Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 9 kultūras pasākumi līdz 29. aprīlim

***

4.lapa

Tautas tērps par godu Latvijai

Publicitātes foto

Sagaidot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, «Galerijā Centrs» sadarbībā ar Tautas tērpu centru «Senā klēts» atklāta izstāde «Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai!».

Tautas tērpu centra «Senā klēts» dibinātāja un tautas daiļamata meistare Maruta Grasmane uzsver, cik ļoti nozīmīgi ir saglabāt un parādīt tautas tērpu kā vienu no latviešu kultūras pamatiem: «Tautas tērps ir goda drēbes, tas ir Latvijas simbols un viens no mūsu tradicionālās kultūras stūrakmeņiem. Valsts svētki ir atbilstošs brīdis, kad uzvilkt savu tautas tērpu vai arī izzināt, cik Latvijā to ir daudz un dažādi. Katra kultūrvēsturiskā novada tautas tērpiem ir savas raksturīgās iezīmes un individuālās atšķirības, kas izveidojušās dažādu vēstures apstākļu ietekmē.»

Tautas tērpu centra «Senā klēts» rīkotajā izstādē galvaspilsētas iedzīvotāji un viesi varēs fotogrāfijas, kas iemūžinātas no pirmā «Senās klēts» organizētā tautas tērpu gājiena no Rātslaukuma līdz Latvijas Nacionālajai bibliotēkai jeb Gaismas pilij. Fotogrāfijās redzamie cilvēki ir tautas tērpu entuziasti, kuri savus tērpus ir radījuši vai sarūpējuši paši, vai ieguvuši tautas tērpus, piedaloties mākslinieciskajos kolektīvos. Latvijas tautas tērpu daudzveidību pirmā gājiena laikā ir iemūžinājis fotogrāfs Jānis Deinats.

«Tautas tērpos var redzēt mūsu tautas smalkās amatniecības prasmes un unikālo krāsu izjūtu. Uzvelkot tautas tērpu, ceļas pašapziņa, tas ļauj sajust savas saknes un to, kas mēs, latvieši, esam un no kurienes nākam, un ko vēsturē esam piedzīvojuši. Garā vienotu tautu ir grūti satricināt, tādēļ ir nozīmīgi parādīt plašākai sabiedrībai Latvijas vērtības, tai skaitā, tautas tērpus,» pārliecināta ir «Galerija Centrs» vadītāja Sanita Krīgere.

Izstāde pieejama apmeklētājiem līdz 6. maijam.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā