TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

4.lapa

Covid-19 vakcīnu blaknes Latvijā: ziņots par insultu un miokarda infarktu

Pixabay

Vienīgā veselības iestāde, kas apkopo informāciju par vakcīnu blakusparādībām Latvijā, ir Zāļu valsts aģentūra. Līdz 22. augustam aģentūra ir saņēmusi 2039 ziņojumus par Covid-19 vakcīnu blakusparādībām.

Sabiedrību un jo īpaši medijus ir satraucis Līgas Krapānes paziņojums, ka dažiem žurnālistiem pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas ir sašķobījusies veselība un tagad viņiem ir jākārto invaliditāte. Rakstu var izlasīt šeit.

Zāļu valsts aģentūras (ZVA) sabiedrisko attiecību speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece uzsver, ka ZVA rīcībā nav šādas informācijas. Taču viņa vienlaikus norāda, ka ZVA saņemtie ziņojumi ir galvenokārt par īslaicīgām un pārejošām blakusparādībām pēc Covid-19 vakcīnu saņemšanas.

“Ja blakusparādības neizzūd norādīto 3-4 dienu laikā, pacientam ir jāgriežas pie ārsta, kas novērtēs pacienta veselības traucējumus un vai tie varētu būt saistīti ar vakcīnu. Tikai ārsts ir tiesīgs un var profesionāli izvērtēt klīniski medicīniskus jautājumus, zinot konkrētās personas slimības anamnēzi, gaitu, sūdzības, izmeklējumu rezultātus u.tml. Vienlaikus jānorāda, ka ZVA neveic pacientu izmeklēšanu un neizsniedz atzinumus vai slēdzienus. ZVA pienākums ir zāļu drošuma (farmakovigilances) uzraudzības ietvaros zinātniski izvērtēt (MK noteikumi Nr. 47) zāļu blakusparādību ziņojumā iesniegto informāciju, proti, cik ticami ziņotā blakusparādība ir iespējami saistāma ar konkrēto zāļu, arī konkrētās vakcīnas lietošanu,” skaidro Tanita Tamme-Zvejniece. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Covid-19 vakcīnu blaknes Latvijā: ziņots par insultu un miokarda infarktu

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā