Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 4. līdz 10. februārim

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Keišs un Znotiņš, Osokins un Auziņš, Bonāte un Hiršs, Daneviča un «Deju Vētra»

3.lapa

Vijas Vētras simtgades ieskandināšana

Publicitātes foto

Sestdien, 4. februārī, pulksten 16.00 koncertzālē “Ave Sol” pulcēsies dažādu paaudžu dejotāji, lai ar krāšņiem deju priekšnesumiem piedalītos “Vijas Vētras fonda” tradicionāli rīkotajā koncertā “Deju Vētra”.

Šogad tas norisināsies par godu Vijas Vētras (attēlā) dzimšanas dienai, kas būs 6. februārī un ievadīs 100. dzīves un 80. skatuves darbības jubilejas svinību programmu.

Ar šo koncertu Latvijas dejotāji sveiks jubilāri un gaidīs iecerēto mākslinieces unikālo uzstāšanos jūnijā Rīgas Latviešu biedrības namā.

Vijas Vētras simtās dzimšanas dienas priekšvakarā, 4. februārī, koncertzālē “Ave Sol” koncertā “Deju Vētra - 2023” būs redzama krāšņa un daudzveidīga programma. Dejotāji no visas Latvijas: spāņu ritmu dejotāji, Vijai Vētrai tuvās indiešu kultūras un dejas tradīcijas sekotāji, skolas vecuma dejotāji un seniori būs redzami vienuviet.

Koncerts “Deju Vētra” ik februāri kļuvis par tradīciju, kas aicina ar dejas priekšnesumu sveikt dzimšanas dienā Ņujorkā dzīvojošo latviešu dejotāju, indiešu un sakrālās dejas kustības aizsācēju Latvijā, mākslinieci un dejas pedagoģi Viju Vētru. “Vijas Vētras fonda” aicinājumam dejot par godu un prieku mākslinieces jubilejai atsaukušies ducis dalībnieku: Indiešu kultūras centra “Bharata” deju studija, Jūrmalas Kultūras centra “BG” deju studija, flamenko deju studijas “Sol Flamenco”, “Zambra” un Pārdaugavas bērnu un jauniešu centrs “Altona”, deju studija “Fandango”, Liepājas deju studija “Arabeska”, Еksotisko deju centrs “Alegria”, deju skola “Colour Point”, senioru deju kopas “Sniegaroze” un “Preilene”, Eksotisko deju studija “Soul Sisters” no Siguldas, eiritmiste Jūlija Jansone, indiešu klasiskās dejas “Odissi” izpildītāja Aija Dvinska un dejotāja Līga Saukante.

Vija Vētra dzimusi 1923. gada 6. februārī, Rīgā. Vīnē studējusi horeogrāfiju. Kopā ar daudziem latviešiem aizceļojusi uz Austrāliju, kur dzīvojusi 16 gadu, tur arī notikusi liktenīgā saskaršanās ar indiešu deju tradīcijām. 1962. gadā Vija Vētra atgriezās Eiropā, kur dejoja un pasniedza dejošanu. Kopš 1964. gada Vija Vētra dzīvo Ņujorkā, mākslinieku namā Manhetenā. Koncertējusi Austrālijā, Amerikā, Indijā. Eiropā dejojusi Afejas templī Eginas salā Grieķijā, kā arī Lielbritānijas karalienei Elizabetei II Londonā. Vija Vētra ir Triju Zvaigžņu ordeņa (1999) un Latvijas Republikas Ministru kabineta balvas (2018) par nozīmīgiem darbiem un nopelniem Latvijas valsts attīstībā kavaliere.

Šogad jūnijā ar deju priekšnesumu Rīgas Latviešu biedrības namā tiks svinēta Vijas Vētras 100. dzīves un 80. skatuves darbības jubileja.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā