Uzzini ko jaunu par Lieldienām!

Dzīvo gudri! 26.marts
 
unsplash.com
Jau pavisam drīz svinēsim Lieldienas. Ar ko visbiežāk cilvēkiem asociējas Lieldienas? Ar šokolādes zaķiem, krāsainām olām un olu kaujām, kā arī ģimenes kopā sanākšanu.
Kā zināms, tad šie ir kristiešu svētki. Kristieši šajos svētkos svin Kristus augšāmcelšanos.

Tieši tāpēc šie svētki tiek svinēti daudzās valstīs, kurās dominējošā reliģija ir tieši kristietība.

Vai jūs zināt, cik daudzās pasaules valstīs svin Lieldienas?

Izrādās, ka kopumā 95 valstīs visā pasaulē tiek svinēti šie kristiešu svētki. Papildus tam, ka šajos svētkos tiek svinēta Kristus augšāmcelšanās, tiek piekoptas dažādas interesantas tradīcijas un baudīti daž ne dažādi pasākumi.

Lai arī katrai tautai var būt savas Lieldienu paražas, viena tradīcija, kas vieno daudzas Eiropas ziemeļrietumu valstis, ir Lieldienu uguns iedegšana. Tāpat daudzviet tiek krāsotas vistu olas un pēc tam tās ar šokolādes olām tiek paslēptas dārzā. Pēcāk olas tiek meklētas. Tiek uzskatīts, ka šīs olas ir paslēpis Lieldienu zaķis.

Āzijā tāpat kā daudzviet citur pasaulē kristieši šajos svētkos pulcējas uz svētku misi, kā arī mēdz doties uz Jeruzalemi, tieši Lielajā piektdienā, un iet to pašu ceļu, kuru, pēc viņu domām, Jēzus gāja pirms krustā sišanas.

Tikmēr Āfrikas iedzīvotāji Lieldienās ar īpašām dekorācijām, kas veidotas tauriņu uz ziedu formās, dekorē baznīcas. Pēc svētku dievkalpojuma cilvēki pulcējas ārpus baznīcas un ietur kopīgu maltīti, un laižas dejās.

Amerikā viena no pati populārākajām Lieldienu tradīcijām ir Baltā nama rīkotā olu ripināšana. Šo pasākumu rīko prezidents ar ģimeni. Tāpat līdzīgi kā pie mums, Amerikā ir populāri krāsot olas, tās paslēpt un pēcāk meklēt.


Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija