TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

3.lapa

Jau pēc mēneša ar Latvijas kovida sertifikātu nevarēs ieceļot Austrijā un arī citviet

Inga Paparde

Kā liecina Neatkarīgās izpēte, Covid-19 sertifikāts nav mūžīgs. Gada sākumā saņēmušie poti nevarēs, piemēram, ieceļot Austrijā jau no 1. oktobra.

Vairākas valstis Eiropas Savienībā noteikušas derīguma termiņu Covid-19 vakcinācijas sertifikātam. Tas nozīmē, ka noteiktā brīdī šis sertifikāts vairs nedarbosies.

Piemēram, Austrija noteikusi, ka vakcinācijas sertifikāts vairs nebūs derīgs, ja būs pagājušas 270 dienas kopš vakcīnas saņemšanas brīža, un pastāv risks, ka cilvēks, kuram ir šāds sertifikāts, vairs nevarēs izmantot šī sertifikāta priekšrocības ne ceļojot, ne strādājot Austrijā. Turpretim Latvijas atbildīgās iestādes sakās nezinām par šādu faktu un skaidro, ka Latvija neskatās un nav noteikusi sertifikātiem derīguma termiņus.

Digitālais Covid-19 sertifikāts ir apliecinājums tam, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19, veikusi Covid-19 analīzes vai arī ir izslimojusi Covid-19. Šos sertifikātus var apskatīt un lejuplādēt, kā arī izdrukāt speciāli izveidotā interneta vietnē. Covid-19 sertifikāts kļuva aktuāls pēc tam, kad valstī tika noteikti dažādi ierobežojumi vakcinētajiem un nevakcinētajiem, pirmajiem ļaujot, izmantojot šo sertifikātu, apmeklēt dažādus pasākumus, uzturēties darba vietās bez maskām. Šis vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts ir izmantojams arī, ceļojot vai dodoties strādāt uz citu valsti, lai nevajadzētu veikt Covid-19 testu.

Latvijā izsniegto digitālo Covid-19 sertifikātu atpazīst arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. To nodrošina integrācija ar Eiropas digitālā Covid-19 sertifikāta vārteju, kurā tiek veikta informācijas apmaiņa starp ES dalībvalstīm par derīgo sertifikātu QR kodos ietvertajiem sertifikātu parakstiem, lai būtu iespējams pārliecināties par sertifikāta derīgumu un autentiskumu. Datu apmaiņa notiek ar tām ES dalībvalstīm, kuras ir pievienojušās vienotajai sistēmai, kā arī dati tiek aktualizēti un atjaunināti. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Jau pēc mēneša ar Latvijas kovida sertifikātu nevarēs ieceļot Austrijā un arī citviet

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā