Kultūras pasākumi līdz 19. maijam, apmeklējami bez maksas

Vērts apmeklēt

3.lapa

Brektes un Kvēpas pagātnes rituālu pētniecība

Publicitātes foto

Ar mākslinieku Madaras Kvēpas un Kristiana Brektes (attēlā) izstādēm Rīgā, Kronvalda bulvārī 4, atklāta jauna LMA absolventu izstāžu telpa “DUO”.

Jau vairākkārt publiski izskanējušas bažas par izstāžu telpu trūkumu, kritisko vajadzību pēc laikmetīgās mākslas muzeja un citiem ar nozari saistītiem sasāpējušiem jautājumiem. LMA Studentu karjeras atbalsta centrs (SKAC), meklējot risinājumu jauno mākslinieku nākotnes perspektīvu uzlabošanai, sadarbībā ar LMA vadību uzsācis īpaši absolventiem veltītas izstāžu telpas izveides projektu, kura būtiska sastāvdaļa ir kultūratbildīgu uzņēmēju atbalsts.

DUO veido divas telpas jaunajā LMA ēkā Kronvalda bulvārī 4, kur šobrīd studiju process norit vairākām apakšnozarēm, tostarp arī profesionālās doktorantūras studentiem. Viena no izstāžu telpām veltīta jaunajiem māksliniekiem, kuri vēl atrodas sava ceļa sākumā, savukārt otra iecerēta kā izstāžu vieta jau pieredzes bagātiem LMA absolventiem.

“LMA Absolventu telpa ir kritiska nepieciešamība - ne tikai, lai veicinātu mākslinieku iespēju strādāt profesionālās mākslas nozarē, bet arī sabiedrībai kopumā. DUO princips radās, lai vairotu dialogu starp paaudzēm, starp jau atpazīstamo un jauno. Telpas vīzija ir stiprināt sabiedrības saikni ar laikmetīgajiem mākslas procesiem, un kopā ar domubiedriem - gan māksliniekiem, gan uzņēmējiem - realizēt projektus, kas veicina kultūrizglītību,” par ieceri stāsta LMA SKAC vadītāja Ieva Stalšene.

Pirmajā DUO izstāžu pārī skatāma LMA profesionālās doktorantūras studentes Madaras Kvēpas izstāde “Zemes zināšanas” un scenogrāfijas apakšnozares absolventa, mākslinieka Kristiana Brektes izstāde “Ļaunums piedošanu nelūdz”. Izstāžu kuratore ir LMA studente un SKAC vadītāja, māksliniece Ieva Stalšene.

Madaras Kvēpas un Kristiana Brektes izstādes saista pagātnes rituālu pētniecība, taču kardināli atšķiras iniciēto rituālu nolūki.

Madaras Kvēpas (1996) izstāde turpina māksliniecei raksturīgo dabas un harmonijas tēmu, ievadot viņas profesionālās doktorantūras studiju pētījumā, kas izzina senās dabas svētvietas Latvijā. Rituālās prakses, kas piedēvētas mūsu priekštečiem, nav stingri dokumentētas, un patiesībā informācijas par tām ir saglabājies visai maz. Savos jaunākajos darbos Madara Kvēpa ar fotogrāfijas palīdzību dokumentējusi savus performatīvos mēģinājumus rast laikmetīgu izpausmes formu šodienas cilvēka garīgajai jutībai un attiecībām ar dabu. Fotogrāfijas skatāmas ar pašradītu diapozitīvu un projektoru palīdzību.

Savukārt izstādē “Ļaunums piedošanu nelūdz” Kristians Brekte (1981) sadarbībā ar bibliomānu KLPRS pievēršas destruktīvu propagandas rituālu pētniecībai, par atskaites punktu izvēloties 1942. gada 1. maiju, kad visiem zināmā dziesma “Nevis slinkojot un pūstot” kultūras apropriācijas rezultātā kļuva par totalitārā režīma propagandas rīku, īpaši pašas jaunākās paaudzes ideoloģiskajā apmācībā. Izstāde ne tikai kritiski vērtē pagātnes notikumus, bet arī aicina skatītāju neaizmirst par politiski militārā konflikta klātbūtni pie mūsu valsts robežām. Mēdz teikt, ka vēsture atkārtojas, iespējams, zināšanas var mūs no tā paglābt.

Izstādes būs skatāmas līdz 28. maijam katru dienu no plkst.10.00 līdz 20.00.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā