TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

5.lapa

Vakcīnas izraisīto kaitējumu kompensēs

Dmitrijs Suļžics / F64

Saeimas deputāti konceptuāli vienojušies, ka iedzīvotāji, kuriem pēc Covid-19 vakcinācijas radušies vidēji smagi vai smagi veselības traucējumi, varēs saņemt kompensāciju.

Ja Saeima apstiprinās šādu normu Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, tad valdībai būs jāpieņem kārtība par to, kas un kā izvērtē vakcinācijas nodarīto kaitējumu un kādu kompensāciju persona varētu saņemt.

Saeimas deputāti jau reiz par priekšlikumu kompensēt iedzīvotājiem vakcinācijas rezultātā radušos kaitējumu diskutējuši, un pirmajā lasījumā Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā apstiprināta norma par Ministru kabineta pienākumu atbilstoši Ārstniecības riska fonda atlīdzības izmaksas principiem un apmēriem noteikt kompensācijas piešķiršanas un izmaksas kārtību. Pašlaik šajā likumprojektā iekļautais variants paredz šo kompensāciju izmaksāt tikai tādā gadījumā, ja Covid-19 vakcīnu izraisīto blakusparādību dēļ nodarīts smags kaitējums pacienta veselībai vai dzīvībai.

Deputāti arī vēlējušies valdībai noteikt par pienākumu izstrādāt kārtību, kādā atlīdzina ar ārstniecību saistītos izdevumus, ja ārstniecība ir bijusi nepieciešama, lai novērstu vai mazinātu nodarītā - vakcinācijas - smagā kaitējuma sekas. Likums noteiktu, ka pacienta atlīdzības prasījumu par Covid-19 vakcīnu izraisīto blakusparādību dēļ nodarīto smago kaitējumu pacienta veselībai vai dzīvībai, kā arī prasījumu par ārstniecības izdevumu atlīdzināšanu izskatītu un lēmumu pieņemtu sešu mēnešu laikā pēc atlīdzības prasījuma saņemšanas. Pacients atlīdzību par Covid-19 vakcīnu izraisīto blakusparādību dēļ viņa dzīvībai vai veselībai nodarīto smago kaitējumu, kā arī ar to saistītajiem ārstniecības izdevumiem varētu pieprasīt ne vēlāk kā divu gadu laikā no kaitējuma atklāšanas dienas. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Vakcīnas izraisīto kaitējumu kompensēs

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā