"Neatkarīgā" iesaka: Bezmaksas TOP 9 kultūras pasākumi līdz 14. aprīlim

***

3.lapa

Jāņa Vingra fotoizstāde par karu Ukrainā

Publicitātes foto

Pie Latvijas Okupācijas muzeja Latviešu strēlnieku laukumā 1 apskatāma žurnālista, režisora un producenta Jāņa Vingra fotoizstāde «Kara reportiera dienasgrāmatas: Krievijas iebrukums Ukrainā». Fotogrāfijās dokumentēti kadri no Krievijas izraisītā kara Ukrainā.

Pirms astoņiem gadiem notika tas, kas 21. gadsimtā Eiropā likās neiespējami, - tika okupēta neatkarīgas valsts teritorija - Ukrainai piederošā Krimas pussala, kuru 2014. gada sākumā sagrāba Krievija.

2022. gada 24. februārī agresors Krievija atkārtoti iebruka Ukrainā ar vienu mērķi - atņemt ukraiņiem tiesības dzīvot brīvā un neatkarīgā valstī demokrātisko Eiropas valstu saimē.

Jānis Vingris reportāžas no Ukrainas veidoja tieši pirms un pēc Krievijas uzbrukuma sākuma: «Kijiva neilgi pirms un pēc Krievijas iebrukuma bija sirreāla vieta. Tikai dažas stundas pirms uzbrukuma pilsētā kūsāja dzīvība, tā bija tūristu pilna. Cilvēki, šķiet, neticēja, ka ir reāli uzbrukuma draudi. Un tad dažu dienu laikā miljonu iedzīvotāju lielā galvaspilsēta pārvērtās par rēgu - gandrīz tukša, nosēta ar blokposteņiem, kuru būvēšanā iesaistījās gan karavīri, gan civiliedzīvotāji. Visur bija redzami dzelzsbetona bloki, nozāģēti koki, laternu stabi, tramvaju vagoni, smagās mašīnas, smilšu maisi, riepas, pašu metināti prettanku eži - viss kļuva par aizsardzības blokposteņu sastāvdaļām. Sadursmes ar sabotieriem, raķešu uzbrukumi un lielas ofensīvas draudu ēna galvaspilsētai kļuva par ikdienu. No Irpiņas, Bučas, Hostomeļas plūda cilvēku straumes uz puspamesto Kijivu, bet no turienes evakuācijas vilcienu sastāvi - rietumu virzienā.»

Režisors Jānis Vingris specializējas reportāžu un stāstu veidošanā no konflikta zonām, par drošību militārajā jomā un dažādiem sociālpolitiski nozīmīgiem notikumiem Latvijā. Veidojis reportāžas no Gruzijas Kalnu Karabahas, Ukrainas Donbasa, Sīrijas un Irākas.

Izstāde būs aplūkojama līdz maija vidum.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā