"Roka nemieri" atkal dārdina Latvijas debesis

Latvijas Rokmūzikas asociācija (LRMA) jau piecus gadus “Radio SWH Rock” ēterā veido autorraidījumu “Roka nemieri”, un pienācis laiks kārtīgai jubilejas atzīmēšanai – protams, īstā rokmūziķu garā. Šī atzīmēšana ar muzikālu kopā sanākšanu notiks jau šo sestdien, 19. augustā, tāpēc ir īstais brīdis atskatīties, kas tad vērtīgs un paliekošs šajos nemieros ir radies.
©Sintija Cērpiņa

Baumas par rokmūzikas nāvi ir stipri pārspīlētas

“Roka nemieri” izskan trešdienās, raidījumu vada LRMA prezidents Jānis Bukums un viņa uzticamais “ieroču biedrs” Ēriks Saksons. “Pieredzējušais Latvijas roka lāpnesis Jānis Bukums ir gatavs pierādīt, ka baumas par rokmūzikas nāvi ir stipri pārspīlētas,” mazliet pat draudīgi skan “Roka nemieru” pieteikums, piedāvājot aktuālākos pašmāju roka ierakstus, jaunumus un “patiesi nemierīgas sarunas”. Tā nu Bukums ar Saksonu šos piecus gadus pierāda ar’. Turklāt veiksmīgi.

“Pa šiem pieciem gadiem ir noticis ļoti daudz kas,” aizdomājas Ēriks Saksons. “Mēs neizlaižam nedz Lieldienas, nedz Ziemassvētkus, nedz kādus citus svētkus - mūsu raidījums skan konstanti katru nedēļu, un vienalga, kādi notikumi tajā nedēļā iekritīs. Tātad var rēķināt, ka esam izveidojuši 270-280 raidījumus. Pilnīgi katrā no tiem gan nav piedalījušies viesi, un, protams, pa šiem pieciem gadiem tie ir arī atkārtojušies - jo tev vairāk aktualitāšu, jo biežāk ciemojies pie mums, - taču kādi divi simti mūziķu, kolektīvu un mūzikas industrijas darbinieku cauri raidījuma dzirnām pa šo laiku ir izgājuši. Šo viesu vidū bijis viss iespējamais. Tā, piemēram, grupa “Terror Activator” pirms pieciem gadiem vēl bija pavisam jauniņi, bet tagad jau tiek aicināti uzstāties Lietuvas festivālā “Devilstone” un citās koncertvietās, kur spēj sapulcēt daudz klausītāju. Tāpat ir bijuši arī neskaitāmi tā saucamie veterāni, tostarp, iespējams, tieši pie mums bija viena no pēdējām Gvido Lingas intervijām… Daudz kas šo piecu gadu laikā ir dokumentēts, par ko liels prieks.”

Pēc pašu raidījuma veidotāju (un ne tikai viņu) domām, “Roka nemieri” šo piecu gadu laikā ļoti daudz devuši nekomerciālās mūzikas attīstībai un popularizēšanai. “Šis raidījums un arī LRMA kopumā noteikti izdarījusi daudz laba rokmūzikas komūnas izveidei,” ir pārliecināts Ēriks. “Mēs sākotnēji (asociācija pastāv sešus gadus - aut.) no nozares pārstāvju puses saskārāmies ar diezgan nicīgu attieksmi, taču tā pamazām pilnībā mainījās, un tas ir lielā mērā pateicoties arī tam, ka esam aptuveni 200 cilvēku satikuši klātienē, parunājušies pie viena galda, un viņi sapratuši, ka esam normāli džeki.”

Pie dažādām paaudzēm ar dažādiem žanriem

“Roka nemieri” radušies gluži vai loģiski un pilnīgi pašsaprotamā vietā - kur gan citur, ja ne roka radiostacijā?! ““Radio SWH Rock” tolaik vēlējās veidot raidījumus un izteica šādu piedāvājumu vairākiem cilvēkiem. Mēs bijām tie, kas to izdarīja, un - te nu tas ir!” atminas Ēriks un smejoties atzīst: “Es gan Bukumam jau pirmajās dienās teicu: “Es ļoti šaubos, ka mēs ar tevi varēsim sastrādāties - mēs būsim kā [mūžīgi sakašķējusies] grupa “Līvi”!” Taču, redz, kaut kā esam šos piecus gadus izvilkuši, un [sestdien] Smārdē to atzīmēsim, kopā novadot festivālu. Mums ar Jāni ir precīzi 20 gadu starpība, līdz ar to viņš pazīst vienu paaudzi, savukārt es - to paaudzi, kuru nu jau var dēvēt par vidēji veco. Iespējams, ka tas arī ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc mūsu raidījums var aptvert tik plašu grupu un žanru klāstu.”

Interesants ir Ērika novērojams par “nemieru” galveno auditoriju: “Es domāju, ka visvairāk raidījumu klausās… taksisti. Tie ir cilvēki, kas izklausījušies radioaparātu visā iespējamā tā pārraidītā ētera FM skalā un konstatējuši, ka viss ir tik vienāds, ka jāpievēršas kaut kam atšķirīgam - viņiem atliek tikai “Radio SWH Rock” vai “Radio NABA” (vēl var ieteikt “Radio Nemiers” - aut.). Turklāt “SWH Rock” pirms pāris gadiem ir paplašinājušies līdz tam, ka viņiem ir apraide visā Latvijā, ko tagad var labi redzēt arī radiostaciju reitingos - teritorija kļuvusi lielāka, klausītāju kļuvis vairāk.”

Bukums ar Saksonu konkurē paši ar sevi

Nu jau vairāk nekā gadu interneta vidē skan vēl viens Bukuma un Saksona izlolots projekts - “LRMA Rock Radio”, kas režīmā 24/7 atskaņo tikai un vienīgi Latvijā radīto roka, metāla, pankroka un alternatīvo mūziku. “Šis radio tiešām pastāv gadu, taču tā izveides doma ir senāka,” sāk skaidrot Ēriks. “Mēs stingri apņēmāmies šo projektu realizēt 2022. gada sākumā un tam nepieciešamo finansējumu sākām vākt ar kolektīvās ieguldījumu platformas “Projektu banka” starpniecību. Taču sanāca aizķeršanās, turklāt gluži neticamas un traģiskas sakritības dēļ - precīzi tajā dienā, kad vajadzēja startēt finansējuma vākšanas kampaņai, sākās karš Ukrainā… Atlikt mēs šo kampaņu nevarējām, bet kā prasīsi naudu roka radiostacijas izveidei brīdī, kad cilvēki visas savas domas un līdzekļus sūta Ukrainai?! Taču jūlija sākumā radiostacija tomēr sāka darbu.”

Pašlaik “LRMA Rock Radio” joprojām ir attīstības stadijā. “Plānojam tādu lietu kā atsevišķu mūzikas bloku izveidi - rīkosim tematiskos vakarus, lai klausītājs zinātu, ka, piemēram, tad un tad būs metālmūzikas vakars, kur no astoņiem vakarā līdz pusnaktij skanēs tikai šāda mūzika. Pats vēl savam autorraidījumam neesmu saņēmies, bet Jānis Bukums gan - viņš veido autorraidījumu “Platais vakars”, kas skan pirmdienu vakaros. Tad vēl mums kopā ar Bukumu ir ideja četras dienas nedēļā veidot rīta raidījumus - tas būtu superalternatīvs pasākums!” uzskaita Ēriks. “Kamēr vien ir spēks un entuziasms kaut ko darīt, tas ir jādara! Un tas nekas, ja to vienlaicīgi klausīsies varbūt tikai 17 cilvēki, vismaz šie 17 dzirdēs un iepazīs latviešu rokmūziku!”

Lai iepazītu, ir jābūt iepazīstināmajam materiālam, bet vai tiešām Latvijas rokgrupas ir spējīgas sagatavot piedāvājumu, ar ko aizpildīt radio ēteru 24 stundas diennaktī? “Mūsu kontos ir aptuveni 2500 dziesmu. Kā nāk klajā kāds jaunums, uzreiz to palaižu radiostacijas apritē - tā dziesmas krājas,” skaidro Ēriks, kurš aicina mūziķus nebaidīties un iesūtīt savas dziesmas. “Ja neskanēs galīgi draņķīgi, tad varēs to laist [ēterā]!” smejas rokdīdžejs. “Lai gan - šobrīd, ja esi rakstījies sakarīgā vietā, ieraksts būs pietiekami kvalitatīvs, ja vien neesi tiešām burtiskā nozīmē ierakstījies garāžā vai pagrabā. Protams, jābūt arī žanriskai atbilstībai.”

Svinības kopā ar veterāndāmām un rokjaunskungiem

Atgriežoties pie “Roka nemieru” piecgades svinībām - tās notiks 19. augustā Tukuma puses Smārdē, kur risināsies pirmais rokfestivāls “Roka nemieri”. Tā vadītāju lomās iejutīsies abas “nemieru” ilggadējās balsis un ētera personības Jānis Bukums un Ēriks Saksons.

“Roka nemieros” uzstāsies 12 Latvijas roka apvienības - “hedlaineru” statusā būs grupas “Linga” un “Laime pilnīga”, vēl spēlēs arī smagā roka veterāndāmas “Šķembas”, strauji progresējošie “Hypervert”, “Sxima” un “Calico”, elektronizēti īpatnējie “Dani Ryan”, kā arī mazāk zināmie vai pavisam nezināmie “Starp līdzīgiem”, “Tūkstoš ceļi”, “Dziļi vienalga”, “Marlēna” un “Stop Acting”. Festivāla sākums plānots jau pulksten 14, tātad svinības būs nudien nopietnas!

Šīs nedēļas nogalē gan dažādu veidu muzikālais piedāvājums ir varen plašs, tāpēc Ēriks vilina ar Smārdes neskartās dabas klātbūtni un teicamo gaisotni. “Taču pats galvenais būs kopā sanākšana. Gribam forši nosvinēt to, kas esam piecus gadus draudzējušies un viens otru atbalstījuši. Viss tiešām būs ļoti jauki!”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā