TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

4.lapa

Doties pensijā šobrīd ir izdevīgāk, nekā tas bija pavasarī

Rūta Kalmuka/F64

Pensiju 2. līmenī šobrīd iesaistījušies 1,3 miljoni Latvijas iedzīvotāju. Viņu izvēlētie pensiju plāni katrs uzrāda atšķirīgu ienesīgumu. Atšķirībā no pagājušā gada marta beigām, kad visi 2. pensiju līmenī pieejamie plāni 6 mēnešu ietvaros strādāja ar zaudējumiem, šobrīd gandrīz visu pensiju ieguldījumu plāni tiešām ir ienesīgi.

2. pensiju līmeņa plānu ienesīgums šobrīd svārstās gan atšķirībā no plāna, gan termiņa. Visienesīgākie šobrīd ir aktīvie plāni, proti, tādi, kuros ieguldījums akciju tirgos ir 75 procenti. Ienesīgums tajos svārstās no 5,72% (“Swedbank ieguldījumu plāns 1990+” gada laikā) līdz 12,01% (“SEB indeksu plāns” divu gadu laikā). 2020. gada 23. martā šajos pašos ieguldījumu plānos un tādā pašā laika posmā ienesīgums vai, pareizāk sakot, zaudējumi, attiecīgi bija -12,26% un -2,50%.

Pensiju 2. līmeņa plāni 15 gadu laikā savu ieguldītāju pensiju ir vairojuši ļoti pieticīgi - tikai 2,66% līdz 3,61% robežās. 15 gadu laikā, tas ir no 2005. gada līdz 2020. gadam, patēriņa cenas ir kāpušas par aptuveni 62 procentiem. Pagājušā gada martā ienesīgums bija vēl pieticīgāks - no 2,11% līdz 3,37 procentiem. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Doties pensijā šobrīd ir izdevīgāk, nekā tas bija pavasarī

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā