Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 12. līdz 18. jūnijam

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Antonija un Aleksis, «Osedžas zeme» un Ilgu tramvajs», trollītis Mumins un «Latvijas Sirdsdziesma»
©Publicitātes foto

«Skroderdienas Silmačos» Druvienā

Latvijas Nacionālais teātris aicina svinēt Jāņus kopā un piedāvā izrādes «Skroderdienas Silmačos» ierakstu, kas tapis Druvienā 2016. gadā.

«Skroderdienas Silmačos» ir luga, kura pirms gandrīz 120 gadiem, kad to sarakstīja un pirmoreiz iestudēja, tika nospēlēta vien 3-4 reizes - tā saņēma visskarbāko kritiku no Jāņa Asara, kurš prognozēja, ka uz skatuves tā nekad vairs neatgriezīsies. Bet atgriezās un - uz palikšanu.

Nacionālajā teātrī «Skroderdienas Silmačos» parādījās drīz pēc tā nodibināšanas - 1921. gadā kā aktrises Lizetes Iesmiņas (Antonija) 50. jubilejas izrāde, tomēr skatītāji vairāk sajūsminājušies par Antu Klinti Zāras un Alfrēdu Amtmani-Briedīti Joskes lomā.

Šogad Nacionālā teātra «Skroderdienām Silmačos» ir 100. gadadiena. Teātris vēl nevar atvērt durvis skatītājiem, tomēr aicina Jāņus svinēt kopā un skatīties režisores Indras Rogas iestudējumu, kas 2016. gadā Druvienā brīvdabā pulcēja visu Nacionālā teātra aktieru ansambli, Gulbenes novada amatiermākslas kolektīvus un skatītāju tūkstošus.

Lomās: Dita Lūriņa (Antonija), Jānis Āmanis (Aleksis), Uldis Siliņš (Kārlēns), Līga Zeļģe (Elīna), Ivars Puga (Pindaks), Daiga Gaismiņa (Pindacīša), Liene Sebre (Ieviņa), Ivars Kļavinskis (Pičuks), Sanita Paula (Auce), Ināra Slucka (Bebene), Indra Burkovska (Tomuļu māte), Uldis Anže (Dūdars), Jānis Vimba (Rūdis), Juris Lisners (Ābrams), Ģirts Liuziniks (Joske), Zane Dombrovska (Zāra), Ance Zvirbule (Tonija), Kristaps Ķeselis (Laima) u.c.

Par godu izrādes 100. gadadienai, teātra e-veikalā izveidota arī kapsulas t-kreklu kolekcija ar citātiem no Rūdolfa Blaumaņa lugas «Skroderdienas Silmačos»:

https://latvijas-nacionalais-teatris.myshopify.com/

Fragmenti no izrādes ieraksta:

Svarīgi!

Izrādes ieraksts būs pieejams līdz 27. jūnijam. Iegādājoties biļeti, e-pastā saņemsiet saiti uz izrādes ierakstu un pieejas kodu. Izrādes ierakstu būs iespējams skatīties trīs dienas jebkurā laikā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā