Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 13. līdz 19. martam

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Jančevskis un Kaupers, Greters un Rubiķis, Brekte un Benksijs, Kaupuža un Šolis.

2.lapa

Terapeitisks seriāls Latvijas Radio 1

Publicitātes foto

No 16. līdz 20. martam pulksten 22.05 Latvijas Radio 1 klausītājiem piedāvās Radioteātra pirmatskaņojumu - jauno iestudējumu «Tarakāni manā galvā», kas balstīts uz Zanes Zustas pērn izdoto grāmatu.

Dramatizējuma autore un režisore ir Karīna Tatarinova. Seriāla piecās sērijās skanēs desmit dzīvē atpazīstamas situācijas, izklaidējošā veidā pasniegtas ainas no dažādu sieviešu ikdienas. Situācijas, kas ietekmē mūsu dzīves uztveri un rīcību, analizēs grāmatas līdzautore, psihoterapeite Diāna Zande, kura arī piedalās radio ierakstā, spēlējot pati sevi.

Desmit dzīvē atpazīstamas situācijas, par kurām stāstīs Radioteātra iestudējums, ir saistītas ar bērnību, ģimeni, attiecībām ar līdzcilvēkiem un vairākām citām svarīgām ikdienas tēmām. Šīs visas sievietes vieno tas, ka viņu dzīvē valda «tarakāni» - izdzīvošanas stratēģijas, kas kādā krīzes brīdī radušās, palīdzējušas no tās izkļūt, bet pēc tam aizķērušās prātā uz palikšanu. To, kā šos «tarakānus» varētu dresēt, piedāvā grāmatas autore Zane Zusta un psihoterapeite Diāna Zande (abas attēlā). Pati Diāna iesaka neuztvert šos stāstus kā terapiju, jo katra dzīves stāsti ir unikāli, lai arī iestudējumā atainotās situācijas atpazīstamas vairākumam.

Radioteātra iestudējuma lomās: Inga Alsiņa-Lasmane, Ieva Segliņa-Krūzkopa, Dace Bonāte, Dita Lūriņa, Alise Danovska, Indra Burkovska, Karīna Tatarinova, Uldis Anže, Zigurds Neimanis, Ģirts Liuziniks, Grēta Egliena, Krišjānis Eglīte.

Ieraksta un skaņu operators - Ivo Tauriņš.

«Šie ir «meiteņu stāsti», kurus būs interesanti paklausīties arī vīriešiem. Kaitinošas, smieklīgas, sīkumainas, niknas un neiecietīgas, līdzjūtīgas upurētājas, žēlotājas un fūrijas… Gan Zanes stāstos, gan Diānas teiktajā ir ļoti daudz asprātības, precīzu novērojumu un trāpīgu secinājumu. Sadzīviski un atpazīstami. Tāpēc izvēlējos veidot «audio scenogrāfiju» - skaņas, trokšņi, kas raksturo darbības vidi, kā arī muzikāli motīvi,» stāsta radio iestudējuma režisore Karīna Tatarinova.

«Šis ir stāsts par to, kā sievietes, kurām dažādās dzīves situācijās radies apjukums, pieņem lēmumus rīkoties netradicionāli. Cilvēkiem ir grūti. Mēs gribējām šī laika kontekstā nedaudz palīdzēt, izklaidējošā un saprotamā veidā un valodā iedvesmot izkļūt no sarežģītām situācijām,» saka Radioteātra vadītāja Māra Eglīte, kura uzskata, ka «Tarakāni tavā galvā» ir izklaidējoša rakstura viegli lasāma grāmata un attiecīgais iestudējums ir īpaši aktuāls mūsdienās, kad apkārt valda haoss.

Zane Zusta ir sarakstīju arī otru grāmatu ar nosaukumu «Tarakāni tavā galvā», kur sadarbībā ar psihoterapeitu, teologu, inženieri un sistēmisko supervizoru Gati Līdumu apskatīti vīriešu «tarakāni». Radioteātra plānos ir iestudēt un šī gada otrajā pusē pirmatskaņot arī otro grāmatas daļu, kas vairāk fokusēsies uz vīriešu psiholoģiju un ikdienu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā