Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas kultūras pasākumu TOP10 līdz 10. decembrim

Šos pasākumus var apmeklēt bez maksas.

2.lapa

Ilgas pēc drošības un miera

No 9. līdz 31. decembrim Rīgā, Marijas ielā 11 (bijušā veikala «Bergs» telpās), būs apskatāma mākslinieka Arvila Lindes gleznu izstāde «Māja».

«Melna nakts deg mūžības liesmām, un tajā plosās zvēri, kuru acis ir akas, dzīva ūdens pilnas, un dvēseles, briežu ragiem kronētas, sper ticības soļus visuma mežā, kas tikai vēl būs. Kā naktstauriņi uz spuldzi tās meklē savas mājas, kas cerību bākas laika aizmirstības lokos,» par izstādes koncepciju saka tās mākslinieks.

Gleznu sērijas «Māja» stāsts aizsākās pandēmijas izraisītajā izolācijas laikā, cilvēkiem pavadot savas dienas mājās, slēpjoties tajās no ārpasaules draudiem, kur distancēšanās iespaidā aizvien vairāk sākām radīt katrs savas prāta pilis. Mājas tematika joprojām savu sargājošo nozīmi nezaudē arī pasaulē notiekošo nemieru un konfliktu iespaidā. Māja joprojām saglabā savas sargājošās funkcijas simbolismu.

Izstāde ir atsauce uz šobrīd sabiedrībā jaušamajām ilgām pēc drošības un miera, ko šajā gadījumā simbolizē mājas koncepts. Stāsts par māju kā patvērumu no ārpasaules, gan tiešā nozīmē, kas var būt kā reāla, fiziska vieta, gan tikpat labi darboties arī kā metafora, kā mentāls konstrukts mūsu prāta vai atmiņu dzīlēs.

«Homo sapiens» jau no akmens laikmeta ir centies izolēties, meklējot glābiņu sevis veidotos patvērumos no ārpasaules draudiem - laikapstākļu ietekmes, plēsējiem, kā arī citiem savas sugas pārstāvjiem. Cilvēka daba un paradumi šajā ziņā nav mainījušies vēl joprojām, iespējams, pat saasinājušies nemierīgo laiku un miglainās nākotnes iespaidā. Izstāde savā ziņā ir šajā gleznu sērijā attēloto varoņu «prāta pilis», kas epizodisku kolāžu veidā tās skatītāju izved caur sasaldētiem laiktelpas momentiem, sajūtu epizodēm - «patvērumiem».

Stāsta galvenie varoņi savās mājās patveras no mūžīgās nakts un zvēriem, kas tajā plosās. Taču ir arī tādi, kas, tieši pretēji, savu patvērumu pamet, lai ļautos naktij un medību drudzim…

Mākslinieks Arvils Linde labi pazīstams Latvijas mākslas un modes pasaulē. Ieguvis maģistra grādu glezniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā, kā arī bakalaura un maģistra grādu modes dizainā. Pēc vairāku modes kolekciju radīšanas pēdējos sešus gadus aktīvi darbojas un ieguvis strauju atpazīstamību vizuālās mākslas jomā, pievēršoties ilustrācijai un glezniecībai. Lielā daļā mākslinieka izstāžu viņam tuva un klātesoša tēma ir mitoloģija, folklora, tās subjektīva interpretācija, kā arī atsauces maģiskā reālisma glezniecībā, kas savu ietekmi saglabā joprojām.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā