Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 9 kultūras pasākumi līdz 29. jūlijam

***
©Publicitātes foto

Ukraiņu mūzika no dažādiem gadsimtiem

No 27. līdz 29. jūlijam ar koncerttūri Latvijā viesosies Ukrainas Nacionālais akadēmiskais zēnu koris «Dudaryk» (Ļviva), sniedzot divus koncertus Rīgā un vienu Jūrmalā.

Ukrainas Nacionālais akadēmiskais zēnu koris «Dudaryk» ir starptautiski pazīstams kolektīvs, kurš ikkatrā uzstāšanās reizē apliecina savu unikalitāti. Tas saņēmis Nacionālo Tarasa Ševčenko balvu, kas ir augstākais valsts apbalvojums kultūras nozarē Ukrainā, kā arī daudzus citus apbalvojumus.

«Dudaryk» sniedzis vairāk nekā 2500 koncertu Ukrainas un pasaules prestižākajās koncertzālēs, tostarp Kārnegi zālē, Parīzes Dievmātes katedrālē, Vankūveras «Air Place», Nacionālajā filharmonijā Varšavā, pilī «Ukraina», Ukrainas Nacionālajā operā, Ukrainas Nacionālajā filharmonijā.

1971. gadā kori dibināja vadošais ukraiņu kormeistars Mykola Katsal ar Ļvivas Ukrainas mūzikas biedrības palīdzību. Kopš tā laika «Dudaryk» ir iekarojis vadošās pasaules skatuves. 1985. gadā «Dudaryk» nodibināja pirmo kora skolu Ukrainā. Korī dzied zēni, šīs skolas audzēkņi, kā arī profesionāli kora dziedātāji vīru balsu grupās. Kora diriģents un mākslinieciskais vadītājs ir Dmitro Kacals.

«Dudaryk» kora repertuārs ir ļoti daudzpusīgs - regulāri tiek atskaņots plašs senās un mūsdienu kormūzikas klāsts. Kolektīvam īpaši tuva ir ukraiņu nacionālā garīgā kora mūzika (Dmitrija Bortņanska, Artēmija Vedeļa, Maksima Berezovska kompozīcijas u.c.). Otra svarīgākā repertuāra joma ir vokāli simfoniskās mūzikas lielo formu atskaņojumi. Starp dažādu laikmetu pasaules mūzikas šedevriem nav neviena, ko «Dudaryk» nespētu izpildīt. Koris ne tikai interpretē vispāratzītos klasiskos šedevrus, bet arī rada unikālu to interpretācijas ukraiņu versiju - ar tembra skaistuma pilnību, kas pārsteidz ar dinamiskās paletes bagātību.

Koncertos Latvijā koris atskaņos vairākas koncertprogrammas, kurās skanēs ukraiņu mūzika no dažādiem gadsimtiem, ukraiņu tautasdziesmu apdares, kā arī ukraiņu skaņražu oriģinālkompozīcijas un sakrālā mūzika. Koncertos Rīgā kopā ar kori muzicēs arī ģitārists Oļegs Jarema un akordeonists Volodimirs Zaborovskis.

Koncerti (par ziedojumiem) notiks: Rīgā, Vērmanes dārzā (27. jūlijā pulksten 19) un Jūrmalā, Dubultu ev. lut. baznīcā 29. jūlijā pulksten 19. Bet uz koncertu Lielajā Ģildē 28. jūlijā pulksten 19 jāiegādājas biļetes (tās pieejamas «Biļešu paradīzē»).

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā