Bez zobena un lemeša, ar ezīti, nemieru un kartupeļpalmu

Pagājušajā nedēļā nepieradinātās mūzikas cienītāju rindas pāršalca bēdīga vēsts: uz nākamo gadu pārcelts mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls “Zobens un Lemess”. Tā no rokām izslīdējušo karogu gatavi uztvert citi “undergroundisti”, tomēr šis ir pamatīgs sitiens zem jostasvietas.
Grupa “Sanctimony” pagājušajā nedēļā uzstājās Baltijā senākajā smagās un tautas mūzikas festivālā “Kilkim Žaibu”, Lietuvā. Pašmāju festivālā “Zobens un Lemess” viņiem rībināt šogad nesanāks, toties “Nemiera festivālā” Rīgā gan ©Gints Albužis

Lai gan mūsdienu etniskās mūzikas festivāls “Zobens un Lemess” ir ar smagāku piesitienu, to iemīļojuši folkmūzikas un arī vienkārši nepieradinātākas mūzikas cienītāji. Pat pērn “Z&L” pamanījās kā kamielis izlīst caur pulcēšanās un distancēšanās ierobežojumu adatas aci, lai atkal pulcētu klausītājus gleznainajā Bauskas pilskalna parka estrādē, tāpēc nebija ne mazāko šaubu, ka festivāls notiks arī šogad. Un tomēr - tikai divas nedēļas līdz septītā “Z&L” norises laikam tas “noņēmās no trases”.

Organizatoru oficiāli minētie iemesli izklausās diezgan šķidri. “Mūsu nav daudz, bet visi savējie. Mums vajag jūs visus, mēs nevaram atļauties jūs šķelt! Mums ir ļoti svarīga kvalitāte un brīva kopā būšana. Situācija neļauj mums rīkot festivālu tādā formātā un kvalitātē, lai būtu cerība, ka izdosies pilnvērtīgs pasākums,” vēstīts “Z&L” komandas paziņojumā. “Ievērojot visus šī brīža ierobežojumus, šovasar mēs jums varētu piedāvāt vien nožēlojamu festivāla parodiju, kas nesagādātu prieku nevienam no mums.” Te nu “Z&L” komanda, šķiet, maldās, jo potenciālajiem festivāla apmeklētājiem prieku sagādātu kaut vai sabraukšana kopā uz pasākumu ar pārdesmit vietējo grupu uzstāšanos un desiņu cepšanu Mūsas / Mēmeles krastos bonusā - tik ilgi taču nekur nav būts!

Ja pašķetina šī demarša iemeslus mazliet detalizētāk, tad jāatzīst, ka “Z&L” rīkotāju bažas par nepietiekamu apmeklētību ir visai pamatotas. Nupat Lietuvā notika līdzīga formāta festivāls “Kilkim Žaibu XIX”, uz kuru devās arī desmiti mūsējo, taču tajā varētu tikt gan vakcinētie, gan ģimenes ar bērniem, gan turpat pie ieejas testu uztaisījušie (ko viņi pēc tam atveda mājās no “kovidainās” leišmales, jau ir cits jautājums…), bet pie mums - tikai ar sertifikātu. Lai pasākumu drīkstētu apmeklēt arī testu veikušie, mūsu epidemioloģiskie ierobežojumi uzliek par pienākumu rīkotājiem nodrošināt nepotētajiem atsevišķas zonas (pat ar sēdvietām), atsevišķas autostāvvietas, atsevišķas tualetes - brīnums, ka vēl atsevišķus muzikantus ne… Turklāt pasākumam būtu jābeidzas pusnaktī, un publiku atkal varētu laist teritorijā tikai otrajā dienā.

Biļešu pārdošana tika uzsākta jau savlaicīgi, cerot, ka saslimstības kumulatīvie rādītāji noslīdētu līdz attiecīgai normai, taču tas nenotika, līdz ar to pašlaik veidojas kāzuss: jebkurš, kuram konkrētajā dienā būs apsāpējies vēders, nauda notriekta “Kilkim Žaibu” bāros vai vienkārši biļete aizkritusi aiz gultas, var prasīt atdot naudu par iepriekš nopirkto biļeti ar argumentāciju, ka viņš nav vakcinēts. Vai tā patiesībā ir, neviens nepārbauda! Kultūras ministrija sola festivālu rīkotājiem segt 80% no šādi atgrieztām summām, taču tāda mēroga festivāls kā “Z&L” var sevi atpelnīt tikai tad, ja uz to ierodas aptuveni 2000 cilvēku, kuri ne tikai tur ierodas (ir nopirkuši biļeti), bet arī sparīgi ēd, dzer, pērk T kreklus utt. Līdz ar to pašreizējā situācijā - “tas nav nelielas koncertu organizācijas spēkos”.

Apskatnieka rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka papildus “Z&L” vēl piemeklējušas dažādas ķibeles ar “hedlaineriem” (ukraiņu grupu “Nokturnal Mortum”), nevakcinētiem mūziķiem un tehniķiem utt., un beigu galā “Z&L” rīkotājiem vienkārši beigušies emocionālie resursi, mēģinot operatīvi un likumpaklausīgi reaģēt uz visām mūsu valstsgribju kaprīzēm. Kas tālāk? Protams, var jau bārstīt optimistiskas frāzes par nākošo gadu, taču “Z&L” pārcelšana diemžēl varētu būt ne tikai šāviens pašiem sev kājā, šis varētu būt, grupas “Apēdājs” dziesmas “01” vārdiem runājot, “brīdinājuma šāviens galvā - trīsreiz, brīdinājuma šāviens galvā - vēlreiz”…

Labi, ko nu tik daudz par aizgājējiem (kaut vai tikai uz nākošo gadu), labāk par palicējiem. Šo sestdien, 14. augustā, nepieradinātākas mūzikas cienītāji var doties uz festivālu “Laivā”, kur uzstāsies “Skyforger” (arī “Dagamba”, “Bur mani” un “Madara”) - viņi būs manāmi arī 28. augustā Valmiermuižā notiekošajā etnofestivālā “Sviests”, taču folka programmas variantā. Tāpat sestdien, 14. augustā, interesants pasākums notiks kultūras namā “Wiktorija” Liepājā - minifestivāls “Kartupeļpalmā Vējiem līdzi - 2”, uzstāsies Keitija Bārbale, Evija Vēbere, Imants Daksis un “Zari”. Šis būs rokpublicista Ulda Rudaka izlolotā un Salaspilī dzimušā festivāla “Kartupeļpalma” izbrauciena pasākums, savukārt pati “Kartupeļpalma” notiks 11. septembrī Salaspilī, Rīgavas mūzikas un mākslas dārzā. Piedāvājums šoreiz gana labs: “Ivars bez F”, Keitija Bārbale, “Podruga”, Edgars Šubrovskis, Juris Kaukulis un Alis P, Aleksandrs Aleksandrovs un EleOnora.

Augusta izskaņā gaidāms kāds varen vērienīgs pasākums: 28. augustā no pusdienlaika līdz pat četriem rītā naktī radošajā Tallinas ielas kvartālā jau devīto gadu norisināsies vasaras noslēguma festivāls “Ezīšfests”. Pērn tas ilga divas dienas, un “ezīši” piedāvāja ļoti interesantu programmu, tāpēc ar nepacietību jāgaida, ko labu šī teicamu reputāciju iemantojusī ēdam- un dzeramvieta piedāvās šogad. Ar festivāla dalībniekiem plašāk “ezīši” solās iepazīstināt 18. augustā (laikam arī ar bažām un aizdomām lūkojas uz pieaugošo saslimstības līmeni), taču jau izsludinātie pirmie festivāla mākslinieki liecina, ka “Ezīšfests 2021” pilnīgi noteikti ir atķeksējams apmeklējamo pasākumu sarakstā: viena no labākajām koncertgrupām Latvijā “Very Cool People” (šoreiz kopā ar Evilenu Protektori un Paulu Saiju, pankmūzikas un “underground” leģendas “Inokentijs Mārpls” un PND, harismātiskā Evija Vēbere, jaunais repa “stārs” Prusax, poproka trio “Audiokvartāls”, skaļais popmūzikas pieteikums Bū u.c.

Un noslēgumā par vēl vienu pasākumu - 4. septembrī pie bāra “Nemiers” risināsies jau sestais “Nemiera festivāls”, kas šoreiz, pēc programmas spriežot, būs kā neliels plāksterītis bez “Z&L” palikušajiem smagmūzikas faniem: “Fools On Parade”, “Mindesign”, “The Factor”, “Bloody Heels”, “Sever” un “death’n’roll” lielmeistari “Sanctimony” trumpī. Interesanti, ka “Sanctimony” uzstāšanās bija plānota arī Bauskā (tiesa, ar veco “death metal” programmu), tad nu viņi sevi, savu eksplozīvo uzstāšanās manieri un arī savu jauno bundzinieku (Roberts Cešeiko no grupas “Harta”) varēs atrādīt tepat Rīgā.

Foto: Gints Albužis

Grupa “Sanctimony” pagājušajā nedēļā uzstājās Baltijā senākajā smagās un tautas mūzikas festivālā “Kilkim Žaibu”, Lietuvā. Pašmāju festivālā “Zobens un Lemess” viņiem rībināt šogad nesanāks, toties “Nemiera festivālā” Rīgā gan.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā