Covid-19 uzbrūk slepus: nedēļā 20 nāves gadījumu

Lai arī Latvijā vērojams neliels Covid-19 gadījumu skaita samazinājums un infekcijas izplatība stabilizējusies, slimnīcās joprojām nonāk liels skaits Covid-19 pacientu, un gada pēdējās nedēļās reģistrēts 41 nāves gadījums pacientiem ar koronavīrusu. Gripas izplatība epidēmijas mērogus vēl nav sasniegusi, un nav reģistrēts neviens nāves gadījums.
©Foto kolāža

Visi mirušie pacienti bija vecumā virs 50 gadiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa rezultāti.

Gripa kāpj, Covid-19 stabilizējas

Apkopotie dati par infekcijas slimību izplatību aizvadītā gada pēdējā nedēļā uzrāda inficēto un arī stacionēto Covid-19 pacientu skaita stabilizāciju. Saslimstība ar gripu turpina pakāpeniski pieaugt, tāpēc sezonālai vakcinācijai vēl ir labvēlīgs laiks, lai iegūtu imunitāti pret gripu pirms tās plašas izplatīšanās. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka laboratoriski apstiprināts 251 Covid-19 gadījums (vēl nedēļu iepriekš tie bija 276), kopumā veikti 955 laboratoriskie testi uz SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni. Pagājušajā nedēļā stacionēti 157 Covid-19 pacienti (nedēļu iepriekš - 218).

Covid-19 gadījumu skaits nedaudz mazinās, bet vidējā gripas izplatības intensitāte palielinās, lai arī gripas izplatība vēl nav pārsniegusi epidēmiskā sliekšņa līmeni. Laboratoriski apstiprināti 16 gripas gadījumi, kur visiem paraugiem noteikta A tipa gripa. Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtas augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 779 pacienti, no kuriem 44 pacientam noteikta diagnoze “gripa”, balstoties uz tipisku klīnisko ainu. Gadījumi reģistrēti Ventspilī, Jūrmalā, Jēkabpilī, Jelgavā, Daugavpilī un Rīgā. Augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta vecuma grupā no nulles līdz četriem gadiem.

Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste Ilze Arāja atgādina par vakcināciju pret sezonālo gripu, kas nav nokavēta un ir īpaši ieteicama ikvienam, īpaši veselības riska grupas cilvēkiem, kuriem slimība bieži norit smagā formā un kuriem ir augsts komplikāciju risks. Šajā sezonā pret gripu ar valsts apmaksāto vakcīnu ir vakcinējušies jau 107 790 iedzīvotāju, bet pret Covid-19 vakcinējušies 31 892 iedzīvotāji. “Šobrīd joprojām ir ieteicams veikt vakcināciju, lai iegūtu imunitāti pirms plašas gripas izplatības. Riska grupu pacientiem pieejamas vakcīnas pret gripu “Efluelda” (senioriem), “Fluenz Tetra” (bērniem) un vakcīna “Influvac Tetra”. Valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu joprojām ir vairāku vakcinācijas iestāžu un ģimenes ārstu prakšu rīcībā,” pastāstīja Ilze Arāja.

Nedēļā 20 kovida nāves gadījumi

Lai arī Covid-19 ir kļuvusi par ikdienas vīrusu infekciju, tomēr tā ik nedēļu prasa vairāku cilvēku dzīvības. Monitoringa dati vēsta, ka stacionāros nedēļas laikā ievietoti 157 pacienti ar Covid-19 infekciju, bet smagā stāvoklī bija 11 pacienti (šo pacientu skaits ir palielinājies), un ir reģistrēti 20 Covid-19 pacientu nāves gadījumi vecuma grupā virs piecdesmit gadiem. Saslimšana ar Covid-19 bieži būtiski saasina jau esošas hroniskās slimības, kuru dēļ nepieciešama hospitalizācija un var pat iestāties nāve. Trim no mirušajiem Covid-19 bija pamata diagnoze.

Kopumā nedēļas laikā Latvijā reģistrēts 251 jauns Covid-19 gadījums, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits samazinājies par 9,1 procentpunktiem salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu. Nedēļas laikā veikti 955 testi, kas ir par 12,4 procentpunktiem vairāk nekā pirms Ziemassvētkiem. Pozitīvo testu īpatsvars sasniedzis 26,3 procentpunktus. Divu nedēļu pozitīvo testu īpatsvars ir 29,4 procentpunkti.

SPKC

Notekūdeņos izplatās dažādi vīrusa paveidi

Saņemtie dati no notekūdeņu monitoringa par Covid-19 izplatību Latvijā uzrāda, ka Latvijā kopumā vīrusa koncentrācija notekūdeņos ir stabilizējusies. Tomēr situācija pašvaldībās ir atšķirīga. Visā Latvijas teritorijā ir izplatījies SARS-CoV-2 vīrusa omikrona variants HV.1. Tas ir atvasināts no EG.5 (Eris) un ir ļoti līdzīgs tam. Tāpat arī tiek konstatēta EG.5 paveida klātbūtne, kā arī omikrona varianta BA.2.86 klātbūtne un apakšpaveids JN.1.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā