Kultūras pasākumi līdz 19. maijam, apmeklējami bez maksas

Vērts apmeklēt

2.lapa

Muzeju nakts 2023

F64

Sestdien, naktī no 13. uz 14. maiju, visā Latvijā jau 19. reizi norisināsies starptautiskā akcija “Muzeju nakts”. Piedāvājot daudzveidīgas norises, tajā piedalīsies rekordliels iestāžu skaits - vairāk nekā 244 Latvijas muzeji un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas organizācijas.

Šā gada Muzeju nakts tēma ir “radīšana”, ietverot vienā vārdā jaunradi, atjaunotni un atjaunošanu, dzīves uzlabošanu un dažādu lietu atjautīgu pārveidošanu, kā arī prasmju iepazīšanu un apgūšanu. Rīgā un Pierīgā Muzeju naktī durvis apmeklētājiem vērs 57 kultūrvietas, savukārt reģionos 187 vietās interesantas aktivitātes rīko pašvaldības, privātie muzeji un nevalstiskās organizācijas.

Tāpat kā aizvadītajos pirms pandēmijas gados, arī šogad aktīvākais reģions Muzeju naktī solās būt Vidzeme - vidzemnieki un reģiona viesi 13. maija vakarā un naktī varēs apmeklēt pasākumus 73 kultūrvietās. Kurzemē Muzeju naktī apmeklētājiem durvis tiks vērtas 60 vietās, Latgalē - 36 vietās, savukārt Zemgalē - 18 kultūrvietās.

Eiropas Muzeju nakts ir starptautisks muzeju pasākums, kas kopš 2005. gada ik pavasari notiek daudzās Eiropas valstīs. Līdz ar tradicionālajām ekspozīcijām notiek arī dažādi īpaši pasākumi - radošās darbnīcas, koncerti, teātra uzvedumi. Pasākums tradicionāli norit no sestdienas vakara līdz svētdienas pirmajai rīta stundai. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

Mākslas muzeji ir vieta gan mākslas darbu aplūkošanai, gan radīšanai. Katrs muzeja izstādēs un ekspozīcijās redzamais priekšmets nes unikālu stāstu, rosinot jaunu nozīmju un interpretāciju veidošanos. Muzejs ir telpa diskusijām un domu apmaiņai, vieta, kur dzimst oriģinālas idejas un paveras plaši izpētes lauki.

Muzeju naktī mākslas muzeju durvis būs atvērtas ilgāk nekā ierasts, piedāvājot ikvienam rast iedvesmu un enerģiju sevis pilnveidošanai vai vienkārši laiku nesteidzīgai kopā būšanai.

Muzeju nakts ietvaros durvis vērs arī Latvijas Valsts prezidenta rezidence Rīgas pils - no pulksten 15.00 līdz pusnaktij būs iespēja izstaigāt visas Rīgas pils reprezentācijas zāles: Ģerboņu zāli, Balto zāli, Sūtņu akreditācijas zāli un Svētku zāli. Tāpat varēs aplūkot parādes vestibilu, kāpnes, Zaļo zāli un Zilo foajē, Rīgas istabu, Dorotejas istabu un pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes darba kabinetu.

Rīgas pils viesi varēs apskatīt arī Dāvanu zāli, kurā izvietotas Valsts prezidentiem pasniegtās diplomātiskās dāvanas, un visus augstākos Latvijas valsts apbalvojumus. Muzeju nakts atmosfēru Rīgas pilī bagātinās dažādi muzikāli priekšnesumi.

Muzeju nakti tradicionāli kuplinās arī vairāki desmiti citu ar kultūras mantojumu saistītu institūciju sagatavotās aktivitātes. Festivāla organizētāji iesaka savlaicīgi iepazīties ar plašo piedāvājumu un izplānot katram savu Muzeju nakts maršrutu.

Ar Muzeju nakts programmu iespējams iepazīties tīmekļvietnē https://latvia.icom.museum.lv/

Atgādinām, ka, rūpējoties par mākslas darbu saglabāšanu, Muzeju nakts laikā apmeklētāju plūsma tiks ierobežota.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā