Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 18. līdz 24. februārim

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Osokins un Antoņenko, Daņiļevičs un Špicberga, Vilsons un Vilsons, Hermanis un 16 balerīnas

2.lapa

Nacionālās Kino balvas “Lielais Kristaps” filmu seansi

Publicitātes foto

Nacionālā Kino balva “Lielais Kristaps” norisināsies no 23. līdz 26. februārim. “Lielā Kristapa” programmā gaidāmas filmu pirmizrādes un balvai nominēto filmu seansi.

Nacionālo Kino balvu “Lielais Kristaps” atklās ceturtdien, 23. februārī, kinofestivāla mājās - kinoteātrī “Splendid Palace” ar divām dokumentālo filmu pirmizrādēm - Andreja Verhoustinska filmu “Nr. 105555”, kas vēsta par Salaspils memoriālu, un Kristīnes Briedes filmu “Svārstības”, kas stāsta par mūsdienu latviešu luterāņu garīdzniecēm, kuras savā dzimtenē Latvijā vēlas kalpot par mācītājām - amatā, kas viņām bijis liegts kopš agrīnās Atmodas laikiem.

A. Verhoustinskis ir filmas “Nr. 105555” (30 min.) režisors, operators un scenārija autors, un tās tapšanā piedalījusies arī māksliniece Paula Zariņa-Zēmane, skaņu režisors Pēteris Pāss. 30 minūtes garā filma tapusi studijā “Centrums” (producents Bruno Aščuks), un uz ekrāna redzamo pavada Kaspara Znotiņa balss. Aktieris lasa ieslodzītā Nr. 105555 dienasgrāmatu par piedzīvoto Salaspils nometnē 1944. gadā, un to ilustrē dokumentāls memoriāla vērojums mūsdienās: bērni un pieaugušie memoriālā ierodas pa vienam vai grupās, ieinteresēti skatās vai garlaikoti laiskojas, emocionāli reaģē vai vienaldzīgi distancējas. “Lielajam Kristapam” filma “Nr. 105555” nominēta kategorijā “Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma”.

Filmas “Nr. 105555” treileris. (parole: Salaspils_22)

Režisores un scenāristes Kristīnes Briedes jaunākās filmas “Svārstības” (75 min.) operators ir Jānis Šēnbergs, komponisti - Sniedze Prauliņa un Rihards Zaļupe, filmas skaņu režisors ir Artis Lūsis, montāžas režisors - Andris Grants. Filmas producentes - Ieva Ūbele un Antra Gaile, filma tapusi, sadarbojoties studijām “Ruckas mākslas fonds” un “Baltic Balkan Productions”. Filma “Svārstības” vēsta, ka Latvija ir teju vienīgā valsts pasaulē, kuras oficiālā luteriskā baznīca ir aizliegusi sieviešu ordināciju, lai gan pirms tam 20 gadu garumā sievietes veiksmīgi kalpoja par mācītājām. Daļa garīdznieču nespēj ar to samierināties un emigrē, lai veidotu pilnvērtīgu dzīvi citviet pasaulē, daļa ieņem otršķirīgus amatus Latvijas baznīcas hierarhijā un strādā par sludinātājām un mācītāja pienākumu izpildītājām. Tomēr vairākas teoloģes vairs nav ar mieru stāvēt malā, un Rudīte, Dace un Agrita bruģē ceļu uz nākotni, kurā vieta pie altāra paredzēta arī sievietēm. “Lielajam Kristapam” filma nominēta četrās kategorijās - “Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma”, “Labākais dokumentālās filmas režisors”, “Labākais dokumentālās filmas operators” un “Labākais komponists”.

Sestdien, 25. februārī, pulksten 10.30 “Lielais Kristaps” aicina jaunākos skatītājus uz animācijas filmu programmu. Šajā programmā LMT piedāvā animācijas “Urga, Jo & Po” 1. sērijas pirmizrādi. Tas ir faktos balstīts zinātniskās fantastikas seriāls pirmsskolas vecuma bērniem, un idejas, koncepcijas un scenārija autore ir Ilze Lasmane-Brože. Šajā seansā notiks arī animācijas cikla “Brīnumskapis” filmas “Dziesma par brīnumskapi” (režisore Krista Burāne, studija “VFS Films”) pirmizrāde uz lielā ekrāna. Seansā iekļauta arī “Lielā Kristapa” šogad balvai nominētā animācija “Dusmukule” (režisore Dace Rīdūze, studija “Animācijas brigāde”) un “Atom Art” tapusī režisora Edmunda Jansona godalgotā animācijas filma “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”, ko demonstrēs ar subtitriem ukraiņu valodā.

“Lielā Kristapa” ietvaros notiks Kristinas Martinukas īsfilmas “Augustā” pirmizrāde, ko demonstrēs īsfilmu un studentu filmu seansā sestdien, 25. februārī, pulksten 18.30. Balvai nominētās īsfilmas un studentu filmas demonstrēs divos seansos - 24. un 25. februārī pulksten 18.30, katrā seansā - atšķirīga filmu programma.

Kinoteātrī “Splendid Palace” izrādīs “Lielajam Kristapam” nominētās filmas “Mans laulību projekts” (režisore Signe Baumane, seanss 23. februārī pulksten 18.30), “Upurga” (režisors Uģis Olte, seanss 24. februārī pulksten 20.30), “Māsas” (režisore Linda Olte, seanss 25. februārī pulksten 12.30), “Mamma vēl smaida” (režisore Elza Gauja, seanss 25. februārī pulksten 14.30; attēlā - Anta Aizupe, Lidija Pupure, Daiga Kažociņa un Baiba Broka) un “Janvāris” (režisors Viesturs Kairišs, seanss 25. februārī pulksten 16.30).

No 21. līdz 28. februārim “Lielajam Kristapam” veltīta programma visā pasaulē būs skatāma vietnē www.filmas.lv. Tajā būs trīs programmas: “Lielā Kristapa” 2021. gada laureātu filmas, “Lielā Kristapa” Mūža balvas laureāta, kinodramaturga Alvja Lapiņa filmu retrospekcija un “In Memoriam” Rolanda Kalniņa filmu retrospekcija.

“Lielā Kristapa” noslēguma ceremonija notiks svētdien, 26. februārī, tiešraidē to translēs LSM un Latvijas Televīzija. Tiešraidi no pulksten 19.00 demonstrēs lsm.lv, savukārt otro daļu - no pulksten 21.00 - gan lsm, gan LTV1.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā