Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 19. līdz 25. novembrim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Kalnciema un Bindere, Guļevska un Kublinskis, Laudere un Brauere, Auznieks un Peltokoski

4.lapa

Izrāde par prostatas vēzi

Publicitātes foto

Piektdien, 25. novembrī, H20 6 kvartālā gaidāma teātra trupas «Kvadrifrons» pirmizrāde - «Pis*ies vai dzīvot».

Izrāde tapusi, sadarbojoties ar Latvijas Urologu asociāciju (LUA) un postmetāla grupu «Tesa» - lai pievērstu plašāku sabiedrības uzmanību vīriešu veselības jautājumiem.

Izrādes režisors Reinis Boters skaidro, ka izrādes idejas pamatā ir personīgi pārdzīvojumi: «Nav nekāds noslēpums, ka manis režisētajās izrādēs apskatītās tēmas izvēlos, iespaidojoties no savas dzīves notikumiem un pieredzēm. Varētu pat teikt, ka tā kļuvusi par manas radošās darbības iezīmi. Šis projekts nav izņēmums. Tuvu un ne tik tuvu cilvēku pieredzes, pieredzes, kas tik ļoti saistītas ar brīžiem nenovēršamu nāves tuvošanos, sāpēm un brutālām ķermeniskām pārmaiņām, ir gan psiholoģiski, gan fiziski smagas pašiem onkoloģijas pacientiem un arī viņu tuviniekiem. Domāju, ka šo tēmu ir svarīgi apskatīt arī mākslas valodā, īpaši no vīrieša pozīcijām. Manuprāt, par prostatas vēzi un tā pacientiem runā pārāk maz, tiem nav lobija politiskajā sektorā un pietiekama atbalsta valsts instancēs. Es no sirds ticu, ka lielformāta mākslas notikums par šo tēmu var to padarīt aktuālu un iekustināt procesus sociālajos un birokrātijas līmeņos. Bet svarīgākais - aicināt vīriešus laikus rūpēties par savu veselību.»

Izrādē savienojas dažādi mediji, kopā radot vienotu skatuves mākslas darbu. Agate Bankava un Valērijs Oļehno veido laikmetīgās dejas horeogrāfiju, grupa «Tesa» veido muzikālo dramaturģiju sev raksturīgajās noskaņās, aktieris Uldis Sniķers iemiesos vīrieša dzimumlocekļa tēlu, savukārt izrādes vizuālo tēlu veido Katrīna Neiburga un Berta Vilipsone. Izrādē izmantoti gan dokumentāli, gan inscenēti videomateriāli, kas asociējas ar prostatas vēža tematiku.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā