Stradiņa slimnīcas padome un valde nomainītas; risks zaudēt milzīgu Eiropas naudu - neizbēgams

Pēkšņi, bet ne negaidīti ieceltajai jaunajai Stradiņa slimnīcas valdei ir uzdoti vairāki steidzami risināmi darbi. Viens no svarīgākajiem, taču, iespējams, nereāli izpildāmiem, ir mazināt risku zaudēt miljonus eiro no Eiropas Savienības slimnīcas jaunā korpusa būvniecībai. Ja iepriekš Veselības ministrija pieļāva, ka slimnīcas zaudēs ap 46 miljonus eiro, tagad šis skaitlis izaudzis līdz vismaz 70 miljoniem eiro.
©Romāns Kokšarovs/F64

Jaunu valdi slimnīcai šodien iecēla pavisam nesen ieceltā padome. Abas - gan padome, gan valde - ir pagaidu institūcijas. Stradiņa slimnīca ir valsts kapitālsabiedrība, kuras darbu pārrauga Veselības ministrija. Ministrijā Neatkarīgajai apstiprināja, ka padome ministriju pirms līdzšinējās valdes atcelšanu informējusi un tad saskaņā ar likumu ir tādas tiesības.

Stradiņa slimnīcas padome piektdien izteica neuzticību slimnīcas valdei, atceļot no amata valdes priekšsēdētāju Rinaldu Muciņu, valdes locekļus - par medicīnas jautājumiem atbildīgo Ilzi Kreicbergu, finanšu speciālistu Jāni Nagli un Agru Melni, kas bija atbildīga par slimnīcas attīstības projektiem, tostarp ļoti svarīgo slimnīcas jaunā A korpusa otrās kārtas būvniecības projektu.

Kad pirms pāris nedēļām Veselības ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Aiga Balode, kas ir Stradiņa slimnīcas kapitāla daļu turētāja pārstāve, ārkārtas sapulcē paziņoja, ka Stradiņa slimnīcas “vecā” padome “nav operatīvi un padziļināti izvērtējusi riskus un to īstermiņa un ilgtermiņa ietekmi uz slimnīcas vērtību, ilgtspēju un atbildīgu attīstību”, Neatkarīgā rakstīja, ka neuzticības izteikšana padomei faktiski ir neuzticības izteikšana tiešajai slimnīcas vadībai, proti, valdei. Atceltās padomes vietā ieceltā pagaidu padome rīkojās un atcēlusi valdi, kas arī bija sagaidāms.

Veselības ministrijā Neatkarīgajai pastāstīja, ka Stradiņa slimnīcas padome informēja Veselības ministriju par padomes pieņemto lēmumu atsaukt no amatiem Stradiņa slimnīcas līdzšinējo valdi un iecelt jaunu. Stradiņa slimnīcas padomi kopš oktobra sākuma vada citas - Rīgas Austrumu klīniskās universitātes - slimnīcas valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs, par ārstniecības jautājumiem padomē atbild Stradiņa slimnīcas Sirds ķirurģijas nodaļas vadītājs Pēteris Stradiņš, bet par finanšu un būvniecības procesu pārvaldību atbild Iluta Riekstiņa, kura vienlaikus ir arī Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas valdes locekle. Galvenais pārmetums iepriekšējai padomei bija tās bezdarbība slimnīcas valdības uzraudzībā, kā dēļ pastāvēja un joprojām pastāv risks zaudēt Eiropas Savienības līdzfinansējumu slimnīcas būvniecībā.

Uz jautājumu, kāpēc Veselības ministrija, atceļot padomi, kura strādājusi ministrijai ne pa prātam un neatbilstoši tās gaidām, neizteica neuzticību arī slimnīcas valdei, ministrijā atbild, ka atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumam padome ir atbildīga par kapitālsabiedrības valdes iecelšanu vai atsaukšanu. Tāpat arī jaunās valdes iecelšana notiekot atbilstoši likumam - jaunu valdi var iecelt gan valsts kapitāla daļu turētājs, kas šajā gadījumā ir ministrija, vai padome, ja tāda ir izveidota. Par valdes locekli ieceļ kandidātu, kas atbilst attiecīgajiem profesionalitātes un kompetences kritērijiem. Valdi parasti meklē konkursa kārtībā, šoreiz tāds nenotika, tāpēc tā ir pagaidu valde un tās darbības laiks ir terminēts - uz vienu gadu.

Jaunā valde - Lauris Vidzis, Džineta Heinrihsone un Ģirts Ansons - saņēmuši uzticību no padomes un arī vairākus uzdevumus - sakārtot slimnīcas organizatorisko darbu, stabilizēt būvniecības un citu projektu finansiālo situāciju un saliedēt slimnīcas komandu.

Stradiņa slimnīcas padomes vadītājs Normunds Staņēvičs nenoliedz, ka slimnīca varētu neapgūt ap 70 miljoniem Eiropas fondu finansējuma, kas ieplānots A korpusa otrās kārtas būvniecībai. Kopumā no Eiropas fondiem šim projektam ieplānoti 83,4 miljoni eiro, kas nozīmē, ka risks neapgūt faktiski visu Eiropas šim projektam paredzēto naudu. Neoficiāla informācija liecina, ka pastāv ne tikai risks neapgūt šo naudu, bet mēs neizbēgami to zaudēsim, vismaz kādu daļu.

Ko padome tad sagaida no jaunās valdes? Slimnīcā apstiprināja, ka pašlaik tiek veikta būvniecības revīzija, visu iesākto projektu auditi. N. Staņēvičs, runājot par slimnīcas jaunā korpusa celtniecību, uzsvēra, ka jaunā korpusa ēkas ir jādabū zem jumta līdz gada beigām, savukārt jaunais valdes priekšsēdētājs L. Vidzis neprognozēja, vai un cik daudz finansējuma varētu saglābt, proti, nezaudēt. Tas būs atkarīgs pēc pārrunām ar būvnieku nākamajā nedēļā.

Iepriekš ir apsvērtas iespējas pārlikt daļu finansējuma uz nākamo gadu, kā arī daļu finansējuma novirzīt Bērnu slimnīcas projektiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā