Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 14. līdz 20. janvārim

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Tropa un Kairišs, Vasks un Pelēcis, Dreģe un Pupure, Sirmais un Orubs

2.lapa

Latvija Eiropā, Eiropa Latvijā

Publicitātes foto

Trešdien, 18. janvārī, pulksten 19.00 koncertzālē «Latvija» gaidāms Valsts akadēmiskā kora «Latvija» koncerta «Latvija Eiropā, Eiropa Latvijā» pirmatskaņojums. Koncerta diriģents - kora mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais (attēlā).

Valsts akadēmiskais koris «Latvija» koncertam koncertzālē «Latvija» sagatavojis īpašu koncertprogrammu, kas parāda Latviju kā Eiropas mūzikas asinsrites sastāvdaļu. Savstarpēji bagātinoties un vienlaikus cienot nacionālo mantojumu, Eiropas mūzikas pasaule mainās un attīstās kopsolī. Hamburgas, Briseles, Amsterdamas, Berlīnes un daudzu citu Eiropas pilsētu koncertzālēs kora «Latvija» izpildītie latviešu komponistu skaņdarbi skanēs koncertzālē «Latvija» līdzvērtīgi Arvo Perta, Johannesa Brāmsa, Fransisa Pulenka, Svena Dāvida Sandstrema un daudzu citu Eiropas dižkomponistu opusiem.

Koncertam izvēlētais «a cappella» izpildījums ļaus izbaudīt kora «Latvija» silto, instrumentāli niansēto, perfekto vokālo meistarību.

«Koncertā tiks izpildīta mūzika, kas plaši iekarojusi klausītāju sirdis gan Eiropas, gan pasaules koncertzālēs tieši Valsts akadēmiskā kora «Latvija» interpretācijā,» koncerta programmu raksturo kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents Māris Sirmais, piebilstot, ka Eiropas kormūzikai atvēlēta pirmā koncerta daļa.

«Šī ir unikāla programma, iekļaujot tādus Eiropas kormūzikas šedevrus, ko pasaulē atskaņo salīdzinoši reti to apjomīgo daudzbalsību dēļ, piemēram, Riharda Štrausa un Gustava Mālera opusi. Līdzās tiem arī mūsdienu komponistu Arvo Perta, Svena Dāvida Sandstrema un jaunā, sevi spilgti pieteikušā slovēņu komponista Mateja Kastelica mūzika.»

Koncerta otrajā daļā izskanēs latviešu komponistu mūzika, kuru caurvij mīlestības tēma. Izvēlēto komponistu darbi izskanējuši visplašākajā mērogā un neprasa komentārus - Ēriks Ešenvalds, Pēteris Vasks, Arturs Maskats, Pēteris Plakidis, Marģeris Zariņš un Raimonds Tiguls.

Valsts akadēmiskais koris «Latvija» - viena no Latvijas kultūras vērtībām, kas cauri gadu desmitiem parāda latviešu kora tradīcijās izkopto mūzikas spēku, augsto kvalitāti un profesionalitāti. Kopš 1997. gada kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ir Māris Sirmais.

Kora repertuārā ir vokāli instrumentālie darbi - oratorijas, kantātes, mesas, rekviēmi, simfonijas, operu koncertuzvedumi. Tā ir mūzika, kas tapusi laikā no agrīnās renesanses līdz mūsdienām. Koris savu repertuāru nemitīgi papildina ar novatoriskiem skaņdarbiem dažādos žanros, sākot ar džeza kompozīcijām un beidzot ar vokāli instrumentāliem pasaules pirmatskaņojumiem. Kora sniegums augstu novērtēts ne tikai Latvijā, bet Baltijas lielāko profesionālo kori regulāri savās koncertprogrammās vēlas redzēt arī pasaules izcilākie diriģenti un orķestri.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā