Pirmsjāņu topa galvgalī – "Tautumeitas" un "Vilku" Jāņu orķestris

Pirmsjāņu laikā virknēm mūziķu un grupu nāk klajā ar saviem jaunajiem darinājumiem singlu un klipu veidā, daži mēģina tikt pie spēlēšanas kādā apmaksātā pasākumā, citi meklē vēl kādas formas, kā uzstāties utt. Neatkarīgās apskatnieks izvēlējās divas vienības, kuras šajā līgotrakumiem pārbagātajā laikā pelnījušas lielāku vērību – tautiskā apvienība “Tautumeitas” un akurāt Jāņos dzimusī grupa “Jauno Jāņu orķestris”.
Šādos tēlos “Tautumeitas” vēl nav redzētas – jaunās dziesmas “Mežā” publicitātes foto ir pārsteigums gan pašām, gan, protams, arī klausītājiem ©Publicitātes foto: Aurēlija Rancāne / Sandis Liass

Apvienība “Tautumeitas” vakar laida klajā savu jaunāko singlu “Mežā”, kuru piektdienas vakarā prezentēja alus darbnīcas “Labietis” pagalmā - protams, atbilstoši visām epidemioloģiskās drošības prasībām. “Dziesma ir par meža meitu, kas pēkšņi attapusies juceklīgā pilsētā un, lai arī nedaudz apjukusi, tomēr skaidri zina, kur viņai jānokļūst - atpakaļ dabā, atpakaļ mežā. Jautrā un piedzīvojumiem pilnā skrējienā, pa ceļam satiekot vēl citas meža meitas, viņas visas kopā traucas cauri pilsētai un ielec mežā, kur nu jau jūtas savā ādā,” tāds ir skaidrojums par šo dziesmu. “Tas ir gluži tāpat kā visi pirms Jāņiem sajūt sevī dabas bērnu un pirmsjāņu dienā caur haotiskām “Rimi” rindām cenšas steigt cauri pilsētai, lai nokļūtu dabā - tur, kur jūtamies vislabāk.” Nevar nepiekrist.

Vai var būt vēl pateicīgāka sarunas biedre un/vai intervējamā pirms Jāņiem par “Tautumeitu” līderi Asnati Rancāni?! Viņa ir etnomuzikoloģe, kura kopā ar savu ģimeni vienmēr atzīmē vasaras saulgriežus (šogad tie ir 21. jūnijā), pirms Līgo vakara viņai ir dzimšanas diena, bet iedzīvotāju par Jāņiem uzskatītajos svētkos dziedātāja mēdz muzicēt. Asnate stāstīja, ka arī šogad vasaras saulgriežus kopā ar ģimeni un draugiem atzīmēs pie vecmammas Baltinavā (“Visi vakcinēti!” smejoties ātri piebilst Asnate), savukārt dzimšanas dienu dziedātāja svinēs… kanālā. Rancānu ģimene 22. jūnijā kuplinās pasākumu “Rīgas ielīgošana Pilsētas kanālā, posmā no Latvijas Nacionālās operas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai”.

Kas attiecas uz jauno dziesmu “Mežā”, tā grupas faniem būs pamatīgs pārsteigums, ko piesola jau “Tautumeitu” publicitātes foto - Asnate smejoties saka, ka šādos tēlos meitenes ir pirmoreiz. Dziesmas vārdi aizgūti no tautasdziesmas, bet mūzikas autore ir Asnate Rancāne un zviedrs Povels Olsons, kurš pazīstams no iepriekšējām sadarbībām ar “Prāta vētru”. Dziesma ir “pilnīgs svaigums un jaunums”, turklāt arī viss topošais albums, kura klajā nākšana paredzēta šā gada beigās vai nākamā gada sākumā, taps sadarbībā ar Olsonu, “jauns un iedvesmojošs”, stāstīja Asnate. Vēl - “Tautumeitas” palikušas piecatā, jo aizgājusi Lauma Bērza, un šādi piecatā plānots arī turpināt.

Savukārt “dzelzs vilku” līdera Jura Kaukuļa stūrētais jaunfolka kolektīvs “Jauno Jāņu orķestris” mauc bez fanus satricinošiem jaunumiem - nupat klajā nākusi viņu jaunākā dziesma “Div’ svecītes” un tās videoklips, kas filmēts apvienības menedžeres (un Jura sievas) Aijas Kaukules dzimtas mežos Nītaures pusē. “Dziesmas ideja auga jau kopš pagājušā gada vasaras saulgriežiem, kad nebija iespējas uzstāties un, kā ierasts, kopā spēlējot baudīt vasaras burvību, dzīvestību un muzicēšanas prieku. Nav noslēpums, ka pēdējā laikā satikšanos daudziem no mums aizstāja iešana dabā - daba kalpojusi gan par dziednīcu, gan svētnīcu, gan kādam arī par darbavietu un sarunu biedru. Šī pieredze dabiski kondensējusies dziesmā, saplūdinot pārpasaulīgus tautasdziesmu vārdus un mūsu mūziku. “Div’ svecītes” ir kā sapnis, kurā arī 21. gadsimtā iespējams sastapt mītiskus tēlus, mums pazīstamās latviešu dievības, kas palīdz tiem, kuri apmaldījušies, palīdz meklētājiem atrast zaudēto un arī vienam otru. Lai gan dziesmas ieraksts tapa vairākās solo sesijās, tā bija iespēja sastapties arī mums pašiem - mūzikā un daudzbalsu dziedājumā. Videoklipā fiksēta grupas pirmā satikšanās pēc ilgāka laika - brīvā dabā, vasaras atmodā, un tā iemieso kopā būšanas, dziedāšanas un muzicēšanas prieku,” stāsta JJO balss Juris Kaukulis.

Lai gan “vilkiem” un/vai JJO parasti svētkos jāspēlē, tik daudzgalvainu kolektīvu no vairākām mājsaimniecībām (sastāvā ir seši mūziķi) salikt uz vienas skatuves, ievērojot epidemioloģiskos nosacījumus, nav joka lieta, tāpēc šoreiz laikam muzicēšana izpaliks vai notiks tikai videoformātā. Taču bez koncertiem vismaz Kaukuļi cauri netiks: 20. jūnijā Kaukuļu ģimene (Juris, meita Rūta, dēls Marts, kā arī Aija aizkulisēs) plus dažādus instrumentus pārvaldošais Matīss Repsis plāno uzstāties Līvānos, “kur klausītāji atradīsies katrs savā epidemioloģiski drošā siena kaudzē”, joko Aija. “Ceru, ka būs vēl kāda muzicēšana, bet tas vēl ir rīta miglā tīts. Ja būtu kāds pēkšņs piedāvājums vai ielūgums, mēs būtu gatavi kādam Līgo nakts pārsteigumam.”

Kā norādīja Aija Kaukule, uzstāšanos Jāņos mūziķiem nav tikai peļņas, bet arī enerģijas iegūšanas avots, “šis kopā būšanas moments - bez izlikšanās”. “Tā enerģija, kas nāk no cilvēkiem gan saulgriežos, gan Jāņos, ir neatkārtojama. Mums parasti šajos svētkos sanāk apbraukāt visu Latviju, no Jūrkalnes puses līdz Rīgai un pat Latgalei, un šajos koncertos sanāk satikt kolēģus - tas viss dod spēku. Tas būtībā arī ir iemesls, kāpēc radās “Jauno Jāņu orķestris”: pirmais koncerts notika tieši Jāņos, un tika nolemts, ka tādā pašā garā ir jāturpina.” Lai gan šajos Jāņos satikšanās ar kolēģiem vismaz plašākā lokā izpaliks, JJO aicina visus būt tuvāk dabai - kā jau tas mūsu senčiem bija ierasts.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā