Mežaparkā uzstāsies "Melo-M' lielorķestris ar Imantu Kalniņu un Merilinu Mensonu repertuārā

Lai gan lielas daļas mūzikas cienītāju gaitas nedēļas nogalē droši vien vedīs uz Lucavsalā notiekošo “pozitīvo” festivālu, ir izvēle – sestdien, 16. jūlijā, Mežaparka Lielajā estrādē notiks vērienīgais “Melo-M Mega orķestra” koncerts ar gandrīz simt čellistu piedalīšanos.
“Melo-M” – tie ir čellisti Kārlis Auzāns, Miķelis Dobičins un Jānis Pauls. Koncertos viņiem bieži vien pievienojas arī sitamo instrumentu meistars Miķelis Vīte, bet šoreiz Mežaparkā uz skatuves kāps arī viņa amatabrālis Mārtiņš Miļevskis ©Publicitātes foto

No Mežaparka uz Lucavsalu vai otrādi

Koncertā Mežaparka Lielajā estrādē “Melo-M Mega orķestris” piedāvās vērienīgu čellu orķestra skanējumu un muzikāli krāsainu programmu. “Esam gandarīti, ka pēc pandēmijas pauzes atkal ir iespēja muzicēt kopā tik lielam čellistu sastāvam, kā arī iespēja priecēt un pārsteigt koncerta klausītājus. Šis koncerts savā ziņā ir arī kā sociāls projekts, kas īpaši iedvesmo jaunākos čellistus un sniedz tiem iespēju uzstāties uz lielās skatuves,” norāda “Melo-M” līderis Kārlis Auzāns.

“Melo-M Mega orķestris” ir vērienīgs un savdabīgs projekts, kas pēc Kārļa iniciatīvas aizsākās 2015. gadā, vienkopus pulcējot vairāk nekā 50 dažādu paaudžu Latvijas čellistu. Pirmo reizi šāds megasastāvs uzstājās 2015. gada Vecgada lielkoncertos Rīgas Kongresu namā, koncerti notika arī 2017. un 2019. gadā. “Mums bija iedibināta tradīcija tikties [Vecgada lielkoncertos] katru otro gadu Kongresu namā, taču pagājušajā gadā to izdarīt neļāva ārējie apstākļi, un mēs vēl nezinām, kas būs šajā ziemā,” skaidro Kārlis. “Sapratām, ka, lai savāktu uz skatuves šādu lielu cilvēku skaitu, ir jāizmanto vasara, un Mežaparka Lielā estrāde tam likās pati piemērotākā vieta.” Lielkoncerta pārklāšanās ar “Positivus Festival” norisēm viņu īpaši nesatrauc: “Domāju, ka auditorija īpaši nepārklausies. Ir bijusi divarpus gadus ilga pauze, jaunieši ir nogribējušies spēlēt, un no mūziķu puses vērojama liela atsaucība. Tas ir primārais. Turklāt - tie, kas grib uz “Positivus”, var atnākt uz mūsu koncertu un pēc tam braukt uz Lucavsalu, kur vēl nekas nebūs beidzies.”

Iespējams, uz skatuves būs pat simt čellistu

Jau krietni pirms koncerta tika izsludināts, ka orķestra sastāvā kopā ar trio “Melo-M” mūziķiem uzstāsies vairāk nekā 80 čellistu no visas Latvijas, pārstāvot dažādas paaudzes - būs gan bērni un jaunieši, kas šobrīd apgūst čella spēli, gan studenti, absolventi un profesionāli mūziķi. Turklāt “Melo-M” trijotnei vēl pievienosies arī divi izcili perkusionisti - Miķelis Vīte un Mārtiņš Miļevskis. Izskatās, ka attiecībā uz čellistu daudzumu varbūt tiks sasniegts maģiskais skaitlis 100: pirms nedēļas notikušajā sarunā Kārlis minēja, ka savu dalību pasākumā apstiprinājuši jau 87 čellisti, kas nozīmē, ka kopā ar “Melo-M” vīriem to būs 90, bet vēl jau kāds laiciņš ir bijis papildu pieteikumiem. “Ir gan no Daugavpils, no Liepājas, no Rīgas un citām pilsētām - čellisti sabrauks no visām Latvijas malām. Esam ļoti atvērti [uzņemšanā orķestra sastāvā], mums nav stingru ierobežojumu - protams, katram pašam ir jāizvērtē sava varēšana,” stāsta Kārlis. Pēc viņa teiktā, ja tiek manīts, ka čellists ir absolūts iesācējs, vai arī ir jūtams, ka viņš nespēs “pavilkt repertuāru”, par to tiek saudzīgi bilsts pedagogiem, bet citādi - pilnīga atvērtība un demokrātija.

Čells ir varens instruments - brangs gan miesās, gan skanējumā, un tie, kas pabijuši uz “Melo-M Mega orķestra” koncertiem Kongresu namā, to pilnīgi noteikti apstiprinās. Tikai - kā šim orķestrim izdosies piepildīt un apdzīvot milzīgo Mežaparka Lielās estrādes teritoriju? “Mēs nesēdēsim tribīnē kā koristi - mums būs uzbūvēta atsevišķa skatuve, jo mums nav piemērotas koristu sēdvietas. Mūsu instrumenta specifika ir tāda, ka tam nepieciešama daudz lielāka platība,” skaidro Kārlis, pārējo pagaidām paturot noslēpumā.

Jauno zvaigžņu hiti čelliem īsti neder

Kārlis Auzāns: “Šis koncerts savā ziņā ir arī kā sociāls projekts, kas īpaši iedvesmo jaunākos čellistus un sniedz tiem iespēju uzstāties uz lielās skatuves.” / Publicitātes foto

“Melo-M Mega orķestra” izpildījumā arī šoreiz gaidāmi labi zināmu un populāru skaņdarbu atskaņojumi: latviešu komponistu Mārtiņa Brauna, Imanta Kalniņa un Jāņa Lūsēna kompozīcijas, skaņdarbi no grupu “Pink Floyd”, “Coldplay”, “The Beatles”, “Mumford And Sons” u.c. (pat Merilina Mensona!) repertuāra. Būs arī īpaši pārsteigumi - Kārļa Auzāna kompozīcijas “Kopā mēs varam” pirmatskaņojums, kas radīts īpaši šim orķestrim, un pazīstamas dziesmas no dziesmu svētku repertuāra. “Mēs šajos gados jau esam burtiski apauguši ar repertuāru - ar katru gadu nāk klāt aizvien jauni un jauni skaņdarbi, un šī programma sastāvēs no tā, ko jau esam saspēlējuši, tomēr liela daļa būs no jauniem skaņdarbiem,” saka “Melo-M” līderis. “Tā kā būsim estrādē, man bija sajūta, ka noteikti vajag nospēlēt arī kaut ko tādu, kas asociētos ar klasisku dziesmu svētku repertuāru, tāpēc arī tajā būs, piemēram, Imanta Kalniņa “Pūt, vējiņi!” un vēl vairāki pirmatskaņojumi.”

Pēdējā laika mūzikas tendences rāda, ka arī klasiķi aizvien biežāk mēģina repertuārā iekļaut jaunākās paaudzes zvaigžņu hitu aranžējumus savās versijās. Piemēram, nupat festivālā “Rīgas ritmi” uzstājās pieci augstākās raudzes džeza “stāri”, kas apvienojušies projektā “Modern Standards Supergroup”, un nekautrējoties izpildīja pat korejiešu popgrupas “BTS” un Dua Lipas hitu versijas. “Lielais čellu sastāvs prasa monumentālus skaņdarbus - tas ir liels orķestris, kuram ir simfoniska skaņa,” saudzīgi skaidro Kārlis. “Taču mūsdienu aktuālā mūzika bieži vien sastāv no frāzēm, kurās no mūzikas nekā daudz nav - tā lielākoties sastāv tikai no ritmiem un skaņas. Lielam čellu orķestrim repertuārā prasās kaut kas ļoti pamatīgs.”

Pandēmija iecirtusi robu mūziķu izaugsmē

Vai pandēmijas laiks ir ietekmējis čellistu skaitu un jauniešu vēlmi mācīties šā instrumenta spēli? “Protams, ir ietekmējis,” nenoliedz Kārlis. “Man ļoti daudz mūzikas skolas pedagogu ir teikuši lielu paldies, ka mēs vispār kaut ko šādu darām, jo pandēmijas laikā motivācija jauniešiem bija stipri kritusies un šī interese par dzīvo mūziku un instrumentu spēli kaut kā atkal ir jāatdzīvina. Un mēs redzam, ka tas [megaorķestra projekts] strādā, un strādā diezgan labi,” palepojas čellists.

“Tas arī ir viens no galvenajiem [koncerta] mērķiem - ļaut visiem, kas tajā piedalās, sajust šo kopības sajūtu un lielās skatuves spēku. Čellists, kas mācās mūzikas skolā un pēc tam akadēmijā, bet pēc tam sāk spēlēt, piemēram, operas orķestrī, dzīvē varbūt tā arī nekad nenokļūs uz šādas lielās skatuves ar pilnu apskaņošanu un apgaismošanu un tādu publiku klausītāju rindās, kas aktīvi jūt līdzi visam uz skatuves notiekošajam [kā popmūzikas koncertos]. Tas ir kā neliels āķis, ko mēs viņiem iemetam lūpā, lai jauniešiem būtu lielāka motivācija mācīties un vispār kaut ko darīt mūzikas jomā. Līdz ar to pasākumam mazliet ir arī tāda kā sociālā funkcija.”

Par to, ka “Melo-M Mega orķestris” ir spēks, ikviens iepriekšējos gados varējis pārliecināties koncertos Rīgas Kongresu namā / Publicitātes foto

Muzicēs kopā ar ukraiņiem pie Brīvības pieminekļa

“Melo-M” vīriem bez megaorķestra ir arī citi plāni. “Mēs tikko iesildījām Krisa Normena koncertu Lietuvā - ļoti jaudīgs pasākums uz kādiem septiņiem tūkstošiem cilvēku! Tas bija ļoti foršs pasākums, mums arī pašiem ļoti patika,” palepojas Kārlis. Savukārt 14. augustā trio uzstāsies leģendārajā koncertestrādē “Pūt, vējiņi!”. ““Pūt, vējiņos” uzstāsimies pirmoreiz - mums ir īpaša koncertprogramma, kas sauksies “Melodijas Liepājai”. Būs skaņdarbi no vairākām teātra izrādēm, kuras esmu rakstījis Liepājas teātrim, būs arī “Līvu” dziesmas, arī Imants Kalniņš - melodijas, kas saistītas ar Liepāju.”

Taču vēl agrāk “Melo-M” būs redzami un dzirdami tepat Rīgas centrā. Jau pērn augustā viņi sevi iemēģināja jaunā ampluā, it kā negaidīti parādoties dažādās Rīgas vietās un uzspēlējot. Šogad šie spontānie koncerti iegūs mazliet citu ievirzi. “Mums padomā ir kāds interesants projekts - šovasar būs daži koncerti pie Brīvības pieminekļa kopā ar profesionāliem ukraiņu mūziķiem, kas uz šejieni ir atmukuši no kara Ukrainā. Iepazināmies ar viņiem un izdomājām, kāpēc gan neuztaisīt ar viņiem kopīgu projektu?! Un tieši ļoti simbolisku, pie Brīvības pieminekļa, tādus kā “pop-up” koncertus “Rīgas vasaras” ietvaros,” stāsta Kārlis. “Pirmie divi iznācieni būs jau 20. jūlijā, pēc tam arī 27. jūlijā un 29. jūlijā, kad pēcpusdienā it kā nejauši parādīsimies [pie pieminekļa].” Skan intriģējoši!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā