"Hanzas perons" sāk ar klavierstāstiem, turpinās ar pārsteigumiem

Ar pagājušajā nedēļā izskanējušo pianista Kristapa Vanadziņa solo programmu “Portreti” jaunu ciklu “Klavierstāsti” aizsācis kultūras un izklaides centrs “Hanzas perons”. Paredzēti pārsteigumi gan minētajā ciklā, gan arī visā pēdējos gados aizvien lielāku popularitāti gūstošās kultūrvietas šīs vasaras piedāvājumā.
Ar Kristapa Vanadziņa klusināto uzstāšanos “Hanzas peronā” iesākts cikls “Klavierstāsti”, kurā šosezon gaidāmi arī visnotaļ negaidīti koncerti ©Publicitātes foto: Kristīne Madjare

Koncerti emocionālajam veldzējumam

“Pēdējos divos gados, īpaši pēdējās nedēļās, tik daudz kas ir noticis, tik daudz kas ir pateikts un tomēr reizē tik daudz kas palicis nepateikts. Esam sapratuši, ko nozīmē būt kopā, cik svarīgi ir izrunāties un saprast vienam otru. Ir laiks mums satikties, sākumā klusi un mierīgi. “Klavierstāsti” ir koncertu sērija pavisam nelielam skatītāju lokam. Klusināta, mierīga, emocionāla. Tā būs iespēja piekļūt viens otram pavisam tuvu, klausoties cilvēku stāstus, dziesmas un skaņdarbus un iepazīstot vienam otru no jauna,” - tā jauno ciklu piesaka “Hanzas perons”.

Pēc koncepcijas “Klavierstāsti” mazliet atgādina “HP” pirms pāris gadiem rīkoto ciklu “Koncerts pirmajā rindā”, tikai toreiz tas tā laika epidemioloģisko ierobežojumu dēļ varēja notikt līdz 20 cilvēku lielai auditorijai. “Klavierstāsti” domāti ap 200 cilvēkiem. “Sajūtu ziņā - jā, šie cikli ir līdzīgi. Personīgas sajūtas, iespēja būt tuvāk māksliniekam un ieskatīties viens otram acīs, sajust enerģiju. Apzināti veidojam šādu koncertsēriju, lai klausītājiem un māksliniekiem rastos šī personīgā sajūta,” apstiprina “Hanzas perona” pasākumu producente Elīza Aizpore. “Lai arī koncertos šobrīd varētu pulcēties arī vairāk cilvēku, šā brīža fons ir tāds, ka vēlējāmies, lai uz šo koncertsēriju varētu nākt pēc veldzējuma un sapratnes, lai varētu pabūt mierīgā un klusinātā gaisotnē, kādu nevar piedzīvot lielā koncertā.”

Pie klavierēm arī roks un reps

Nākamie klavierstāsti paredzēti jau pavisam drīz. 12. aprīlī “HP” plānotais Daumanta Kalniņa koncerts šķiet šādam ciklam visai iederīgs, bet divi nākamie būs krietni pārsteidzošāki. 21. aprīlī iecerētais pasākums pat tiek pieteikts kā “Rokkoncerts “Solo ar Juri Kaukuli””, “jo viņš nevarēja apsolīt, ka būs kluss, un klavieres varēs dzirdēt vairāk nekā citus instrumentus”, smejas Elīza. “Arī viņš spēlēs šajā sērijā, bet šajā koncertā skanošā mūzika tomēr vairāk būs rokkoncerta mūzika, salīdzinājumā ar klavierdarbiem, kuri kopumā ir mierīgāki un personīgāki. Tas būs skaļāk un jaudīgāk.”

Plānots, ka solo rokkoncertā skanēs Kaukuļa radītas, labi pazīstamas un arī mazāk zināmas kompozīcijas, tostarp no dažādiem “Dzelzs vilka” daiļrades posmiem, dziesmas no teātra izrādēm to pirmatnējā skanējumā - pietuvinātā tam, kādas tās pirmoreiz dzimst vienatnē, kad pie rokas ir tikai ģitāra un balss, kā arī jaunas dziesmas. “Pandēmijas izolācijā agrāk sacerētas dziesmas manā garāžas studijā transformējušās un apaugušas ar man pašam negaidītām un aizraujošām detaļām, bet uzplaiksnījuši arī jauni stāsti, sacerēti laikā, kad koncerti un satikšanās ar citiem mūziķiem nevarēja notikt - laikā, kas starp klusumiem kļuva par neparasti auglīgu brīdi jauniem atklājumiem mūzikā, tāpēc arvien biežāk ar prieku atsaucos aicinājumiem to visu parādīt solo performances formā, iespējami tuvāk klausītājiem,” saka Juris.

Savukārt 23. aprīli “HP” savu kārtējo “es” atrādīs Zelma Jēgere jeb Viņa, kura plašākai auditorijai kļuva pazīstama ar repa programmu, ko pēc tam kopā ar Jāņa Bukuma komandas vīriem sāka piedāvāt roka versijā. Gada sākumā mūziķe atrādīja vēl vienu savu šķautni, piedaloties konkursā “Supernova”. Klavierstāstā iepriekš nedzirdētā skanējumā tiks atskaņotas Viņas mīļākās dziesmas, kuras tiks izpildītas kopā ar ģitāristu Arturu Liedi un pianistu Edgaru Cīruli. Kā tas viss skanēs - Zelma viņu zin’… Jāpiemin vēl divi anonsētie klavierstāsti - 26. aprīlī uz skatuves kāps Everts Sundja no igauņu grupas “Ewert And The Two Dragons”, savukārt 10. maijā būs iespēja dzirdēt pianista Daiņa Teņa (“Dagamba”) jauno soloprogrammu “Decoder”.

Plānos arī ārzemju mūziķu aicināšana

Pašlaik “Klavierstāstu” cikla pavasara sezonā ieplānoti seši koncerti, taču nav izslēgts, ka rudenī tiem būs turpinājums - tas atkarīgs no klausītāju atsaucības un, protams, arī norisēm ārpus mūzikas.

Savukārt šai vasarai “Hanzas peronam” ir lieli plāni. 6. maijā koncertvietā uzstāsies vairāk nekā pusgadsimtu pastāvošā stilīgā popapvienība “Sparks” no Amerikas, bet 11. maijā te koncertēs britu hiperaktīvā grupa “Jungle”. Pagaidām tālāki plāni vēl nav publiskoti, tāpat vēl nav zināms, kas notiks ar pagājušā gada jūlijā iedibināto festivālu “Var! Būt!”. “Par festivālu vēl esam pārdomās, jo gatavošanās pasākumiem notiek vairākus mēnešus, bet skaidrība par iespējām kaut ko beidzot rīkot vēl ir pārāk neilgu laiku. Jā, ierobežojumi šoreiz nebūs traucējoši, taču šobrīd ir citi notikumi, kas liek apstāties un padomāt,” skaidro Elīza Aizpore. “Ja attiecībā uz festivālu vēl skatīsimies un domāsim, tad par “Hanzas perona” plāniem skaidrība ir lielāka - konceptuāli esam gatavi apmeklētājiem piedāvāt daudzveidīgu koncertprogrammu. Pavisam drīz izziņosim koncertus arī periodā, kas mums plānojas pēc klavierstāstiem.”

Paverot nedaudz priekškaru šiem plāniem, “HP” pārstāve minēja, ka tiks aicināti mākslinieki no ārzemēm, kuri spēlēs “mazliet citādāku mūziku, nekā esam pieraduši dzirdēt “dzīvajā” klātienē”, taču paralēli plānoti arī vietējo popmūziķu koncerti. Plānots izmantot arī vasaras terases dāvātās iespējas, tāpat tiks organizēti ne tikai koncerti, bet arī mākslas projekti. “Kopējā programma un piedāvājums būs ļoti daudzveidīgs. Plānojam raibu vasaru un ceram, ka mums tā arī izdosies,” pauda “HP” pasākumu producente.

Publicitātes foto: Kristīne Madjare

Ar Kristapa Vanadziņa klusināto uzstāšanos “Hanzas peronā” iesākts cikls “Klavierstāsti”, kurā šosezon gaidāmi arī visnotaļ negaidīti koncerti

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā