmeklētajās ērcēs ir konstatētas dažādas baktērijas un vīrusi: borēlijas baktērijas - 135 jeb 32,8 procentos no paraugiem; ērču encefalīta vīruss - vienā (0,2 procenti); anaplazmas - 24 (5,8 procenti); erlihijas - 16 (3,9 procenti); riketsijas - 140 jeb 34 procenti; babesia nukleīnskābe - trīs (0,7 procenti).

Infektologi atgādina, ka pret ērču encefalītu ir būtiski vakcinēties un to var darīt visa gada periodā, jo viena lieta ir ASV ērces un to pārnēsātas baktērijas, bet otra - Latvijā sastopamās ērces, kuras pārnēsā arī bīstamas infekcijas.

Rīgas Austrumu slimnīcas ārsti aicina ikvienu sekot savam vakcinācijas kalendāram un laikus veikt revakcināciju vai arī lemt par pirmreizējo vakcināciju pret ērču encefalītu, pirms tam pārrunājot vakcinācijas jautājumus ar savu ģimenes ārstu. Tāpat iemesls vakcinēties ir cilvēkiem, kas aktīvi ceļo. Lai arī, protams, vakcinācija nepasargā pret alerģiju, ko izraisa vientuļās zvaigznes ērces kodums, tomēr tas ir kā atgādinājums sargāties no ērcēm un izdarīt iespējamo, ko mēs varam, lai pasargātu sevi un bērnus.

Agrāk ārsti Latvijā ieteica vakcinēties pret ērču encefalītu agrā pavasarī, tagad to iesaka darīt jebkurā gada mēnesī vai arī ievērojot sava vakcinācijas kalendāra grafiku. Šogad, piemēram, Infektoloģijas centrā pirmā ērce tika noņemta jau 21.martā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā