TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

4.lapa

Starptautiskie eksperti iesaka palielināt pensionēšanās vecumu

Kaspars Krafts/F64

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) eksperti jaunākajā pārskatā par Latviju lielu uzmanību pievērš pensiju jautājumiem. Eksperti iesaka Latvijā veikt pensiju reformu un tās ietvaros palielināt pensionēšanās vecumu.

Tomēr vienlaikus eksperti iesaka atcelt Latvijā jau likumā iekļauto normu par nepieciešamo darba stāžu, lai pensiju saņemtu, tas ir, noteikt mazāku nepieciešamo sociālās apdrošināšanas stāžu, nekā tas plānots nākotnē.

Pirmais izaicinājums, ar ko saskaras un kas būs jārisina Latvijai - tā ir sociālā nevienlīdzība un augstais nabadzības līmenis,” iepazīstinot ar pārskatu par situāciju Latvijā, norādīja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas ģenerālsekretārs Matiass Kormans. Viņš arī aktualizēja datus, kurus mēs Latvijā jau zinām un gadu no gada runājam, proti, Latvijā ir vieni no augstākajiem sociālās nevienlīdzības rādītājiem (Latvijā sociālā nevienlīdzība ir visaugstākā Eiropas Savienībā) un visaugstākais nabadzības riskam pakļauto iedzīvotāju skaits. M. Kormans norādīja, ka Latvijas problēma ir arī pārāk zemie garantētie minimālie ienākumi - OECD valstīs noteiktais garantētais minimālais ienākums ir 45 procenti no vidējiem valstī, bet Latvijā tikai 30 procenti. “Mēs rekomendējam celt minimālo ienākumu līmeni,” sacīja M. Kormans.

Tāpat turpmākajai ekonomiskajai izaugsmei Latvijā viens no šķēršļiem ir demogrāfiskā situācija. Pēc OECD aplēsēm, Latvijā iedzīvotāju skaits samazinājies vairāk nekā citās valstīs, un tas noticis zemas dzimstības, emigrācijas dēļ. Arvien mazāk kļūst cilvēku darbspējīgā vecumā, kas nozīmē, ka valstij daudz vairāk resursu jānovirza iedzīvotāju sagatavošanai darba tirgum un jādomā, kā integrēt cilvēkus darba tirgū. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Starptautiskie eksperti iesaka palielināt pensionēšanās vecumu

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā