"Jūras pērles" zvaigznes iedegsies atkal!

Starptautiskā teātra un kino mūzikas festivāla “Jūras pērle” zvaigznes atkal iedegsies mākslas debesīs, un šoreiz tas notiks Rīgas skatītājiem!
08.08.2022. Natālija ĻEBEDEVA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Publicitātes foto

“Es reizēm šo vasaru redzu sapņos...”

Mēs visi atceramies šos lieliskos vasaras pasākumus Dzintaru Lielajā zālē, kur pulcējās kino un teātra spilgtākās zvaigznes, kuras mēs mīlam un pazīstam kopš jaunības. Tie bija īsti svētki, kurus mums nodrošināja producēšanas uzņēmums “Amber Way” 2017. un 2018. gada vasarā.

Tagad uzņēmums piedāvā rīdziniekiem atkal apmeklēt svētkus - šoreiz gan tie ir veltīti tikai un vienīgi mūzikai. 7. un 8. septembrī VEF Kultūras pilī notiks koncertšovs “Pasaules mūziklu labākās dziesmas”, kurā piedalīsies “JP Magic Orchestra” mūziķi diriģenta Guntara Bernāta vadībā un pazīstami teātra aktieri, estrādes izpildītāji, dejotāji.

Visas dziesmas skanēs simforoka orķestra “JP Magic Orchestra” dzīvas mūzikas pavadījumā. Interesanti, ka saīsinājums JP nozīmē “Jūras pērle”.

Pēc divu gadu pārtraukuma “Amber Way” nolēma atjaunot producēšanas darbību un ar šo projektu plāno doties viesizrādēs uz Eiropas un Tuvo Austrumu valstīm, bet Rīgā skatītāji kļūs par autorprogrammas premjeras dalībniekiem. Uz skatuves skanēs dziesmas no mūzikliem “Mana skaistā lēdija”, “Dziedošie lietū”, “Mulenrūža”, “Kaķi”, “Junona un Avoss”, “Māsa Kerija”, “Mamma Mia”, “Parīzes Dievmātes katedrāle”, “Operas spoks” un citiem. Uz skatuves uzstāsies gan Latvijas mākslinieki, gan pieaicinātie solisti no Francijas, Itālijas un Ukrainas (kopā aptuveni 20 estrādes, teātra un operas dziedātāju). Mūsu skatītājiem bija iespēja izbaudīt Lorāna Bana un Kjaras di Bari balsis 2018. gada festivāla “Jūras pērle” piektajā dienā, kad šie mākslinieki pirmo reizi bija Latvijā. Uzņēmums “Amber Way” nevēlas uzreiz atklāt visus noslēpumus un pārsteigumus, kas gaida skatītājus, bet esam pārliecināti, ka divi septembra vakari VEF Kultūras pilī būs neaizmirstami.

Labākās balsis!

Pirmā cēliena repertuārs 7. un 8. septembrī būs vienāds, taču 7. septembrī otrajā cēlienā skatītāji redzēs un dzirdēs dziesmas no mūzikliem, kas tika iestudēti uz Latvijas un Krievijas skatuvēm, bet 8. septembrī skanēs dziesmas no franču mūzikliem Lorāna Bana un Kjaras di Bari izpildījumā. Abi koncerti sāksies plkst. 19.30.

Uz VEF Kultūras pils skatuves skatītāji dzirdēs un redzēs Veroniku Plotņikovu, Dināru Rudāni, Kristīni Zaharovu, Sandi Ulpi, Maksimu Buselu, Antru Stafecku, Latvijas Nacionālās operas un baleta solistes Danu Bramani un Ilonu Bageli, Juri Ādamsonu, daudzu Krievijas un ārvalstu mūziklu solisti Irinu Medvedevu, ukraiņu duetu Annu-Mariju un citus. Skatītājus patīkami pārsteigs iluzionistu uzstāšanās. Šovu vadīs pazīstams satīras un humora mākslinieks Jurijs Askarovs ar kolēģi - viņi pastāstīs par dažiem interesantiem faktiem no pasaules mūziklu radīšanas vēstures.

Mūzikla žanrs Rietumeiropā un Amerikā ir viens no pieprasītākajiem un skatāmākajiem. Daudzi mūzikli ir iekļuvuši Ginesa rekordu grāmatā kā apmeklētākie vai ar lielākajiem ieņēmumiem no biļešu tirdzniecības. Daudzi ir dzirdējuši par mūzikliem “Parīzes Dievmātes katedrāle”, “Operas spoks”, “Kaķi”, “Romeo un Džuljeta”, “Junona un Avoss” un daudziem citiem. Augsta līmeņa mūzikla iestudēšanas budžets sasniedz septiņu ciparu, bet citreiz arī astoņu ciparu skaitļus. Diemžēl lielu rekvizīta izdevumu, tērpu un mākslinieku honorāru dēļ neviens pasaules līmeņa mūzikls nav bijis Latvijā ar viesizrādi.

Viens no veiksmīgākajiem mūziklu mūzikas autoriem ir angļu komponists sers Endrū Loids Vēbers. Diemžēl ne visos mūziklos ir dziesmas, kas, pateicoties savam melodiskumam un saturam, “aizgājušas tautā”, bet “JP Magic Orchestra” koncertšovā “The Best Songs of World Musicals” skatītāji varēs dzirdēt un redzēt mūziklu spilgtākās dziesmas pirmizrādes oriģinālajā valodā.

ABBA ir ar mums!

Visā pasaulē skanošā mūzikla “Mamma Mia”! librets uzrakstīts, par pamatu ņemot 22 grupas ABBA dziesmas. Pasaules pirmizrāde notika 1999. gadā Londonā. Deviņi iestudējumi bijuši Hamburgā, Lasvegasā, Londonā, Madridē, Ņujorkā, Osakā, Stokholmā, Štutgartē, Budapeštā… Koncertā izskanēs ABBA pasaules hiti, kas ir iekļauti mūziklā - “Dancing Queen”, “Mamma Mia” un “The Winner Take It All”.

Leģenda no Maestro

Lūk, “Māsa Kerija” - pirmais mūzikls, kuru 1978. gadā ir sarakstījis Maestro Raimonds Pauls. Kā rakstīja viens no tā pirmajiem izpildītājiem: jaudīgs mūzikls, sarežģīta “firmas” mūzika, orķestrējums, aranžējumi viennozīmīgi amerikāņu džezroka iespaidā. Un tajā pašā laikā melodiskums ir vienkārši izcils - tas taču ir Pauls, ko te var piebilst.

Raimonds Pauls teica: “Man gribējās uzrakstīt mūziklu, kurā būtu atainots un iemirdzētos visās šķautnēs vakardienas lauku meitenes, mazās Kerijas, liktenis, kuru savā virpulī ierāva lielas amerikāņu pilsētas lauztie ritmi. Gribējās, lai mūzikas skaņas radītu noskaņojumu pārdomāt, ka talants savā ceļā neizbēgami celsies un kritīs, kad nauda aizēnos zvaigžņu spilgto gaismu un apklusinās cilvēka sirdi. Jo Kerija arī ir tā tālā un spilgtā zvaigznīte, kas, iespējams, mirdz debesīs vēl tagad, mirdz sava izmisuma dziļumā vai kuras atspulgs ir redzams peļķē, kas palika uz asfalta pēc lietus…” Bet mēs klausīsimies “Song of the sister Kerrie” - “Māsas Kerijas dziesmiņu”.

7. septembra koncerta biļetes var iegādāties vietnē www.bilesuserviss.lv, bet 8. septembra biļetes - vietnē www.bilesuparadize.lv, kā arī pilsētas kasēs.

***

APMAKSĀTA PUBLIKĀCIJA

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā