Dziesmu un deju svētkiem pa pēdām "Positivus" Lucavsalā

Lai gan vēl kādu laiciņu tautas muzikālākā daļa dzīvos eiforijā no dziesmu un deju svētkos piedzīvotā, vismaz tā tam vajadzētu būt, populārās mūzikas cienītāji jau pošas gada lielākajam un aprunātākajam vietējam koncertdzīves notikumam – “Positivus Festival”.
“Positivus” festivāla teritorija apmeklētājiem būs atvērta no piektdienas, 14. jūlija, pulksten 14.00 līdz pulksten 3.00 un no sestdienas, 15. jūlija, pulksten 12.00 līdz pulksten 3.00. ©Publicitātes foto

Cer uz vismaz 25 000 klausītāju dienā

Kad “pozitīvo” festivāls vēl notika Salacgrīvā, jau pāris nedēļas vai pat mēnesi pirms tā malu malās varēja klausīt stāstus un viedokļu apmaiņas, kā nu kurš plāno doties uz pasākumu, kur ņems telti, cik pāru silto zeķu vajadzēs un kur pieslēps šņabi vai citas dziras. Nu jau otro gadu svētki risināsies Lucavsalā. Taču šobrīd, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, nav dzirdēts, ka cilvēki lauztin lauztos uz “pozitivusu”…

F64

“Positivus Festival” ciltstēvs Ģirts Majors gan tam iesaka nepievērst uzmanību: “Mums izskatās, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu būs pat [apmeklētāju skaita] pieaugums. Taču parasti biļetes uz festivālu pērk pēdējā brīdī, tāpēc par to varēsim spriest vēlāk.” Jāatgādina, ka “PF ‘2022” sestdienā apmeklēja ap 25 000 klausītāju.

Pirmais jaunums ārpus “PF” muzikālās daļas potenciālos apmeklētājus sagaidīja jau pagājušajā gadā, kad tika izziņots, ka vairs nebūs festivāla gaisotni stiprinošās telšu pilsētiņas, un laikam pareizi vien ir - kam gan tā pašā Rīgas centrā… Nākamais jaunums - “Comedy Latvia” skatuve, uz kuras uzstāsies “stand-up” komiķi, improvizācijas teātri u.c. brīvās runas mākslas meistari. Lielāka būs pērn iecienītā “Jim Beam Silent Disco” zona, kurā par dzīvību un dejām gādās dīdžeji, tāpat apmeklētāji tiks vilināti novērtēt un iegādāties oriģinālus dizaineru darbus smukumlietu tirdziņā “Positivus Bazaar” - arī tas tiek solīts citā kvalitātē un arī apjomos. “Festivāla teritorija ievērojami atšķirsies no pagājušā gada: būs ievērojamas izmaiņas zonējumā, tāpat būs ļoti daudz jaunu aktivitāšu, taču to visu grūti aprakstīt vārdos - tas labāk būs redzams uz vietas,” norādīja Ģirts.

“Neatkarīgā” pēta, ko varēs redzēt un dzirdēt festivālā

Lielākie jaunumi, protams, saistās ar uzaicināto mākslinieku vārdiem, un afišās pašās pirmajās rindās tiek likts ar četrām “Grammy” balvām un vēl virkni apbalvojumu apgredzenotais anglis Sems Smits, kurš uz festivālu ieradīsies 53 (!) cilvēku lielas komandas sastāvā, kā arī superhitu meistars Metro Boomin (īstajā vārdā šis amerikānis dēvējams par Lelandu Taileru Veinu), kura pēdējais studijas albums “Heroes & Villains” šobrīd ir viens no klausītākajiem pasaulē.

Protams, daudzskaitlīgie “vissirslikti.lv” sektas piekritēji atkal vīpsnā, ka “Positivus Festival” programma domāta tikai jauniešiem vai pat bērniem, neko interesantu un pat klausāmu tā nepiedāvā, došanās uz Lucavsalu vietā labāk sēdēt mājās un skatīties “Midsomeras slepkavības” vai “Tēvu Braunu” utt., u.t.jpr., taču minētie sektanti kaut ko kritizējamu atradīs vienmēr un visur. Jāatzīst gan, ka arī apskatnieks lielajās “PF” reklāmās, kurās secīgi no augšas līdz apakšai sarindoti “hedlaineri” un pārējie, kaut ko sevi patiešām interesējošu atrada, sākot no sestās un septītās rindiņas (attiecīgi Gustavo un Aminata), taču vienalga iespējams izveidot labu un izglītojošu savu individuālo programmu. Lūk, apskatnieka piedāvājums - varbūt tas noder vēl kādam!

Piektdien - Aminata, Elīza Legzdiņa un Metro Boomin

Tātad. Piektdien, 14. jūlijā, Lucavsalā vajadzētu ierasties mazliet pēc pulksten 15, kad uz “Evolution” skatuves kāps Grēta Grantiņa. Ja nu tik agri nevar pagūt, tad uz pulksten 16.45 gan vajadzētu būt klāt, jo tad uz “Lāčplēsis Stage” uzstāsies huligāniski eksplozīvi enerģiskais Miks Galvanovskis - šis brango ūsu īpašnieks ir redzēts un dzirdēts “dzīvajā”, nudien ir tā vērts! Pusseptiņos noteikti nevajadzētu palaist garām Patrishu (uz “Evolution”), bet pulksten 19.15 pēc svarīguma otrā skatuve piedāvās Elīzu Legzdiņu - pie mums relatīvi mazzināmu vārdu, taču šī Britu salās ilgstoši mītošā latviešu mūziķe nupat, tāpat kā apvienība “Tautumeitas”, uzstājās prestižajā Glastonberijas festivālā.

Pulksten 20.45 būs problēmas: “Lāčplēsis Stage” piedāvās latvju repa supergrupu “Banda Banda” (rolands če, Prusax, xantikvariāts un Steps), bet “Evolution” tajā pašā laikā vienmēr kvalitatīvo Arni Račinski ar viņa grupu “Laika suns”. Kāpēc viena no kvalitatīvākajām pašmāju dziedātājām Aminata nobāzta uz mazākās skatuvītes, ej nu zini, taču viņa uzstāsies pulksten 22.30.

Un tā nu sanāk, ka apskatnieks lielo skatuvi jeb “LMT Stage” acīmredzot apciemos tikai pulksten 23.30, kad uz tās uzstāsies “vakara nagla” Metro Boomin. Bez J.I.D., “Earthgang” un “Emotional Oranges” pilnīgi mierīgi var arī iztikt, taču gan jau ziņkāres pēc tiks uzmesta acs (un auss) arī šiem grandiem.

Sestdien - Vultura, Wiesulis, “sencis” un Sems Smits

Savukārt sestdien, 15. jūlijā, Lucsavsalā noteikti jāierodas pulksten 15.15, kad uz jauno skatuves kāps 2022. gada spilgtākā debitante Vultura. Ja sanāk no mājas izčammāties agrāk, tad pavisam labi, jo stundu iepriekš turpat būs iespējams novērtēt grupu “Perestroika”. Pulksten 15.45 uz “Lāčplēša” skatuves kāps “Martas asinis” - grupa, kas “dzīvajā” skatīta, šķiet, kādas reizes desmit un vēl nekad nav pievīlusi (kā šī “underground” blice tikusi līdz “PF”, ir no acīmredzamā neticamā sērijas…). Aiz viņiem turpat uzstāsies viens no pašlaik perspektīvākajiem un labākajiem jaunajiem reperiem Wiesulis - arī šo puisi noteikti ir vērts skatīt savām acīm.

Tālākais maršruts gan ir miglā tīts. Varbūt uz “Evolution” skatuves ir vērts paklausīties reperi I Mean Love (pulksten 17.30), varbūt arī viņa amatabrāli Zeļģi (pulksten 18.45), jo kaut kā “jānobumbulē” laiks līdz pulksten 19.15, kad uz “LMT Stage” kāps atdzimušais Gustavo. Cerams, ka viņš iekļausies stundā, jo derētu paklausīties arī britu elektropankus “Sleaford Mods” uz “Lāčplēša” skatuves (uz jaunajiem domātā “steidža” pulksten 20.15 paralēli ņemsies Fiņķis).

Ja nu vecāki grib uzzināt, ko mājās, viņiem klāt neesot, klausās viņu mazgadīgās atvases, tad pulksten 21.45 jādodas uz “Evolution” skatuvi, kad tur uzstāsies Priekameitu Sencis (zinu, zinu, viņa skatuves vārds skan mazliet citādāk…) tandēmā ar savu skatuves kolēģi Grandmasteru Neonu - varēsiet dzirdēt, kā tas ir pie***t seju un ko darīt ar tavu mammu… Uz “Lāčplēša” skatuves pulksten 22.15 uzstāsies smieklīgie “Little Big”, bet pēc tam var arī doties… Ā, nē, mājās vēl nevar, jo pulksten 23.30 taču uz galvenās skatuves būs pats Sems Smits.

Budžets arī šogad pārsniedz divus miljonus

Tiesa, šoreiz šādu individuālo programmu nemaz nebija tik grūti izveidot, tas ir, nebija grūti saplānot, kuru mūziķi doties apskatīt un kuru tajā pašā laikā ar lielām sirdssāpēm ignorēt, jo vismaz uz aci šķiet, ka piedāvājums kļuvis krietni mazskaitlīgāks.

“Pēc [mākslinieku] skaita mēs vairs nesalīdzinām, mēs skatāmies pēc budžeta, un programma - diemžēl vai par laimi - paliek dārgāka,” norāda Ģirts Majors. Tāpat kā pērn, arī šogad “PF” kopējais budžets lēšams pāri diviem miljoniem eiro, no kuriem mākslinieku honorāriem atvēlētais budžets ir ap miljonu, taču - cenas aug. “Protams, mūsu uzsvars ir uz galvenajiem vārdiem, bet nekas lētāks nepaliek,” to apstiprina arī Ģirts, piebilstot, ka arī šogad “pozitīvie” piedāvā aktuālākos pasaules līmeņa mūzikas vārdus (te it īpaši izceļas Metro Boomin).

Par pārcelšanos uz Lucavsalu - “PF” komanda ir pārliecināti, ka tas bija pareizs solis. “Lucavsala sevi attaisnoja jau tajā brīdī, kad mēs vispār pieņēmām šādu lēmumu,” apliecina Ģirts. “Jau pirmais festivāls parādīja, cik tam ir daudz plusu, sākot jau ar to, ka šāds pasākums pilsētā ir daudz vieglāk sasniedzams plašākai auditorijai un iespējams uzaicināt dārgākus un aktuālākus māksliniekus.” Arī par nākotni “Positivus Festival” līderim nav nekādu šaubu: “Es ceru, domāju un esmu pārliecināts, ka festivāls būs [arī 2024. gadā]. Lucavsalā.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā