Migrēnas pacientiem 2024. gads solās būt labvēlīgāks

Migrēnas pacienti jau no novembra gaida apsolīto zāļu kompensāciju, tomēr agrākais, kad pirmo migrēnas medikamentu varētu iekļaut kompensējamo zāļu sarakstā, ir nākamā gada sākums.
©Pixabay.com

Paļaujoties uz valdības lēmumu no novembra piešķirt finansējumu migrēnas pacientu ārstēšanai un apliecinājumu gatavībai medikamentus iekļaut atbilstošā sarakstā, lai ārsti tos varētu izrakstīt pacientiem, cilvēki, kuri ikdienā spiesti sadzīvot ar migrēnas galvassāpēm, cerēja, ka jau novembrī zāles būs pieejamas. Diemžēl birokrātiskais process ir garš, un pacientiem atliek ticēt, ka zāles būs jaunā gada sākumā.

Šogad zāles vēl neredzēt

“Neatkarīgā” rakstīja, ka valdība oktobra beigās pieņēma lēmumu piešķirt papildu finansējumu vēl 2023. gadā migrēnas zāļu kompensācijai. Par iespēju saņemt valsts atbalstu slimības ārstēšanai un tās izraisīto galvassāpju mazināšanai migrēnas pacienti ilgstoši cīnījās. Saskaņā ar valdības lēmumu migrēna ir iekļauta to diagnožu sarakstā, kuru pacientiem būtu pieejamas valsts kompensētas zāles. Valdības dokumentos tika minēts, ka Nacionālais veselības dienests jau ir veicis zāļu izvērtēšanu, lai tās apmaksātu no valsts budžeta, un tam ir aprēķināti nepieciešamie līdzekļi - vairāk nekā 90 000 eiro. Šāds finansējums nepieciešams, lai apmaksātu zāles divus mēnešus vēl šajā gadā.

Tomēr, kā noskaidroja “Neatkarīgā”, atbildīgās iestādes šajā gadā nemaz reāli nevar paspēt izvērtēt zāles un tās iekļaut kompensējamo zāļu sarakstā, kas, protams, nozīmē, ka šo naudu nemaz nebūs iespējams izlietot. Ironiski, bet migrēnas zālēm, par kurām pacienti cīnījušies gadiem, atvēlētais finansējums nav vienīgais, ko nepaspēj izlietot, kad veselības nozare dzīvo “pusbada apstākļos”.

Pirmais migrēnas medikaments izvērtēts

Lai kompensējamās zāles varētu izrakstīt mediķi un pacienti tās varētu saņemt aptiekā, tās jāiekļauj kompensējamo zāļu sarakstā. Lai tas notiktu, strādā divas institūcijas - Zāļu valsts aģentūra un Nacionālais veselības dienests. Kad “Neatkarīgā” interesējās Nacionālajā veselības dienestā, kad migrēnas zāles ārsti var sākt izrakstīt, noskaidrojās, ka Zāļu valsts aģentūra tās vēl vērtē.

“Neatkarīgā” arī noskaidroja, ka kopumā ir pieteikti trīs medikamenti migrēnas ārstēšanai un nupat Zāļu valsts aģentūrā ir pabeigts un nosūtīts iesniedzējam atzinums par pirmo zāļu migrēnas ārstēšanai klīnisko un izmaksu efektivitāti. Pašlaik zāles ir iesniegtas Nacionālajā veselības dienestā lēmuma par to iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā pieņemšanai. “Tuvākajā laikā tiks pabeigts arī atzinums par otrām zālēm migrēnas ārstēšanai, un kopumā līdz šim izmaksu efektivitātes izvērtējumam ir iesniegti trīs medikamenti - monoklonālās antivielas,” pastāstīja Dita Okmane, Zāļu valsts aģentūras speciāliste.

Sola nākamgad

Par pašu kompensācijas sistēmu atbild Nacionālais veselības dienests, kurā skaidro, ka atzinums ir saņemts. “Pašlaik Nacionālā veselības dienests uzdevumos ietilpst procesa īstenošana, lai zāles varētu iekļaut kompensējamo zāļu sarakstā un tās pēc iespējas ātrāk būtu pieejamas pacientiem,” tā savukārt situāciju komentē Nacionālā veselības dienesta speciālisti. Atbildot uz jautājumu, kad zāles pacientiem varētu būt pieejamas, dienestā atbild īsi: plānots nākamā gada sākums.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā