"Ghetto Games" spridzinās Ventspili – rībēs visā Latvijā

No 21. līdz 23. jūlijam Ventspilī norisināsies 11. ielu sporta un kultūras festivāls "Ghetto Games" jeb GGFEST, kurā tiksies gan pasaules līmeņa sportisti, gan amatieri un ekstrēmo sporta veidu cienītāji, gan hiphopa dejotāji, rīmju veidotāji un gardēži –skatītājiem visas festivāla aktivitātes būs pieejamas bez maksas – sola festivāla rīkotājs Raimonds Elbakjans.
©Ghetto games

Biedrība "Ghetto Games" savā mājaslapā šo festivālu dēvē par lielāko alternatīvo sporta veidu un ielu kultūras notikumu Baltijā.

"Ghetto Games" līderis R. Elbakjans "Neatkarīgajai" pastāstīja, ka pirmais festivāls Ventspilī noticis pirms 12 gadiem, un tas sakrīt ar laiku, kad "Ghetto Games" sāka rīkot festivālus.

"Ar katru gadu cenšamies kaut ko jaunu likt klāt," viņš piebilst, kā šī gada jaunumu akcentējot tādu sporta veidu kā šahbokss, kur apvienoti tādi šķietami neapvienojami sporta veidi kā šahs un bokss un rezultāti tiek skaitīti kopā. Festivālu "mugurkauls" ir pieci "Ghetto" pamata sporta veidi, tostarp basketbols, florbols un futbols, pārējos uz laiku pievienojot klāt.

Uz jautājumu, kāda būs šāgada festivāla "odziņa," Raimonds atbild, ka "odziņa" būs tāda, ka tas ir lētākais atpūtas variants vecākiem kopā ar bērniem. Ģimenes, paņemot līdzi savu tēju un maizītes, šo pasākumu varēs apmeklēt bez maksas, ieraudzīt pasaules līmeņa atlētus un pašas piedalīties pasākumos. Turklāt iespējama arī nakšņošana teltīs vietējā kempingā.

Šāgada festivālam plaša programma

Šāgada festivāla programmā ietilps: Latvijas “Inline” kauss, skeitborda, ekstrēmo skrejriteņu, BMX, galda hokeja un ielu vingrošanas sacensības. Protams, būs arī visi "Ghetto Games" sporta veidi - “Ghetto” basketbols, “Ghetto” futbols, “Ghetto” florbols, kā arī “Ghetto Dance”, “Ghetto Fight” un Brīvrunu batls.

Publicitātes foto

Paredzētas arī dažādas aktivitātes ģimenēm ar bērniem: šovi, konkursi un trīs dienu "Ghetto Food" festivāls, kurā gardēži varēs palutināt savas garšas kārpiņas. Būs picas, kebabi, pankūkas, kafijas, burgeri, saldējumi, vafeles un daudz kas cits.

Latvijas “Inline” kausā 21. un 22. jūlijā tiks noskaidroti Latvijas čempioni brīvā stila skrituļslidošanā, kā arī “Open” un “Lady” grupās. Cīņā par naudas balvām kopā ar latviešu sportistiem piedalīsies labākie Baltijas un Eiropas braucēji. 21. jūlijā notiks Latvijas čempionāts U14, U18 klasē, dāmām un “Open” grupai ar ārzemju viesu dalību. Sacensībās gaidāmi viesi no Igaunijas, Polijas, Vācijas, Francijas, Izraēlas, Austrālijas.

“Inline” kauss norisināsies Ventspils skeitparkā, kur notiks arī skeitborda sacensības amatieriem, dāmām un PRO braucējiem, kā arī BMX frīstails, ekstrēmo skrejriteņu sacensības - skrejriteņu frīstails un galda hokeja čempionāts un meistarklases apmeklētājiem. Paredzētas arī ielu vingrošanas sacensības, kurās gaidāmi Baltijas labākie ielu vingrotāji, skatītājus priecēs arī ielu vingrošanas frīstaila šovs.

Šogad "Ghetto Games" festivāla laikā Ventspilī BMX dalībnieki cīnīsies par ieskaites punktiem UCI (starptautiskā riteņbraukšanas federācija) rangā, kas tālāk dod iespēju kvalificēties olimpiskajām spēlēm nākamajā gadā Parīzē. Līdz ar to tieši BMX “Park” disciplīnā gaidāma plašākā starptautiskā pārstāvniecība PRO kategorijās - “Open” un sieviešu grupā.

Notiks gan regulārais festivāla futbola turnīrs, gan īpašs futbola formāts - “Panna Knock Out” - pasaulē augošs ielu futbola paveids, kur galvenais uzdevums ir izmest pretiniekam bumbu starp kājām. Izcila disciplīna gan skatītājiem, gan dalībniekiem, jo gandrīz katrā spēlē garantēts pārsteiguma moments. Spēles notiks sestdien, 22. jūlijā.

Pirmo reizi Latvijā tiks rīkots cīņu festivāls divu dienu garumā. "Ghetto Fight" programma norisināsies 21. un 22. jūlijā un būs organizēta kā cīņu festivāls, jo sevī ietvers daudzveidīgu programmu ar cīņām un citām sportiskām aktivitātēm. Būs tādas aktivitātes kikbokss, “Ghetto Fight”, šahbokss, greplinks un bokss. Līdztekus cīņām sestdien notiks "Mazo stipro skrējiens" jeb prasmju pārbaudes stafetes bērniem, "Ghetto Fight" futbola kauss un spēka pārbaudes aktivitātes.Basketbola jeb “Ghetto Basket” gaitā norisināsies Baltijas 3x3 basketbola līgas fināls. Baltijas līgas finālā tiekas pieci turnīru uzvarētāji un 10 labākās kopvērtējuma komandas. Līdz šim brīdim ir zināmas divas komandas, kas jau ir kvalificējušās finālam - "Mantinga" (Lietuva) un "Scanweld" (Igaunija). Uzvarētāju komanda balvā saņems ceļazīmi uz pasaules tūres posmu, FIBA 3x3 “Masters” turnīru Lozannā Šveicē. Protams, festivālā norisināsies arī “Ghetto Basket” turnīri U11, U13, U15, U17, “Open” un “Lady” grupā.

“Ghetto” florbola programma sastāvēs no viens pret viens un trīs pret trīs turnīriem U12, U14, U16, U19 un 20+ grupā, kā arī trīs pret trīs spēlēm ar vārtsargiem un bullīšiem. Florbols norisināsies sestdien. Īpaši tiek aicinātas ģimenes ar bērniem, jo Ventspilī pirmo un vienīgo reizi šovasar notiks turnīrs bērniem U10 grupā ar īpašām balvām.

Savukārt “Ghetto Dance” festivāla laikā svētdien norisināsies viens no lielākajiem hiphopa deju konkursiem. Dejotāji cīnīsies par "Ghetto Games" sezonas labākā dejotāja titulu. Sacensības notiks divās kategorijās, “Hip-Hop” un “Allstyles” viens pret viens formātā. Būs grupas iesācējiem, bērniem un arī “Open” grupa. Sacensības tiesās pasaules līmeņa deju uzvarētājs Bens no Vācijas.

"Ghetto Games" Brīvrunu batls Ventspilī sāksies 21. jūlija vakarā. Kā jau katru gadu, Brīvrunu batls pulcēs spēcīgākos spontāno rīmju veidotājus, lai sacenstos par galveno balvu un respektu. Brīvrunu batls ir viens no populārākajiem GGFEST notikumiem, un tas ļauj savā starpā sacensties gan jaunajiem, gan pieredzes bagātajiem brīvrunas māksliniekiem lielas auditorijas un žūrijas priekšā.

Skatītājus pārsteidz dalībnieku virtuozā spēja uz vietas izdomāt notikumus un stāstus rīmēs, to pasniegt smieklīgā veidā, kas saprotams gan mazajiem, gan lielajiem. Pievienotā pasākuma vērtība ir fakts, ka vārdu cīņu laikā netiek lietoti lamuvārdi, tāpēc pasākums ir draudzīgs visām auditorijām.Ieeja skatītājiem ir bez maksas. Informācija par pasākuma norisi un programmu tiks papildināta, bet jaunumiem sekot var GGFEST "Facebook" un "Ghetto Games" sociālajos tīklos. Pasākuma laikā var tikt veikta fotografēšana un/vai filmēšana, lai nodrošinātu pasākuma atpazīstamību un publicitāti, popularizētu "Ghetto Games" organizētos pasākumus.

Sākās krīzes laikā un izauga par visas valsts kustību

"Ghetto" aizsākās 2009. gadā - globālās ekonomiskās krīzes zemākajā punktā - vienā no Rīgas sociāli nelabvēlīgākajiem rajoniem - Grīziņkalnā. Grīziņkalns jau vēsturiski ir darbaļaužu un ielu bērnu rajons, kurā iedzīvotāji pulcējušies vairākos revolucionāros notikumos. "Krīzes laikā apstājās daudzas jomas un ienākumu avoti, kas bija labs iemesls sākt darīt lietas, kuras mīlam. Tas bija laiks, kad nomāktos prātus varēja glābt sports - demokrātisks sports, kas neprasa lielus līdzekļus: ielu basketbols, ielu vingrošana, ielu dejas, futbols un citi. Šajā laikā cēli mērķi un sponsori parasti nesatikās. Grīziņkalnā puišeļi skraidīja ar melnām mutēm, pāri ielai stāvēja ielasmeitas, un rajons pilns ar dzērājiem. Reāls geto. No tā arī nācis mūsu nosaukums, vienīgi mūsu "Ghetto" nedegradē - mūsu "Ghetto" ceļ!" raksta “ghetto.lv”.

Sākotnējais mērķis bija rīkot pasākumus Rīgas jauniešiem, bet gadu gaitā "Ghetto" paplašināja savu darbību, aptverot visu Latviju. Kā saka R. Elbakjans, "mēs būvējam platformu, lai jaunieši attīstītos fiziski un morāli".

Šā projekta mērķi ir sekmēt jauniešu ar ierobežotām iespējām (etniskās minoritātes, jaunieši no attāliem reģioniem, jaunieši ar antisociālu un riskantu uzvedību) iekļaušanos sabiedrībā un aktīvu pilsonisko līdzdalību, veicināt brīvprātīgā darba kā pirmās darba pieredzes jaunietim prestižu, kā arī paaugstināt darbā ar jaunatni iesaistīto personu profesionālās kompetences.

Sadarbībā ar pašvaldībām, neformālajiem jauniešu grupējumu līderiem, jauniešu centriem tiek īstenota arī neformālā izglītības programma brīvprātīgo jauniešu iesaistei “Ghetto Games Akadēmija”, organizētas ielu kultūras un uz āra dzīvi vērstas aktivitātes dažādās Latvijas vietās, īstenotas vizītes Latvijas skolās un bērnu namos, kā arī ielu sportam un ielu kultūrai, digitālajam jaunatnes darbam veltītas konferences.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā