Ugunsnelaimē cietusi terapeitiskā kopiena "Rožkalni": varam palīdzēt

Ciemats “Rožkalni” ir maza terapeitiska kopiena Latvijā, kas veidota cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem netālu no Valmieras. Kopiena jau vairāk nekā trīsdesmit gadus uzņēmusi pie sevis cilvēkus, kurus citkārt sabiedrība īpaši nepieņem.
©Camphill Latvija

Tagad palīdzība nepieciešama visai kopienai, jo vasarsvētku priekšvakarā “Camphill” ciematā “Rožkalni” nodega viena dzīvojamā māja, bez pajumtes atstājot piecus jauniešus ar intelektuālās attīstības traucējumiem un vairākus līdzstrādniekus, kuri dzīvo un strādā kopienā.

Viena dzirkstele un viss..

“Neviens no kopienā dzīvojošajiem ugunsnelaimē nav cietis, bet kopā 13 cilvēki ir zaudējuši visu savu iedzīvi - apģērbu, mēbeles, personīgās mantas, bērnības foto atmiņas, grāmatas,” stāsta Jānis Roze, nodibinājuma “Rožkalni” valdes priekšsēdētājs. “Degšanas cēlonis tiek noskaidrots, bet sākotnējās versijas liecina, ka ugunsnelaime sākusies no dzirksteles, kas iemetās koka šindeļu jumta segumā. Bija liels vējš, uguns ļoti ātri izplatījās visā jumta platībā. Vējš aiznesa dzirksteles uz blakus esošo otru dzīvojamo māju, kurai arī sāka degt jumts. Pateicoties ugunsdzēsēju darbam, otra māja tika nosargāta, un uguns radīja vien nelielus jumta bojājumus. Diemžēl lielo dzīvojamo māju izglābt neizdevās un tā ir gandrīz pilnībā iznīcināta.” Kopienas darbinieki lēš, ka kopējie zaudējumi ir ap 700 000 eiro.

Camphill Latvija

“Rožkalni” vēršas pie sabiedrības ar lūgumu ziedot iespējami ātrai mājas atjaunošanai, lai turpinātu ierasto ritmu terapeitiskā vidē, kuru visi sauc par mājām, un iemītniekiem vai, kā viņus mīļi dēvē “Rožkalnos” - cieminiekiem, nebūtu jāatgriežas institūcijās - valsts aprūpes centros. Arī “Neatkarīgā” aicina sabiedrību atbalstīt kopienu “Rožkalni”, lai palīdzību cilvēkiem atgūt mājas.

Vienīgā kopiena

Iespējams, vēl kāds nezina, kas ir “Rožkalnu” kopiena. “Rožkalni” ir dibināti 1999. gadā, ciemats atrodas Valmieras novadā un joprojām ir vienīgais šāda veida iekļaujošs kopienas ciemats Latvijā. Jānis Roze uzsver, ka savā pastāvēšanas laikā ciemats ir pierādījis sevi kā veiksmīgu un ilgtspējīgu deinstitucionalizācijas piemēru, jo ir pašpietiekams un ar kopienā paveikto gūst arī daļu no ienākumiem. “Mēs divdesmit gadu laikā no viensētas saimniecības esam izauguši par ciematu ar divām dzīvojamām mājām, kultūras centru, divām kūtīm un vairākām darbnīcām,” stāsta nodibinājuma vadītājs.

Camphill Latvija

“Rožkalnus” sauc arī par terapeitisku kopienu. “Šeit jūs satiksiet cilvēkus, kuri dzīvo un strādā kopā, apstrādājot 30 hektārus auglīgas zemes, ražo veselīgu pārtiku un veido rokdarbus no dabas materiāliem. Palīdzot viens otram, mēs tiecamies rast iespēju izpausties katram, likt lietā savas prasmes un spējas, katrā atvērt vēl nezināmo un neatklāto,” par sevi saka “Rožkalni”. Kopienas modeļa būtība paredz, ka, ienākot kopienā, iemītnieki tur dzīvo gadiem ilgi, un visilgāk “Rožkalnos” dzīvojošie te dzīvo jau gandrīz 20 gadus. Arī darbinieku piesaiste “Rožkalnos” atšķiras no citām institūcijām - vairums darbinieku, kuri diendienā ir kopā ar kopienas iemītniekiem, ar savām ģimenē dzīvo ciematā. Papildu atbalstu kopienas dzīvē sniedz arī brīvprātīgie, kuri dzīvo ciematā.

Audzē tēju, gatavo sviestu un burtnīcas

Cieminieki kopā ar darbiniekiem rūpējas par saimniecību, gatavo sieru un sviestu bioloģiski sertificētā piena darbnīcā, audzē putnus, apkopj laukus un audzē dārzeņus, papīra darbnīcā nodrošina pasūtījumus pastāvīgajiem klientiem - Valdorfa skolām Latvijā, Igaunijā un Somijā. Nesen atjaunotā klētī ierīkota tējas darbnīca, kur tiek žāvēta, fermentēta, cieminieku patēriņam un tirdzniecībai sagatavota pašu vasarā ievāktā tēja.

Jānis Roze stāsta, ka ciemats ir ieguvis biosaimniecības statusu, apstrādājot laukus tikai ar bioloģiskiem preparātiem un minerāliem, kurus pašu spēkiem sagatavo ciematā. Mazais Latvijas “Camphill” ciemats ir daļa no plašās pasaules “Camphill” kustības. Pašlaik gandrīz visos kontinentos kopā var saskaitīt vairāk kā simt lielāku un mazāku “Camphill” centru, un 2020. gadā “Camphill” kustība pasaulē atzīmēja savas pastāvēšanas 80 gadus.

PALĪDZĒSIM

Ziedojumu konts LV04RIKO0002930045568

Saņēmējs: nodibinājums Camphill Rožkalni

Papildu informācija http://www.camphillrozkalni.lv/

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā