Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 19. līdz 25. novembrim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Kalnciema un Bindere, Guļevska un Kublinskis, Laudere un Brauere, Auznieks un Peltokoski
©Publicitātes foto

Latvijas Nacionālā baleta simtgadei veltītu īsfilmu pirmizrāde

Svētdien, 20. novembrī, pulksten 16.00 programmas «Kino un balets» noslēdzošajā seansā «Pirms priekškara» Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē notiks piecu īsfilmu pirmizrādes.

Režisori Katrīna Neiburga, Ineta Sipunova, Juris Pakalniņš, Uģis Olte un Ivars Zviedris radījuši Latvijas Nacionālā baleta simtgadei veltītas īsfilmas. Piecās vizuālās ainavās ietērpts gan baleta krāšņums, gan ikdiena - īpašu uzmanību pievēršot baleta mākslinieka ķermenim un psiholoģiskajai pasaulei.

PROGRAMMA

«Pleci uz leju, gūžas uz augšu»/ režisore Katrīna Neiburga

Ideja īsfilmai radās atklātas sarunas laikā ar baletdejotāju Annu Lauderi, kura kādā patīkamā vasaras vakarā Miķeļtornī režisorei atklāja, ka, skatoties uz sevi spogulī, nekad neesot bijusi apmierināta ar to, ko redz. Režisore skatījās uz vienu no skaistākajiem un graciozākajiem cilvēkiem, ko pazīst, bet izrādījās, ka baletdejotāja profesija liek sevi pamatīgi apšaubīt un spēcīgi kritizēt visu mūžu. Ķermenis un balets, sapnis un murgs ir ļoti interesanta tēma šajā ķermeņa pozitivitātes («body positivity») laikmetā.

«Balets. Enerģijas un nezūdamības likums»/ režisore Ineta Sipunova

Kas rodas, skatītāja acu skatienam saskaroties ar dejotāju kustību skatuves telpā? Fizika apskata jautājumu par enerģijas nezūdamību. Enerģija nezūd un nerodas no jauna, tā tikai pārvēršas no viena enerģijas veida citā vai pāriet no viena ķermeņa uz citu. Informatīvi emocionālais lādiņš, ko ģenerē mūzika un izrādei piešķirtā saturiski emocionālā noskaņa, pāriet uz skatītāju. Arī skatītājs atnāk ar savu lādiņu - un notiek apmaiņa. Tas ir mūžīgais aplis, kas liek skatītājam atgriezties vēl un vēl, lai saskartos ar šo apmaiņu. Un tā jau vairāk nekā piecsimt gadu pasaulē un nu jau veselu simtgadi Latvijā.

«Aiz»/ režisors Juris Pakalniņš

Filma par to, kas notiek aiz «Gulbju ezera».

«Aiz priekškara»/ režisors Ivars Zviedris

Pirms krīt priekškars, baletdejotāju nervi un muskuļi tiek smalki uzskaņoti dejai - kā mūzikas instruments. Dejotāju domas savienojas ar ķermeni, lai izdzīvotu 20. gadsimta baleta dižgara Vāclava Ņižinska likteņstāstu. Jūlija Brauere šo stāstu pārdzīvo īpaši.

«Aust»/ režisors Uģis Olte

Filma veidota kā sirreāla, tēlaina kino glezna, kas Latvijas vasaras pilnbrieda ainavā izspēlē mūžīgo gaismas un tumsas mijas ciklu, izmantojot Latvijas Nacionālā baleta dejotājus un Elzas Leimanes radīto horeogrāfiju kā galvenos izteiksmes līdzekļus. Filmā nav dialogu, viss vēstījums veidots tikai ar vizuāliem un muzikālās stāstniecības paņēmieniem.

Latvijas Nacionālā baleta simtgades kulminācija būs 1. decembrī, kad uz Lielās skatuves notiks spožs galā koncerts. Līdz 27. novembrim Latvijas Fotogrāfijas muzejā skatāma baleta simtgadei veltīta izstāde. Novembra nogalē iznāks Latvijas Nacionālā baleta simtgadei veltīta grāmata «Gadsimts vai viens mirklis?».

Filmu seansa treileris:

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā