Kurš uzvarēs "Muzikālajā bankā" – Dons, Kaupers, "Tautumeitas" vai kāds cits?

Jau šosestdien, 28. janvārī, Daugavpils Olimpiskajā centrā notiks “Latvijas radio 2” rīkotās aptaujas „Muzikālā banka” finālšovs, kura laikā tiks noskaidrots, kas kāps 2022. gada vērtīgākās popa un roka dziesmas radītāju tronī. Favorīti ierastie, pretendenti vairāki.
Šogad “Muzikālā banka” notiks jau 23. reizi. Pērn vērtīgākās dziesmas titulu ieguva “Prāta vētra” un “Tautumeitas” ar dziesmu “Tur, kur Dieva kamanas slīd”, par otru vērtīgāko kļuva “Citu zēnu” izpildītā “Limuzīns uz krīta”, savukārt trešo vietu ieņēma Dons ar dziesmu “Tas rakstīts debesīs (Piena ceļš)”. ©Publicitātes foto

Busulis, “Līvi” un “Labvēlīgais tips” paliek aiz borta

“Muzikālās bankas” finālā ar klausītāju balsojuma un žūrijas vērtējuma palīdzību iekļuvušas 15 dziesmas, kas turpinās sacensību par 2022. gada vērtīgākās popa un roka dziesmas titulu. Pirmajai “Muzikālās bankas” balsojuma kārtai bija izvirzītas 25 dziesmas, un starp desmit atsijātajām ir pārsteigumi. Piemēram, Top 15 iekļuvis Aminatas un Būū duets dziesmā “Kur saule”, savukārt Aminatas sologabals “Afrodīte” - ne. Tāpat “Muzikālajā bankā” vienmēr augstu kotējies un pat trīsreiz uzvarējis Intars Busulis, taču tandēmā ar ArtifexLV un dziesmu “Atpakaļ” viņam ieeja finālā tikusi liegta. Top 15 nav iekļuvuši arī leģendārie latvju mūzikas veterāni “Līvi” (ar dziesmu “Latvietis”) un “Labvēlīgais tips” (ar vasaras grāvējhitu “Tukšu tačku”), taču tas nenozīmē, ka klausītāji pēkšņi kļuvuši gados jaunāki - uz Daugavpili nebrauks arī jaunā dziedātāja, sociālo tīklu zvaigzne Diona Liepiņa (dziesma “Sīknauda”).

“Gribu uzsvērt, ka jau iekļūšana starp 25 fināldziesmām bija sasniegums, tādēļ sveicu visus mūziķus un vēlu panākumus arī turpmāk,” saka “Latvijas radio 2 direktors” Kaspars Mauriņš.

Kas tīkamāki - Asnate ar Renāru vai Renārs ar Asnati?

Pirms šādām dziesmu sacensībām klausītājiem vienmēr patīk izteikt savas prognozes par iespējamajiem uzvarētājiem, lai pēc tam varētu palepoties, ka “es taču teicu!”, un/vai arī norādīt citiem prognozētājiem, ka viņi neko nesaprot.

Ja skatāmies no iepriekšējo gadu rezultātiem un “Muzikālās bankas” klausītāju simpātijām, tad uzvarētājam vajadzētu noskaidroties sāncensībā starp Donu (četras uzvaras, tostarp trīs pēc kārtas - unikāls sasniegums!) un “Prāta vētru” (piecas uzvaras), turklāt arī pērn uzvarēja “Prāta vētra” un “Tautumeitas” ar dziesmu “Tur, kur Dieva kamanas slīd”, bet Dons bija trešais. Taču šogad abi izpildītāji finālā būs pārstāvēti ar divām dziesmām, tātad balsis varētu sadalīties. No Dona dziesmām “Muzikālās bankas” stilistikai piemērotāka ir “Tavs pieskāriens”, taču kopā ar rolandu če izpildītās “Brīnišķīgās dienas” atbalstam var pieslēgties daudzgalvainā hiphopa un arī paša Roļika fanu armija (ja vien Rolands sociālajos tīklos dos komandu “fas!”). “Prātnieku” situācija ir vēl interesantāka - nez vai klausītājiem labāk patiks “Tautumeitas” ar Kauperu (dziesmā “Muoseņa”) vai Kaupers ar “tautumeitām”, ja precīzāk - viņu līderi Asnati (“Gads bez kalendāra”)? Lai gan “kalendārs” ir pazīstamāks, šķiet, varētu nospēlēt Daugavpils un Latgales faktors, līdz ar to “Muoseņas” izredzes izskatās pat labākas.

Bez “Apvedceļa”, bet ar “Auļiem”, bez “limuzīna”, bet ar “štuku”

Par citiem pretendentiem. “Radio SWH” Top 40 kā pagājušā gada labākā dziesma tika kronēta Shipsea “Pie upes”, kas, iespējams, pēc pāris nedēļām varētu tikt arī pie kāda “zelta mikrofona”, taču jāšaubās, ka “MB” klausītāji tiešraidē atbalstīs dziesmu, kuru pirmoreiz dzirdēja jau “Muzikālās bankas ‘2021” apbalvošanas ceremonijā. Pērn visus gandrīz “nobalsoja beigtus” atraktīvie “Citi zēni” (viņu “Limuzīns uz krīta” ieņēma otro vietu), un gan jau arī šoreiz viņi stāvēs uz galvas, plēsīs bikšu stakli, iranizēs, jandalēs, figurēs un darīs citas tikpat aizraujošas lietas, arī dziesma “Lieka štuka” ir pietiekami lipīga un atmiņā paliekoša, taču viena bēda - klausītāji to visu jau ir piedzīvojuši un jautros puišus mazliet “atēdušies”.

Nevajadzētu pāragri norakstīt vēl divus “Muzikālās bankas” fenomenus, kuri gan neuzvarēs, taču varētu būt augstās vietās. Ivo Fomins var izdot jebko un varbūt pat neizdot neko, bet viņš vienalga būs “MB” Top 5 vai vismaz tā tiešā tuvumā, turklāt šoreiz viņam talkā nāks arī Tipas jeb Tabitas Balodes atbalstītāji. Tāpat te cieņā vienmēr bijuši Marats Ogļezņevs un Emīls Balceris ar “Musiqq”, taču kā brālēni Biceps un Triceps ar “Bermudu divstūri” viņi te tomēr kotējas zemāk - nav jau straumētāko ierakstu tops... Turklāt dīvainā kārtā Top 15 balsotājiem tiek piedāvāts nevis kopdarbs ar “zemeņoto” “Apvedceļu” dziesmā “Brāl’, ar dzīvi nekaulē”, bet “Līgava”, kurā klausāma saspēle ar dūdu un bungu grupu “Auļi”.

“Melnos zirdziņus” skaitļojot

Finālā iekļuvušas arī grupas “The Sound Poets” un “Sudden Lights”. No abām lielāku pārsteigumu varētu sagādāt pirmie, jo, lai arī dziesma “Pie vienas uguns” līdz dziesmu svētku hitam “Kalniem pāri” nevelk, tomēr arī tā ir gana melodiska un himniska. Savukārt “Sudden Lights” nepietiks fanu balsu, lai gan viņu “Laternas” ir ļoti, ļoti labs gabals.

Interesanti, kas notiks ar dziesmu “Kur saule”? Tā ir ļoti spēcīga, taču izdota jau jūnija sākumā, turklāt diez vai Ilzei Fārtei (tas ir, Būū) ar Aminatu ir plašs fanu pulks “Latvijas radio 2” auditorijas aprindās. Līdzīgs jautājums rodas par “Mīlestības kontrabandu” (tā gan ir relatīvi svaiga, datēta ar oktobri), jo Martai līdz šim nav izdevies spēlēt pirmās vijoles lomu, kas, cita starpā, ir nepelnīti - šai dziedātājai sen vajadzētu atrasties augstākos plauktiņos, taču diez vai tas notiks “Muzikālajā bankā”. Drīzāk “melnais zirdziņš” šādās prognožu spēlēs var izrādīties čellu pavēlnieka Valtera Pūces aizbilstamā, perspektīvā Dārta Stepanova. Uz šo lomu varētu pretendēt arī Miks Dukurs, taču patiesībā ir brīnums, ka viņš iekļuvis Top 15 - līdz šim balsotāji dažādās “supernovās” un citur nav steiguši atbalstīt Miku, un arī šajā gadījumā jāsaka, ka nepelnīti.

Ak, jā - vēl taču ir Gatis Irbe alias Gacho alias Mesa! Viņa “Ko vairāk man vajag” ir varen lipīgs gabals, iesēžas prātā ar pirmo tā noklausīšanās reizi, taču “Muzikālajā bankā”, hmm… Jebkurā gadījumā Gatim būs teicama iespēja pareklamēt Gacho un Mesas kopīgo lielkoncertu Mežaparkā, kas notiks 19. augustā.

Balsojam, neguļam!

Par “Muzikālās bankas” fināla un tā ceremonijas norisi. Pasākumu sestdien no pulksten 21.10 tiešraidē būs iespējams redzēt un dzirdēt LTV1, “Latvijas radio 2”, “Replay.lv” un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Apbalvošanas ceremoniju vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Igors Šelegovskis, kurš mūzikas aprindās pazīstams kā reperis indigo. „Igors ir lielisks pasākumu vadītājs, kam noteikti piestāvēs tekstu autores Martas Fabriciusas (agrāk zināma kā Marta Kukarane - aut.) veidotais finālšova scenārijs. Mūziķiem ir ļoti svarīgi uzstāties uz skatuves, kur ir augstākā līmeņa gaismu, video un skaņas tehniskie risinājumi un strādā labākie režisori, scenāristi un operatori, un „Muzikālā banka” to visu nodrošinās,” sola „Muzikālās bankas” izpildproducents Aigars Dinsbergs.

Pirmajā daļā uz skatuves kāps visi 15 finālisti, pēc kuru priekšnesumiem sāksies 15 minūšu tiešraides telefonbalsojums. Tas kopējam vērtējumam dos 50%, bet vēl 50% tiks pieskaitīti no iepriekš jau notikušo balsojuma kārtu rezultātiem un žūrijas vērtējuma. Jāatgādina, ka pirmajās divās kārtās dziesmas vērtēja “Muzikālās bankas” ekspertu padome un klausītāji. Katrai fināldziesmai būs unikāls tālruņa numurs, kura pēdējie divi cipari sakritīs ar finālistu uzstāšanās secību. Skatītāji un radioklausītāji no viena tālruņa numura par katru dziesmu varēs balsot trīs reizes, maksa par vienu zvanu - 14 centu.

“”Muzikālā banka” jau vairākus gadu desmitus ir svētki ne vien klausītājiem, bet arī pašiem mūziķiem, kuri ļoti novērtē iespēju sanākt kopā. Tā ir tikšanās gan ar klausītājiem, gan citiem kolēģiem, un pasākumā nereti rodas jaunas idejas un arī jaunas muzikālās apvienības. Tā ir arī viena no platformām, kas palīdz latviešu populārajai mūzikai augt un attīstīties,” uzsver Kaspars Mauriņš. Nevar nepiekrist.

“Muzikālās bankas 2022” Top 15 (alfabēta secībā):

“Brīnišķīga diena” - Dons, rolands če

“Gads bez kalendāra” - “Prāta vētra”, Asnate Rancāne

“Ielai pāri” - Ivo Fomins, Tipa

“Ko vairāk man vajag” - Mesa

“Kur saule” - Aminata, Būū

“Laternas” - “Sudden Lights”

“Lieka štuka” - “Citi zēni”

“Līgava” - “Bermudu divstūris”, “Auļi”

“Mīlestības kontrabanda” - Marta

“Muoseņa” - “Tautumeitas”, Renārs Kaupers

“Pie upes” - Shipsea

“Pie vienas uguns” - “The Sound Poets”

“Sarunāsim parunāt” - Miks Dukurs, Veiv

“Tavs pieskāriens” - Dons

“Zelta važas” - Dārta Stepanova

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā